INTERVJU

Chefica Ivana Bekavac: "Moje prvo jelo bila je torta za mamu, ja sam bila ponosna, ona je ostala gladna"

Zagrepčanka će uz Tomislava Gretića i Ivana Vrbanca mentorirati mlade kuhare u novom RTL-ovom showu "Hell‘s Kitchen Hrvatska".

Tridesetjednogodišnja Zagrepčanka Ivana Bekavac javnosti je poznata po zagrebačkom bistrou Kut koji je uspješno djelovao u Varšavskoj ulici, ali i kao dobitnica nagrade "Andrej Barbieri" za kuharsku nadu 2020. godine. Ivana je sada prihvatila novi izazov i s chefom Ivanom Vrbancem bit će sous-chef Tomislavu Gretiću i mentorirat će mlade kuhare u novom RTL-ovom showu "Hell‘s Kitchen Hrvatska" koji počinje s prikazivanjem 31. siječnja. Tri godine provela je na prestižnoj akademiji Culinary Institute of America u New Yorku, a trenutno osim mentoriranja priprema i novi projekt potpuno drugačijeg koncepta kojeg namjerava otvoriti. Riječ je o fuziji dnevne kavane, noćnog bara i cvjećarnice. S Ivanom smo porazgovarali o novom projektu, ali i o njezinoj ljubavi prema kuhanju i privatnom životu.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Kako se rodila vaša strast prema kuhanju? Jeste li već od malih nogu znali da se upravo time želite baviti kad odrastete?

- Imam mnogo interesa i puno me stvari zanima. Nisam odmalena imala jasnu viziju što želim biti. U životu sve radim punim srcem, a kuhat ću dok god ta ljubav i strast ne prerastu u posao, a ne poziv.

Koje vam je omiljeno jelo? Kakvu kuhinju najviše preferirate?

- Nemam jedno omiljeno jelo. Za par minuta idem u kineski restoran, pa je to za mene danas omiljena kuhinja.

Kojih pet namirnica uvijek imate u svome hladnjaku?

- Rakija, tofu, jaja, sriracha, špinat.

Sjećate li se prvog jela koje ste pripremili i kako je to izgledalo?

- Mami sam napravila tortu konzistencije kamena od vode i brašna. Bila sam ponosna, ona je ostala gladna.

Trenutno pripremate novi zanimljivi projekt i potpuno novi koncept – fuziju dnevne kavane, noćnog bara i cvjećarnice. Možete li nam reći nešto više o tome, kako ste došli na tu ideju?

- Na ideju sam došla prije desetak godina dok sam s prijateljem išla na proputovanje autom Kalifornijom, u San Diegu sam vidjela nešto slično, a sada je došao savršen moment da to i realiziram.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Imali ste prilike kuhati vani i kod nas. Možete li napraviti nekakvu usporedbu - koje su sličnosti, a koje razlike?

- Hrana je svugdje samo hrana, a radeći vani imala sam puno više prilika učiti od vrhunskih kuhara i upijati znanja do kojih bi teže došla da nisam živjela izvan Hrvatske.

U showu ‘"Hell‘s Kitchen Hrvatska" imat ćete priliku mentorirati mlade zaljubljenike u gastronomiju s glavnim chefom kuhinje Tomislavom Gretićem. Kako je raditi s njim?

- Chef Tom Gretić je prije svega čovjek velikog srca koji nesebično dijeli svoje znanje, a ja ga još više cijenim jer je nakon toliko desetljeća provedenih u kuhinji i dalje zadržao ljubav i strast prema kuhanju.

Chef Tom Gretić je prije svega čovjek velikog srca koji nesebično dijeli svoje znanje, a ja ga još više cijenim jer je nakon toliko desetljeća provedenih u kuhinji i dalje zadržao ljubav i strast prema kuhanju

Što je, po vašem mišljenju, glavni preduvjet za posao chefa?

- Spremnost na stalna odricanja, volja za timskim radom i dobar balans između ega i poniznosti.

Kako izgleda vaš dan kada niste na radnom mjestu? Što najviše volite kuhati kod kuće?

- Privatno ne kuham puno. Ne zato što ne volim, već fokus volim stavljati na svoju obitelj i prijatelje i biti prisutna u njihovom društvu. Jednako rijetko kuham s prijateljima, okupimo se oko stola i uživamo skupa.

U čemu pronalazite inspiraciju za svoju kuhinju i jela koja stvarate?

- Često sanjam hranu, spajam nespojivo i inspiriram se stalnim letovima što dalje u nepoznate krajeve te spontano dobivam inspiracije.

image

Ivan Vrbanec i Ivana Bekavac mentorirat će kandidate showa "Hell‘s Kitchen"

VEDRAN PETEH CROPIX

Postoji li u vašem kulinarskom rječniku riječ "nespojivo"? Koje je najneobičnije jelo koje ste napravili?

- Sve je spojivo ako kuhar pravilno barata tehnikama kuhanja i ima dobru paletu. Paleta i izbalansiran tanjur dijelom dolaze od talenta, ali najviše kroz godine rada i izlaganja novim kuhinjama. Moj karakter je vrlo neobičan i nesvakidašnji pa su jednako tako i jela koja podijelim s ljudima možda sastojcima svakidašnji, ali uvijek izazovu snažnu reakciju.

Tri godine proveli ste na prestižnoj akademiji Culinary Institute of America u New Yorku. Što ste tamo naučili, kako je bilo?

- Predivne tri godine života provela sam s kolegama koji su imali jednaki interes kao i ja - glad za novim znanjima, okusima i dokazivanjem u kuhinji. Naučila sam da me jedino predanost i rad dovode do rezultata.

Linker
22. ožujak 2024 10:59