KAD BI...

Najromantičniji boy bend na sceni: ‘Ljubav ne treba idealizirati, treba je živjeti‘

Oni su statičar, kineziolog, bivši prvak države u plivanju i solist splitskog HNK - s magičnim glasovima, a ovaj put govore iskreno o zaljubljenosti i ljubavi - spram žena, glazbe, života.

Album "Zaljubljen" nastajao je dvije, dvije i pol godine – usuglašeno potvrđuju članovi grupe Cambi. (s točkom). Da, da, dobro ste pročitali – oni su Cambi s točkom - CAMBI.. Provodni motiv albuma je ljubav kao lijek i štit protiv svih iskrivljenih vrijednosti u današnje vrijeme. Tako da... ako vjerujete i/ili znate da glazba liječi dušu, ovo je album za vas. S Lukom Čulićem, Sandrom Gerbecom, Jurom Nikolićem i Joškom Tranfićem razgovarali smo povodom nove pjesme "Kad bi" koja ubrzano skuplja svoje klikove na glazbenim platformama.

Privatno se rado druže i kako kažu, u svojim su kućama jedni drugima "inventar", skupa sa suprugama, djevojkama i djecom. S momcima smo razgovarali o ljubavi i zaljubljenosti. Toj vječnoj, nezaobilaznoj, a povremeno i najvažnijoj temi.

image

Sandro Gerbec

Vanesa Pandžić/CROPIX

Sandro je bio prvi na redu za odgovor o tome kakav je kada se zaljubi i kako vidi i kreira ljubavne slike u svojoj glavi, i praksi: "Kada sam zaljubljen, mi to u Splitu volimo reći da smo ‘ka muva bez glave‘, sve ti je lijepo, ‘u sedmom nebu‘ si i u svojim mislima, jedva čekaš vidjeti svoju odabranicu, sve bi napravio za nju, a onda kreću prvi problemi. Vjerujem u onu najjednostavniju, iskonsku romantiku, odnosno ono što nam priroda pruža, duge šetnje u suton i pod zvjezdanim nebom, intimna večera uz bocu vrhunskog crnog vina."

image

Joško Tranfić

Vanesa Pandžić/CROPIX

Joško je pak konkretnije pojasnio prijelaz između zaljubljenosti i ljubavi, što se, uostalom, i čuje u njihovim pjesmama, kao motiv: "Teško je odrediti točno kada se dogodi taj prijelaz, ali rekao bih kada shvatimo da bi učinili baš sve za voljenu osobu, bez ikakvog oklijevanja. Po meni ljubav ne treba idealizirati, analizirati, proučavati, treba je samo živjeti i osjećati iz srca, i takvu je uzgajati. Vjerujem u romantiku pod zvijezdama u ljetnoj noći. Rekao bih da je ljubav moć razumijevanja. Kada voliš osobu i radi njezinih vrlina i radi mana znaš da je to ljubav jer tada si spreman mijenjati nešto na sebi, a to je ipak najteže."

image

Jure Nikolić

Vanesa Pandžić/CROPIX

Jure je pak, čini se, najsamozatajniji član koji je dao samim tim i ponešto decentniji odgovor na isto pitanje: "Kad sam zaljubljen onda sam jako dosadan i gnjavim. Nadam se da se to ne osjeti na našem albumu. Nema ničega bez zaljubljenosti. Taj osjećaj treba uvijek potpirivati jer ako nije prisutan onda nestane čar veze. A što se tiče prijelaza iz tog neurotičnog stanja zaljubljenosti u ljubav, bolje je da se to dogodi što je moguće kasnije, ipak je taj prijelaz neminovan. Bitno je da i u ljubavi, bar i povremeno, bude malo zanesenosti."

image

Luka Čulić

Vanesa Pandžić/CROPIX

Luka, s druge strane je u toj ekspresiji – nešto sramežljiviji: "Poprilično sam sramežljiv tako da svoju zaljubljenost skrivam. Zaljubljenost je nekakvo stanje uživljenosti u drugu osobu tj. idealiziranje njenih osobina. Mislim da je zaljubljenost odavno prošla, u mom slučaju, sada je prerasla u pravu ljubav i povjerenje. Prijelaz iz zaljubljenosti u ljubav je teško odvojiti vremenski i razdvojiti crtom jer se to polako izmjenjuje u korist ljubavi. Vjerujem u sudbinu i u srodne duše tako da prava osoba za svakoga postoji, samo je treba upoznati. Za sebe ne mogu reći da sam nekakav romantik, ali recimo nekakva iznenađenja kao pojaviti se nenajavljen i prevaliti veliki put za biti par sati s voljenom osobom je za mene romantika. Već sam rekao da je ljubav napredni stadij zaljubljenosti koji, ako imate sreće, traje do kraja.

Linker
25. travanj 2024 08:13