To se ne propušta

Istra u znaku ATP turnira i skrivenih čari istarskog vina

Područje sjeverozapadne Istre, kojem pripada i Umag, poznato je po velikim dosezima vinarstva, stoga je ovo idealno mjesto za vinske užitke svim gostima Umaga i Plave Lagune kao i posjetiteljima umaškog turnira.

Posebna istarska priča bit će ispričana ovih dana u Umagu. Vinari sa istarskog poluotoka na jednom nam mjestu u Taste Istria zoni otkrivaju svoje male tajne uspjeha i predstavljaju sva vina na 32. Plava Laguna Croatia Openu Umag koji je mjesto susreta najfinijih okusa koji nas vode na putovanje krajem u kojem tradicija vinarstva seže daleko u povijest.

“Iznimno me veseli sto su se istarska vina i ove godine predstavila na ovako važnom turniru. Ovakve manifestacije prilika su za velikom promocijom naših vina, prvenstveno autohtonih istarskih sorti malvazija i terana, brojnim stranim i domaćim gostima koji u vrijeme ATP-a borave u Umagu. Ovo je potvrda još jedne odlične suradnje Vinistre s našim dugogodišnjim partnerom Plavom Lagunom i vjerujem da se vidimo i dogodine", izjavio je predsjednik Vinistre Luka Rossi.

image
MERLO DE GRAIA A.K.A. NEVEN JURJAK
image
PRESS

Istra je od davnih vremena, točnije od doba Grka i Rimljana, protkana kulturom uzgoja vinove loze. Današnji vinari stvorili su prave gorumet oaze kojima se uvijek rado vraćamo. Njihov put zanimljiv je poput okusa i emocija koje nas kušajući njihova vina vrlo brzo podsjete na one male užitke koje život čine ljepšim i dražim.

"Skrivene čari istarskih vina nam se vraćaju u Taste Istria zonu nakon dvogodišnje pauze, u suradnji sa novim partnerom - Vinistrom. Opet ćemo se moći družiti i uživati u skrivenim čarima istarske vinske scene koju ćemo istražiti kroz organoleptičko kušanje vina, ali i kroz razgovor sa vinarima. Naravno, sve u jednoj opuštenoj atmosferi uz zalazak sunca kao uvod u eno-gastro glazbeno druženje u najljepšoj sportskoj zoni Istre!", otkriva sommelier Emil Perdec.

image
MERLO DE GRAIA A.K.A. NEVEN JURJAK
image
MERLO DE GRAIA A.K.A. NEVEN JURJAK

Upravo je područje sjeverozapadne Istre kojem pripada i Umag poznato po velikim dosezima vinarstva stoga je ovo idealno mjesto za vinske užitke svim gostima Umaga i Plave Lagune kao i posjetiteljima umaškog turnira. Čari prirode ovog kraja u sinergiji s maštom vinara daju vina koja su danas itekako poznata diljem svijeta. Često i mnogo nagrađivana ona nam ovih dana pričaju svoju priču koju ne smijemo propustiti kroz degustacije koje se svakoga dana do kraja 32. Plava Laguna Croatia Opena Umag održavaju od 21h u ATP zoni Stella Maris Resorta.

image
LUKART WEDDING PHOTOGRAPHY
image
PRESS

Poznato je da se na umaškom ATP-u već godinama dodjeljuje i prestižni naslov ATP vina. "Ovogodišnji sustav natjecanja je malo izmijenjen, 15 vinara sa svojim vinima u 5 kategorija bori za prestižni naslov ATP vina, a novost je subotnje GRAND FINALE u kojem se pet vina pobjednika dana u pripetavanju bori za naslov. Bit će vrlo zanimljivo, rezervirajte svoje mjesto na vrijeme jer je broj mjesta u publici ograničen na 20!", zaključuje Emil Perdec.

Valja podsjetiti da je i jedan od najvećih rimskih kroničara, Plinije Stariji u svom djelu "Historiarum mundi" spominjao vino Pucinum. Tvrdio je tada da carica Livija svoje 82 godine života može zahvaliti upravo tom vinu iz Istre. Njegove nasljednike možemo upoznati u Taste Istria zoni Stella Maris Reosrta sve do kraja turnira, do nedjelje, 31. srpnja.

Linker
27. rujan 2023 13:40