Getty Images for SXSW
i suprug joj je terapeut

Cijenjena terapeutkinja otkriva tajnu sreće u modernom braku, koju je iskusila na svojoj koži

Esther Perel (62), koja se prije nekoliko godina proslavila nastupom na TEDTalku na temu uvriježenih stavova o bračnoj nevjeri, savjete za uspješnu monogamiju u modernim brakovima odlučila je sažeti u knjigu ‘Parovi u zatočeništvu’, a ona se pod okriljem izdavačke kuće Vorto Palabra odnedavno nalazi i na policama naših knjižara.

Zašto smatrate da moderno shvaćanje monogamije i sretnog braka garantira neuspjeh?
- Jedan od ključnih problema u odnosima današnjice je činjenica da od partnera tražimo pružanje emocionalnih i fizičkih resursa koje je nekada pružalo cijelo selo ili zajednica... Idealiziramo ih, očekujemo cjeloživotno zajedništvo, prisnost i erotsku žudnju, a ono što nam najčešće nedostaje na duge staze ono je što je, među ostalim, i potaklo vezu - požuda. Kada to izostane, parovi se počnu pitati: ‘Postoji li netko bolji za mene?’ S vremenom se povećavaju naša očekivanja u vezi, na taj ‘popis’ s vremenom samo dodajemo stvari i na kraju dobijemo idealan recept za propast odnosa.

Prema vašoj knjizi, pomirba erotskog i intimnog ipak je moguća?
- Svakako, nadam se da će knjiga pokazati ljudima kako da vode teške razgovore i kako komunikacijom mogu izgraditi uspješan odnos. Željela sam potaknuti čitatelje da se uhvate u koštac s napetostima koje nastaju kada se naša potraga za ljubavi i sigurnosti sukobi s našom potragom za avanturama i slobodom.

I vaš suprug Jack Saul je bračni terapeut. Na koji način vlastitim savjetima održavate sretan brak?
- U njega je utkano sve ono što naučimo od naših pacijenata. Ali najvažnije - nikad se ne uzimamo zdravo za gotovo.

Odrasli ste u Belgiji, uz roditelje koji su preživjeli holokaust. Što ste od njih naučili?
- Naučila sam mnogo, posebno iz njihova iskustva logora - oni su morali naučiti kako ponovno voljeti, kao ponovno uživati u životu. Kada radim s parovima na temi prevare, često se postavlja pitanje kako obnoviti povjerenje, kako ponovno uživati u tom odnosu. Tada mislim na svoje roditelje. Koristim ono što su prošli kao unutarnji resurs za svoju vjeru u otpornost i izdržljivost.

promo

Čitajte i:

Bruno Šimleša o novim bračnom trendu koji se širi Hollywoodom: 'Mnogima to zvuči neobično, ali ima mnogo većih problema'

Nitko nije znao: 'Već 17 godina idemo bračnom savjetniku'

Nevolje u raju: Hoće li im odlazak kod bračnog terapeuta spasiti brak?

Suprug Gwen Stefani: 'Dvije godine smo išli kod bračnog savjetnika i nismo se pomaknuli'

Linker
15. travanj 2024 02:09