feminizam na djelu

Michelle Obama otkrila zašto ne želi da se njene kćeri uskoro udaju

Bivša prva dama SAD-a otkrila je da se ne slaže s društvenim očekivanjima koja se nameću djevojkama i ženama, a uglavnom se odnose na to da se mlade tjera što prije u brak jer se jedino to smatra normalnim.

Bivša prva dama Michelle Obama u talk showu američke voditeljice Tamron Hall iznijela je svoja razmišljanja o modernom majčinstvu i očekivanjima društva koja se postavljaju mladim ženama te otkrila u kojem smjeru odgaja svoje kćeri Maliu i Sashu.

"Previše mladih ljudi žuri u bračne vode prije nego što uopće znaju tko su i što žele, a onda se iznenade kada shvate da su odabrali krivu osobu ili se ne znaju izboriti s teškim situacijama", kazala je Obama i dodala da ne želi da njezine kćeri imaju bilo kakvu vrstu pritiska da se moraju udati i imati djecu prije nego što shvate što žele od živote.

"Želim da prvo provedu vrijeme same sa sobom, da razviju neke vještine i da shvate da sreća ima više lica. Želim im otvoriti neke veće svjetove od onih koji im se pokušavaju nametnuti. Mislim da mogu biti sretne i ako se fokusiraju samo na svoju karijeru i nikada nemaju djecu. Jer njihova sreća je u njihovim rukama", naglasila je.

image

Sasha Obama je pri kraju studija na USC u Los Angelesu

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA
image

Malia Obama radi i uživa u životu

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Michelle Obama otkrila je i da Malia i Sasha zajedno žive u Los Angelesu daleko od očiju javnosti. Malia je dobila unosan posao scenaristice u nadolazećem Amazon showu Donalda Glovera nakon što je prošle godine diplomirala na Sveučilištu Harvard, dok Sasha još studira na Sveučilištu Južne Kalifornije. I čini se da obje slušaju mamine savjete jer žive potpuno opušteno, poput svim mladih u sunčanoj Kaliforniji, a curama je bez sumnje trebao život bez strogog protokola i stege kakav su živjele dok im je tata bio predsjednik SAD-a.

Bivša prva dama otkrila je da je i ona u mladosti bila pod pritiskom obitelji i društva sa stalnim pitanjima kada će se udati i roditi djecu što nikako ne želi priuštiti svojim kćerima koje podržava u njihovom samostalnom životu.

image

Obitelj Obama u vrijeme života u Bijeloj kući

SHAWN THEW/POOL/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

"Sreća je u mnogo različitih stvari, a mi kao žene, ograničene smo ovim uskim definicijama kako možemo biti sretne samo ako se udamo i rodimo, a to nije istina. Ako odaberemo neki ‘alternativni‘, drugačiji put onda se osjećamo nekako krive zbog svojih izbora. I to ne želim priuštiti svojim curama. Pokušavam razbiti taj krug suptilnih očekivanja koja bacamo pred sve mlade ljude, najviše pred djevojke, pa želim da znaju da je njihova sreća u njihovim vlastitim rukama. I ako se odluče na vezu i brak neka to bude kada shvate tko su i što žele", zaključila je Michelle Obama, inače vrlo uspješna odvjetnica s diplomama Princetona i Harvarda, koja je karijeru izgradila uz bračne i majčinske dužnosti.

Za tri godine starijeg Baraka Obamu udala se kada je imala 28 godina i diplomu u džepu, a par je prošli mjesec proslavio tridesetu godišnjicu braka.

Linker
15. travanj 2024 20:56