HOME BOX OFFICE (HBO) - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA
VRIJEME POBJEDE

Seks, droga i košarka: Priča o mogulu koji je Lakerse vinuo u zvijezde

Deset godina nakon smrti dr. Jerryja Bussa prikazuje se druga sezona serije o LA Lakersima, koje je ovaj američki sportski mogul 80-ih pretvorio u najglamurozniji klub NBA lige, a od utakmica napravio vrhunsku zabavu - kakav je bio i cijeli njegov život.

Deset godina nakon smrti dr. Jerryja Bussa prikazuje se druga sezona serije o LA Lakersima, koje je ovaj američki sportski mogul 80-ih pretvorio u najglamurozniji klub NBA lige, a od utakmica napravio vrhunsku zabavu - kakav je bio i cijeli njegov život.

Seks, droga i košarka – to je bio recept za uspjeh serije "Vrijeme pobjede: Uspon dinastije Lakersa", koja prati nablistavije godine košarkaškog kluba iz Los Angelesa nakon što ga je 1979. kupio dr. Jerry Buss. A seks i košarka (uz povremene stimulanse) bili su smisao života poznatog američkog biznismena i vizionara, inače kemičara po struci koji je stekao titulu doktora znanosti u dobi od 24 godine. Nedavno se na HBO Maxu počela prikazivati druga sezona ove dokudrame, nastale prema bestseleru Jeffa Pearlmana iz 2014. "Showtime: Magic, Kareem, Riley i Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s", i premda je većina likova stvarna, a sportski događaji dokumentirani su bez greške, u fabuliranju ima dosta umjetničke slobode. No i bez te fikcije dovoljno je elemenata koji svjedoče koliko je uzbudljiv život imao Jerry Buss – kojeg u seriji glumi duhoviti John C. Reilly – genijalac poput svih koji su u životu nešto postigli i iza sebe ostavili trag.

image

Prva akvizicija Bussa kao novog vlasnika bio je te 1979. mladi Magic Johnson

GETTY IMAGES BETTMANN ARCHIVE

Ne samo što je LA Lakerse pretvorio u najglamurozniju momčad NBA lige nego je postavio posve novi koncept američke košarke – od svake je utakmice radio show. Formirao je Laker Girls – seksi plesačice koje su u poluvremenu zagrijavale atmosferu – angažirao bendove koji su nastupali uživo, dovlačio je najveće filmske zvijezde tog doba koje su sjedile u prvim redovima, tik uz teren, tako da je od nekad dosadnih košarkaških dvorana stvorio mjesta na kojima je bilo važno pojaviti se i biti viđen. Te, naravno, strastveno navijati. Utakmice NBA lige tih su 80-ih bile toliko uzbudljive – kao da ste spojili Disneyland, klub Playboy i dodjelu Oscara.

"Jedan od najvažnijih razloga zašto sam 1979. kupio LA Lakerse bio je to što sam s njima htio pobijediti Celticse iz Bostona", našalio se jednom Jerry Buss, ali u toj šali bilo je i dosta istine. Lakersi i Celticsi desetljećima su već najveći rivali NBA lige, a Buss je znao kako i od tog suparništva napraviti show. Pod njegovim vodstvom Lakersi su osvojili 10 naslova prvaka NBA i 16 nastupa u finalu prvenstva, a pritom je radio s košarkaškim legendama Kareemom Abdul-Jabbarom, Jamesom Worthyjem, Shaquilleom O‘Nealom, Kobeom Bryantom i Pauom Gasolom, kao i s trenerima Patom Rileyem i Philom Jacksonom. No najbliskiji od svih bio mu je Magic Johnson, kojeg je doveo u klub čim je postao vlasnik. Talentiranog i vječno nasmijanog 19-godišnjaka volio je kao sina, a i ovaj je u njemu vidio očinsku figuru. U vrijeme kad je Magic – koji je doslovce plesao po košarkaškom terenu – privlačio desetke tisuća gledatelja u Arene, Buss je s njim potpisao 25-godišnji ugovor na 25 milijuna dolara i učinio ga najbolje plaćenim sportašem 80-ih.

image

John C. Reilly kao Jerry Buss u seriji ‘Vrijeme pobjede: Uspon dinastije Lakersa‘

