Raj na zemlji

Najmanji otočić u Hrvatskoj krije i jedan od najljepših restorana koji se isplati posjetiti

Najmanji otočić na Jadranskom moru, Ošljak, nudi pregršt aktivnosti!

Najmanji nastanjeni otočić na Jadranskom moru i hrvatskoj obali Ošljak ili Lazaret smjestio se odmah pored Zadra, u Zadarskom kanalu. Udaljen je tek oko 780 metara od mjesta Kali te oko 940 metara od mjesta Preko na otoku Ugljanu. Pripada općini Preko. Duljina obalne crte ovog nestvarno lijepog otočića iznosi 2,4 kilometra, a najviši vrh visok je tek 89 metara.

Ovaj otok pruža razne mogućnosti kao što su ribolov i ronjenje, mediteranska arhitektura – u koju se ubraja i crkvica sv. Marije iz 6. stoljeća, kao i mlin vjetrenjača iz 16. stoljeća. Ono što nismo mogli ne zamijetiti je odlična gastronomska ponuda delicija koja se savršeno ljube s domaćim vrhunskim vinima.

image
Privatna arhiva

Otok je me Lazaret dobio u 17. stoljeću kada je služio kao karantena za zadarsko područje, a to je ime i danas zadržano. Ime kojim svoj otok naziva lokalno stanovništvo poslužilo je kao inspiracija za ime savršenog mjesta za uživanje i punjenje baterija, restorana Lazaret.

Priča o nastanku ovog restorana također je inspirativna. Naime iza cijelog projekta stoje četiri prijatelja, odlučna u namjeri da ovo mjesto pretvore u hedonističku oazu koja će ugađati svim osjetilima i razmaziti sve one koji ga posjete. Mislili su pritom i na sumještane, kao i na goste Ošljaka, otoka za koji kažu da ga nakon samo jedne posjete nikada ne zaboravljate. Okužena borovom šumom koja svojim hladom štiti od ljetnih vrućina, čempresima, hrastom crnikom, maslinama i mediteranskom makijom, sama lokacija restorana pravi je rajski kutak, a projekt je osmišljen i dizajniran s ciljem jednostavnog i iskonskog života otočana sa svojim gostima.

image
Privatna arhiva

Arhitektura koja se prelijeva iz rustikalne u suvremenu savršeno je uklopljena u postojeći krajolik, a nadahnuta Mediteranom što se očituje i izboru materijala, ali i boja. Zanimljivo je napomenuti da iza cijele ideje o uređenju stoje upravo vlasnici Lazareta, Hrvoje Peša, Mladen Matak, Kristijan Rimanić i Frano Sladović, a dizajnom su htjeli postići ideal ekološki osviještenog luksuza, koji prihvaća tradiciju Mediterana i prekrasnu prirodu koja ga okružuje. Upute za uređenje kuhinje dala je osoba koja će u njoj najviše i boraviti - chef Vladimir Baždarić.

image
Privatna arhiva

Elegantnim interijerom dominira šank, obložen pločicama u mediteranskom stilu koje se nastavljaju duž cijelog prostora, a udoban namještaj kao da poziva na dugotrajno i opušteno uživanje u gastronomskim specijalitetima i vrhunskoj kapljici. Zemljane boje, osvježene prozračnom bjelinom, tipične su za mediteranski stil u uređenju interijera, a izbor rasvjetnih tijela na mornarskoj užadi nimalo ne čudi, s obzirom na to da su od četiri partnera i vlasnika Lazareta trojica kapetani duge plovidbe.

image
Privatna arhiva

Ipak, fokus je na terasi koja je gotovo pa sinonim za uživanje. Uronjena u mediteransko zelenilo, terasa restorana Lazaret svojom jednostavnošću ne skreće pažnju ni s gastro ponude, ni s umirujuće prirode koja je okružuje, a ni s pogleda na more koji oduzima dah pogotovo u suton. Lijepa priča o prijateljstvu i istinskim vrijednostima utjelovljena je na ovom magičnom mjestu. Udaljen samo kratku vožnju brodom od urbane sredine, restoran Lazaret na otoku Ošljaku predstavlja upravo ono što nam je danas svima prijeko potrebno, uživanje u malim stvarima, ukusnoj hrani, dobrom vinu i ugodnom društvu.

Linker
25. travanj 2024 05:21