SIGURNO MJESTO

Tko je Juraj Lerotić, dobitnik Srca Sarajeva? Njegova životna priča je netipična!

Završio je građevinsku školu, diplomirao predškolski odgoj, a uspjehe niže debitantskim igranim filmom.

"Likovi koji vam paraju srce. Priča koja je jednostavna koliko i složena. Uvlači nas od prvog kadra, ispunjava polako rastućim i neizbježnim očajem te nas ostavlja s osjećajem zbunjenosti. Sa stilskom preciznošću i besprijekornom režijom, ovaj film prikazuje društvo koje nema senzibilitet za tuđu bol."

Tako glasi obrazloženje nagrade Srce Sarajeva za najbolji film koja je dodijeljena ‘Sigurnom mjestu‘, debitantskom ostvarenju splitskog redatalja i glumca Juraja Lerotića. O nagradama u kategoriji igranog filma odlučivali su austrijski redatelj i scenarist Sebastian Meise, francuska redateljica, scenaristica producentica Lucile Hadžihalilović, hrvatska redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović, srpski glumac Milan Marić te izraelski producent Katriel Schory.

image

Glumac Goran Marković, producentica Miljenka Čogelja, glumica Snježana Sinovičić-Šiškov, te redatelj i glumac Juraj Lerotić

ĐURO GAVRAN/PIPSER

A Lerotić je osvojio i Srce Sarajeva za najboljeg glumca "za portret srdačnog i brižnog lika u dirljivoj i osobnoj ulozi brata."

Priča Juraja Lerotića po svemu je netipična: rođen je u njemačkom Kielu, osnovnu i srednju građevinsku školu završio u Splitu, u Zadru je diplomirao predškolski odgoj, a poslije toga i filmsku režiju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Nikad nije radio kao odgajatelj u vrtiću, a ‘Sigurno mjesto‘ njegov je debitantski cjelovečernji igrani film, čija se potresna priča temelji na vlastitom iskustvu.

image

Ekipa najboljeg filma Sigurno mjesto.

ĐURO GAVRAN/PIPSER

Prije Sarajeva doživio je izvanredni uspjeh na Filmskom festivalu u švicarskom Locarnu, a u Sarajevu je njegovom filmu pripala i nagrada CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagrada Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji.

Evo i ostalih nagrada hrvatskim filmašima: Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobio je ‘Muzej Revolucije‘ Srđana Keče, najbolji studentski film je ‘Nije zima za komarce‘ redatelja Josipa Lukića i Klare Šovagović (ADU), a posebno priznanje žirija za kratkometražni dokumentarni film dobio je ‘Babajanji‘ autora Ante Zlatka Stolice.

image

Debitantski dugometražni igrani film redatelja Jurja Lerotića trijumfirao je na 28. izdanju Sarajevo Film Festivala osvojivši Srce Sarajeva za najbolji film u kategoriji igranog filma.

ĐURO GAVRAN/PIPSER

Nagradu za ljudska prava dobio je dugometražni dokumentarac ‘Veće od traume‘ Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, ‘Područje bez signala‘ Dalibora Matanića proglašeno je najboljim regionalnim TV serijalom, te osvojilo još četiri nagrade u kategorijama dramske serije.

Linker
14. travanj 2024 23:25