Scarlett Johansson dosta je zloporaba

 DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
AI stvara probleme

Prekipjelo joj je! Scarlett Johansson poslala oštro upozorenje "dosjetljivim" propagandistima

Odvjetnik glumice je munjevitom akcijom izbacio iz igre tvrtku koja se ‘poigrala‘ njenim likom kako bi reklamirala aplikaciju koja uz pomoć AI-ja zvijezdama stvara probleme.

Odvjetnik glumice je munjevitom akcijom izbacio iz igre tvrtku koja se ‘poigrala‘ njenim likom kako bi reklamirala aplikaciju koja uz pomoć AI-ja zvijezdama stvara probleme.

Poželi li itko neovlašteno koristiti lik i djelo Scarlett Johansson u audiovizualnim interpretacijama i oglasima uz pomoć umjetne inteligencije, na društvenim mrežama, morat će dvaput razmisliti isplati li se zbog tog sadržaja, otići na sud? Kako bi spriječila eventualne nesporazume, ovih dana je poručila da je zbog nedavno objavljenog oglasa na platformi X (bivši Twitter), poduzela pravne korake. Riječ je o oštrom upozorenju "dosjetljivim" propagandistima da ubuduće ne posežu za njezinim likom bez dopuštenja. Što se dogodilo? Pojavila se u reklami od 22 sekunde koju je na X/Twitteru postavila aplikacija za generiranje fotografija i isječaka iz filmova uz pomoć umjetne inteligencije, koja se zove "Lisa AI: 90‘s Yearbook & Avatar". Oglas je objavljen 28. listopada, ali je, zbog munjevite reakcije njezinog odvjetnika, brzo uklonjen.

image

Iza "problematičnog" oglasa koji je zadao glavobolje glumici stoji tvrtka Convert Software

DANIELE CIFAL?/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

"Ne shvaćamo te stvari olako. Prema našem uobičajenom načinu postupanja u ovim okolnostima, riješit ćemo to svim pravnim lijekovima koje imamo", izjavio je za Variety njen pravni zastupnik, Kevin Yorn.

Oglas počinje njenim isječkom iz Marvelovog hita "Crna udovica" u kojem tumači naslovnu ulogu. Prikazuje glumicu dok govori: "Što ima ljudi?" A onda grafički crtež prekriva njena usta i na videu se pojavljuje fotografija generirana umjetnom inteligencijom, koja jako podsjeća na glumca, piše Variety. Pojavljuje se i glas u kojem AI oponaša njen stvarni glas.

"Nije ograničeno samo na avatare. Također možete stvarati slike s tekstovima, pa čak i svoje AI videozapise. Mislim da to ne biste smjeli propustiti". Na kraju se na zaslonu pojavi rečenica: Fotografije je izradila aplikacija Lisa AI. To nema nikakve veze s ovom osobom."

Iza oglasa stoji tvrtka Convert Software koja će, čini se, morati pojasniti kako su i zašto "poigrali" glumičinim likom na sudu, iako su, za svaki slučaj dodali da njihova "osoba" nema veze s glumicom koja je prije pet godina progovorila o korištenju njezine slike u računalno generiranim "deepfakeovima". Taj put se radilo o ženskim licima koja se umjetno dodaju u pornografske videozapise.

image

Tom Hanks poručio je fanovima da nema veze s oglasom

DANIELE CIFAL?/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

"Ništa ne može spriječiti nekoga da montira moju ili bilo čiju sliku na drugo tijelo i učini da izgleda jezivo realistično. U osnovi ne postoje pravila na internetu koja to brane, to je ponor bezakonja", rekla je za Washington Post. U međuvremenu je, čini se, pronašla učinkovit pravni put kako se obračunati s internetskim "Divljim zapadom".

Na problem s AI generiranim sadržajima prošlog mjeseca je upozorio i Tom Hanks. Poručio je obožavateljima na Instagramu da nema veze s oglasom koji ga zlorabi njegovu sliku generiranu umjetnom inteligencijom.

"Čuvajte se! ... Nemam ništa s tim", napisao je na svom Instagram storyju, prenosi The Guardian. Komičarka Sarah Silverman otišla je korak dalje. Tužila je tvrtke ChatGPT-a OpenAI i Facebookovu matičnu tvrtku Meta, zbog kršenja autorskih prava. Hoće li njezin potez prerasti u holivudski bunt i hoće li joj se pridružiti imena s A liste, pokazat će vrijeme.

Linker
27. travanj 2024 08:16