nova zavrzlama

Bivša prijateljica lažne bogatašice Anne Sorokin tuži Netflix zbog uništenog ugleda

U tužbi navodi da je prikazana kao pohlepna, manipulativna i nelojalna osoba te da joj nije pružena zaštita kao drugim protagonistima iz stvarnog života.

Mini serija "Inventing Anna" o prevarantici Anni Sorokin, poznatoj i kao Anna Delvey, osigurala je Netflixu milijunsku zaradu, ali i privukla pažnju na stvarne osobe iz priče. No, popularna streaming platforma sada je suočena s novom pravnom bitkom.

Naime, bivša Annina prijateljica Rachel DeLoache Williams, koju u seriji tumači glumica Katie Lowes, podnijela je tužbu Okružnom sudu SAD-a u Delawareu za klevetu protiv Netflixa zbog njenog prikaza u filmu.

image

Julia Garner kao Anna Delvey, Katie Lowes kao Rachel Deloache Williams.

NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA

Prema dokumentima koje je nabavio People, Williams tvrdi da je Netflix donio namjernu odluku u dramatične svrhe da nju prikaže "pohlepnom, snobom, nepoštenom, kukavicom, nelojalnom, manipulativnom i oportunisticom".

Inače, Williams je jedna od Anninih "žrtava" od koje je iskamčila novac kako bi vodila lažan život bogate njemačke nasljednice. Williams je o svom iskustvu sa Sorokin 2018. progovorila u članku za Vanity Fair gdje je radila kao urednica fotografija. Sorokin ju je navodno tražila da zaduži oko 62 tisuće dolara na korporativnoj kreditnoj kartici tijekom putovanja u Maroko jer lažnoj nasljednici nije "prolazila" kartica tijekom plaćanja smještaja.

image

Rachel Deloache Williams nije drago kako je prikazana u mini seriji.

NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA

Williams je 2019. napisala knjigu "My Friend Anna: The True Story of a Fake Heiress" te je potpisala sada već istekli ugovor s HBO-om o svojoj priči, koju je trebala producirati glumica Lena Dunham.

Tužba Rachel Williams opovrgava većinu načina na koji je prikazana u Netflixovoj seriji, uključujući negativne primjedbe o Anninoj prijateljici Neff Davis, napuštanje Anne u Maroku kad je bila u nevolji te odlukom da se više neće s njom družiti jer joj više ne može plaćati skupu odjeću, putovanja i ručkove.

image

Julia Garner

STEVE SANDS/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

"U stvarnosti, ona nikada nije učinila niti rekla te stvari. Stoga se ovaj postupak čvrsto temelji na izjavama o činjenicama koje su dokazano lažne i pripisivanju izjava koje ona nikada nije dala", stoji u tužbi. Netflix je kriv, smatra Williams, za bujicu online zlostavljanja, negativnih osobnih interakcija i pogrdnih karakterizacija nje kao osobe, a takav se scenarij, kaže, mogao u potpunosti izbjeći.

image

Prava Anna Sorokin.

ERIK THOMAS/NY POST/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

"Netflix je dao izmišljena imena mnogim protagonistima iz stvarnog života u priči o Sorokin, ali nije pružio Williams istu zaštitu. Umjesto toga, koristio je njezino pravo ime i osobne podatke", stoji u tužbi.

Sorokin je 2019. godine proglašena krivom po osam optužbi, uključujući pokušaj velike krađe prvog stupnja, teške krađe drugog stupnja, teške krađa trećeg stupnja i krađu usluga. Ukrala je više od 200 tisuća dolara od njujorške elite i pokušala iskamčiti još milijune dolara od svojih prijatelja i banaka.

Linker
28. ožujak 2024 14:30