EVERETT ©HBO/COURTESY EVERETT COLLECTIO

A najbliskija od sve šestero djece bila mu je kći Jeanie Buss, koja je danas predsjednica LA Lakersa. U jednom intervjuu nakon njegove smrti 2013. izjavila je da je njen otac stvorio sve to zato što je bio hrabar, velikodušan i empatičan. I jer je formirao radne navike još kao dijete, kopajući kanale uz očuha vodoinstalatera. Iako je svašta radio u tim mladim godinama, nikad nije zapostavio obrazovanje, pa je nakon srednje škole dobio stipendiju za studij na Sveučilištu Wyoming, a potom za Sveučilište Južne Kalifornije (USC), gdje je magistrirao i doktorirao kemiju. Kao mladi znanstvenik na Kemijskom fakultetu u sklopu svog sveučilišta, a kasnije i u Birou za rudarstvo, nije se mogao obogatiti - a težio je tome. Sve se promijenilo kada je 1959. uložio ušteđenih 1000 dolara u prvu nekretninu u Los Angelesu. Do kraja 70-ih je tvrtka koju je osnovao s poslovnim partnerom Frankom Marianijem posjedovala 700 nekretnina diljem Kalifornije, Arizone i Nevade, a 1974. je ušao u svijet sporta, kupivši tenisku franšizu Los Angeles Strings. Daljnjim ulaganjima u sport (i nekretnine, naravno) stekao je veliko bogatstvo - nakon njegove smrti procijenjeno na 600 milijuna dolara.

No, kako je zarađivao, tako je i trošio, na žene osobito. Početkom osamdesetih već je bio razveden od prve žene JoAnn Mueller, s kojom je imao četvero djece - Johnnyja, Jima, Jeanie i Janie - i na glasu kao jedan od najvećih playboya u Los Angelesu. U javnosti se uvijek pojavljivao sa znatno mlađim atraktivnim pratiljama, a uz njega su dobro prolazili i njegovi suradnici. Kako je s Lakersima kupio i sportsku arenu tada zvanu Forum (danas je to Kia Forum), odmah je u jednom dijelu uredio noćni klub u kojem su se uz cugu, glazbu i mlade cure slavile pobjede, rođendani... Kad je 2013. umro, jedan od nekrologa bio je naslovljen - "Jerry Buss, okružen sisama: posveta najvećem košarkaškom mogulu". U novoj sezoni serije "Vrijeme pobjede: Uspon dinastije Lakersa" pojavljuje se Honey, kao velika ljubav Jerryja Bussa, a pretpostavlja se da taj lik objedinjuje dvije stvarne žene iz njegova života - prva je Karen Demel, koja mu je 1985. rodila sina Joeya i tri godine kasnije Jessea, a druga je Puppi Buss, pravog imena Marsha Lee Osborne. Puppi je tvrdila je da su ona i Buss bili petnaest godina u vezi, da je on otac njenog djeteta, te je protiv njega digla tužbu tražeći alimentaciju - ali su 1990. postigli izvansudsku nagodbu u kojoj se on s 5 milijuna dolara odštete opet pokazao vrlo galantan.

image

Kad je kupio Lakerse, osnovao je i Laker Girls - s kojima je u poluvremenima plesala kasnije slavna pjevačica Paula Abdul

EVERETT JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK

Svih šestero njegove (legitimne) djece radilo je za LA Lakerse, a nakon njegove smrti naslijedili su 66% vlasničkog udjela. No, kao u svim obiteljima u kojima se vrte veliki novci, pa nakon odlaska pater familiasa počinje borba za moć i prevlast, i Bussovi su zaratili. Jima i Johnnyja je očito žuljalo što je Bussova miljenica Jeanie nakon njegove smrti postala predsjednica kluba i predstavnica Lakersa u Upravnom odboru NBA lige, pa su krenula podmetanja, pokušaji prodaje vlasničkih udjela - čime bi se Jeanie onemogućilo da upravlja kontrolnim paketom i da klub više ne bude u obiteljskom vlasništvu. Jeanie je 2017. otpustila Jima s mjesta izvršnog potpredsjednika košarkaških operacija, odbor kluba je čak donio odluku o zabrani prilaska za njega i Johnnyja, pravna bitka bila je duga i teška - no na kraju je četvero Bussove djece pobijedilo dva razmetna sina. LA Lakersi danas vrijede nešto manje od 6 milijardi dolara, a ostavština Jerryja Bussa je sačuvana.

Linker
26. travanj 2024 18:53