Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia
priča 'gospođice' s kamelijama

Tko je bila Coco Chanel: Obožavala je okultno, ludovala za 'Dječakom' i sve radila prema osjećaju

Legendarna dizajnerica Gabrielle Coco Chanel, koja je svojim rukama i vizijama stvorila modno carstvo imala je tužno djetinjstvo zbog kojeg se tijekom cijelog života bojala samoće, a družila se s brojnim velikim umovima i slavnim osobama svoje generacije. Kad bi je posjetili Pisacco, Dali, Elizabeth Taylor i drugi prijatelji, zaklanjala je vrata blagovaonice paravanom kako ne bi poželjeli ići kući.

Neustrašiva kraljica visoke mode Coco Chanel, francuska dizajnerica rođena 19. kolovoza 1883. godine, žene je naučila kako da nose hlače, stvorila koncept "male crne haljine", nezaboravne "preštepane torbe" koje se još uvijek prenose s koljena na koljeno, kostimiće s bijelim porubom te donijela modna pravila koja se i danas smatraju vrhuncem elegancije. Ove godine obilježavamo 137. obljetnicu njena rođenja.

Ljubav i snovi talentirane Coco

Rođena kao Gabrielle Chanel, nadimak Coco dobila je u vrijeme svoje kratke pjevačke karijere, a premda je bila izuzetno snažna žena koja je znala što želi, na njezin su život snažno utjecali muškarci. Etienne Balsan s kojim je ljubovala početkom dvadesetih ponudio joj je pomoć oko pokretanja krojačke radnje, a vidike joj je proširio njegov prijatelj, koji je kasnije postao ljubav njezinog života - muškarac kojeg je zvala 'Boy'. S njim je putovala, sanjarila i poput spužve upijala njegova iskustva, no nikad ju nije odveo pred oltar.

Nadimak Mademoiselle, dobila je, kako je često govorila, od oca, a mnogi su je kasnije tako zvali.

Karijeru je započela šeširima

Coco je svoj prvi salon otvorila 1910. godine u Parizu i isprva je prodavala samo šešire. Njezina se sreća preokrenula kad je od stare majice dizajnirala jednostavnu haljinu koja je oduševila dame u Deauvilleu. Uz šešire počela je prodavati slične pamučne tunike te hlače i prugaste majice inspirirane mornarima i uskoro je među chic Parižankama postala veliki hit.

Godine 1921. izbacila je svoj prvi miris, a nakon što je desetljećima nakon Marylin Monroe izjavila da u krevet odlazi gola, sa samo nekoliko kapljica Chanela No.5, svijetu je postalo jasno da nitko na svijet mode i parfema neće utjecati tako kako je to pošlo za rukom Coco Chanel.

Tužno djetinjstvo na nju je snažno utjecalo

Kad je imala 12 godina majka joj je umrla od tuberkuloze, a otac je nju i sestru ostavio pred vratima samostana u kojem su časne sestre udomljavale napuštene djevojčice. O životu u samostanu Gabrielle nije mnogo pričala, no pretpostavlja se da je njezina opsesija crno-bijelom kombinacijom, koja se protezala kroz modne kolekcije i kutijice parfema, potekla od uniforma časnih sestara.

U samostanu je naučila šivati, no zanimljivo je da nikad nije "izučavala zanat" koji ju je proslavio. Sve je radila "prema feelingu".

Image: 132390107, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide.
Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic, Personal use.
Contributor media restriction: {B522700C-D280-4CA4-9B50-5EFBFF6DD286}, {B522700C-D280-4CA4-9B50-5EFBFF6DD286}, {B522700C-D280-4CA4-9B50-5EFBFF6DD286}, {B522700C-D280-4CA4-9B50-5EFBFF6DD286}, {B522700C-D280-4CA4-9B50-5EFBFF6DD286}, {B522700C-D280-4CA4-9B50-5EFBFF6DD286}, {B522700C-D280-4CA4-9B50-5EFBFF6DD286}., Model Release: no, Credit line: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia
Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Dama s kamelijama voljela je 'Dječaka' strastveno

Arthur Edward, zvan Boy (Dječak) bio je britanski polo igrač, a modni svijet ga pamti kao bolnu točku i muzu Gabrielle Chanel. Počeli su ljubovati 1909. godine, kada je on imao 28, a ona 26 godina. Zajedno su obilazili mondena mjesta, no on joj nikada nije bio vjeran. Navodno je financirao otvaranje njezinog prvog butika, a njegov način odijevanja inspirirao ju je za stvaranje prve kolekcije. Veza Coco i "Dječaka" trajala je devet godina, a nakon što je ušao u brak, nastavio se povremeno viđati s Gabrielle sve do svoje smrti 1919. godine, koja je uslijedila nakon tragične nesreće.

Arthur joj je poklanjao kamelije, poznate i kao kineske ruže koje simboliziraju sreću i vjernost, a Coco je njima bila toliko očarana da su postale jedan od prepoznatljivih motiva njezine modne kuće.

Očaravale su je okultne priče i astrologija

Slavna dizajnerica, koja je ispod spiralnih stuba svog apartmana, u showroomu punom ogledala za svog života ugostila neke od najimućnijih i najutjecajnijih žena svijeta, vjerovala je u okultno i obožavala astrologiju. Njezin je stančić bio pun predmeta sa skrivenim, mističnim značenjima, voljela je da predmeti dolaze u paru i zlatnu boju koja simbolizira blagostanje.

Od mladih dana, broj pet je za nju bio od posebnog značaja, upravo je zato svoj prvi parfem nazvala baš tako.

Coco Chanel Credit: 3832724/Capital Pictures,Image: 469750442, License: Rights-managed, Restrictions: **Not for sale in: USA, Brazil, Mexico**, Model Release: no, Credit line: GP/MPI / Capital pictures / Profimedia
GP/MPI / Capital pictures / Profimedia

Živjela je punim plućima, a panično se bojala samoće

Nevjerojatno glamurozna i odvažna, Coco je imala veliku strast prema životu i imala sreću da najboljim prijateljima može zvati brojne zvijezde i velike umove svoje generacije, no u dubini duše uvijek se osjećala kao napuštena mala djevojčica i panično bojala samoće. Elizabeth Taylor, Salvador Dali sa suprugom Galom, Igor Stravinski i Picasso samo su neki od velikana koje je redovito primala u svoj dom i zabavljala u blagovaonici u kojoj je paravanom zaklanjala vrata - da osti ne bi poželjeli otići.

Zbog straha od samoće svake večeri iz svog apartmana na adresi 31 Rue Cambon u Parizu, odlazila u obližnji hotel Ritz, kako bi barem znala da je osoblje hotela uz nju.

The French fashion designer Coco Chanel. About 1965. Photograph.,Image: 252260999, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Imagno / Profimedia
- / Imagno / Profimedia

Sobu u Ritzu (Coco Chanel Suite), koja se proteže na 188 metara kvadratnih, a nalazi se na trgu u obliku bočice njezinih parfema, sama je uredila, a danas se može iznajmiti za nevjerojatnih 18.000 eura po noći. Ovdje odsjedaju modni uglednici poput Anne Wintour za vrijeme pariškog tjedna mode.

Čitajte i...

Ena Begović: Dva desetljeća bez glumačke dive koja se najviše od svega bojala baš vožnje

Nekad je čistila kuće i konobarila da bi pomogla obitelji, a danas je Australka na vrhu Hollywooda

Obožavana kolumnistica Glorije: 'Ljubav svakome, pin nikome!' - fascinantan život Žuži Jelinek

Linker
12. travanj 2024 12:06