Za Dan žena

"Ni sama! Ni kriva! Ni druga": Na Noćne marševe stigle Severina, Ida Prester...

Povodom Međunarodnog dana žena diljem Hrvatske organizirani su noćni marševi kojima su se pridružila i brojna poznata lica.

Noćni marševi povodom Međunarodnog dana žena najprije su se trebali održavati u tek četiri hrvatska grada - Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, ali su se povorkama uskoro uključili i ostali gradovi poput Šibenika. Tako su na okupljanje u Zagrebu stigli gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova zamjenica Danijela Dolenec te pjevačica Severina koja je i ranije pozivala na marš. Naime, upravo je ona na svome Instagram profilu nekoliko sati ranije još jednom pozvala sve da se pridruže organizaciji kolektiva Faktiv pod parolom "Feminizam i gotovo."

"Kad muškarac nešto uradi, to je strategija. Kad žena uradi isto, onda ona kalkulira… E, pa evo vam figa. Drage moje, "male i nemoćne ženice", pokažimo im danas koliko smo velike i moćne. Danas je naš dan i zato… Svi na Marš za žene!", napisala je pjevačica u opisu objave.

Nakon što je pred zgradom Muzeja suvremene umjetnosti Severina uz zbor udruge Domino izvela feminističku verziju Lijepe Naše, kasnije se pridružila povorci koja je krenula u 19:00 sati s Trga žrtava fašizma. Osim Severine, maršu su se pridružila i brojna druga poznata lica poput novinarke Maje Sever.

image

Umjetnica Arijana Lekic-Fridrih i Severina

DARKO TOMAS CROPIX
image

Severina

IVANA GRGIC CROPIX
image

Maja Sever

IVANA GRGIC CROPIX
image
IVANA GRGIC CROPIX
image
IVANA GRGIC CROPIX
image
IVANA GRGIC CROPIX

Osim u Zagrebu, stotine ljudi okupile su se i na maršu u Rijeci koji se održava pod sloganom "Slobodne budite", a među njima su bila i neka poznata lica poput pjevačice i voditeljice Ide Prester te pjevača Damira Kedže.

image

Damir Kedžo i Ida Prester

DAMIR SKOMRLJ CROPIX
image
DAMIR SKOMRLJ CROPIX
image
DAMIR SKOMRLJ CROPIX

Za ženska prava maršira se i u Splitu, i to pod sloganom "Ni sama! Ni kriva! Ni druga!" Prosvjed je organizirala udruga Domine koja se zalaže za efikasniju pomoć i zaštitu žena na ulici, radnom mjestu, ali i u njihovim domovima.

image
ANTE CIZMIC CROPIX
image
ANTE CIZMIC CROPIX
image
ANTE CIZMIC CROPIX
Linker
08. ožujak 2024 20:42