Unsplash
Majstorski recepti

Lisnato tijesto na pet lakih, a slasnih načina: Poželjet ćete ih peći baš stalno, jer se tope u ustima

Ovo tijesto omiljena je slastica mnogima, od slanih do slatkih jela zadovoljava svačije ukuse, a načina pripreme ima bezbroj!

Donosimo pet jednostavnih recepata i jamčimo jela za prste polizati.

VIDEO | Divlje, a ukusno: David Skoko skuhao nam je jelo koje smo odmah poželjeli isprobati

Košarice s umakom od vrganja

Sastojci

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 40 g sušenih vrganja
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • prstohvat svježeg ružmarina
  • 30 g maslaca
  • 450 ml goveđeg temeljca
  • 120 ml suhog bijelog vina
  • 120 ml vina marsale
  • 1 žlica brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • 1 jaje

, Image: 321656969, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Tatjana Baibakova / Alamy / Alamy / Profimedia
Tatjana Baibakova / Alamy / Alamy / Profimedia
Košarice s umakom od vrganja

Priprava

Tijesto tanko razvaljati i pomoću kalupa formirati košarice. Premazati ih umućenim jajetom te peći 15 - 20 minuta na 200 stupnjeva. Ohladiti i ostaviti sa strane. Vrganje namočiti u toploj vodi oko pola sata, dok ne omekšaju. Na laganoj vatri sotirati sitno narezani luk i češnjak dok luk ne postane staklast. Dodati marsalu i bijelo vino i kuhati dok većina tekućine ne ispari. Potom dodati gljive, ružmarin i temeljac. Kuhati dok tekućina ne ispari do pola. Začiniti, posebno izmiješati brašno i maslac, dodati umaku i kuhati uz miješanje dok se ne zgusne. Ohlađeni umak servirati u košaricama od lisnatog tijesta.

Mini tart s rajčicom i mozzarellom

Sastojci

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 2 - 3 kuglice mozzarelle
  • mini rajčice
  • svježi bosiljak
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

, Image: 316459303, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia
Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia
Lisnato tijesto s rajčicama i mozzarellom.

Priprava

Tijesto razvaljati dok ne postane dovoljno tanko te ga narezati na kvadrate željene veličine. Premazati ih maslinovim uljem, poslagati kriške mozzarelle, narezane rajčice i listove bosiljka. Začiniti te peći na 180 stupnjeva 15 - 20 minuta.

Tako to rade picajoli: Jedini recept za pizzu koji će vam ikad trebati, a ključna su dva sastojka!

Tortice sa špinatom

Sastojci

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 400 g špinata
  • 1 režanj češnjaka
  • 250 g krem sira
  • 1 jaje
  • 50 g pinjola
  • maslinovo ulje
  • muškatni oraščić
  • sol i papar

, Image: 326925099, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: istetiana / Alamy / Alamy / Profimedia
istetiana / Alamy / Alamy / Profimedia
Tortice sa špinatom

Priprava

Lisnato tijesto razvaljati, probosti vilicom, izrezati na tortice željene veličine te ih do upotrebe ostaviti u hladnjaku. Špinat oprati, dobro ocijediti te propirjati na maslinovom ulju sa sitno narezanim češnjakom. Kad špinat ‘uvene’, nakon desetak minuta premjestiti ga u drugu posudu, ocijediti, začiniti i pomiješati s krem sirom. Smjesu stavljati na tortice, posipati pinjolima, dignuti rubove tijesta, premazati ih umućenim jajetom i peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva, dok se tijesto ne zarumeni.

Pužići s makom

Sastojci

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 100 g mljevenog maka
  • 50 g grožđica
  • 70 g maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 jaje

, Image: 92800873, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Viktor Fischer / Alamy / Profimedia
Viktor Fischer / Alamy / Profimedia
Pužići s makom

Priprava

Na pobrašnjenoj podlozi tijesto tanko razvaljati u pravokutnik. Grožđice sitno narezati pa pomiješati s ostalim sastojcima. Smjesu od maka i grožđica namazati na tijesto te ga saviti u roladu. Roladu staviti u hladnjak na dvadesetak minuta da se stvrdne. Izvaditi je i narezati na kolutove debljine 1,5 centimetra. Pužiće premazati umućenim jajetom, posložiti ih na papir za pečenje na limu te peći oko 20 minuta na 220 stupnjeva.

Proljetna su vitaminska bomba, a mi smo se prisjetili pet odličnih recepata u koje ćete se zaljubiti

Pastéis de nata

Sastojci

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 40 g brašna
  • 60 ml mlijeka
  • 160 ml vode
  • 240 g šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žličice koncentrata vanilije
  • 6 žumanaca

, Image: 354449941, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sabino Parente / Alamy / Alamy / Profimedia
Sabino Parente / Alamy / Alamy / Profimedia
Pastéis de nata

Priprava

U posudi promiješati pjenjačom brašno i 60 ml mlijeka. U drugu posudu staviti vodu, šećer i štapić cimeta te grijati do 100 stupnjeva, dok se šećer ne otopi. U trećoj posudi zagrijati do vrenja mlijeko te ga zajedno s ekstraktom vanilije umiješati u smjesu od brašna. Potom uliti vruću vodu sa šećerom te sve zajedno miješati pjenjačom desetak minuta, dok smjesa ne postane mlaka. U mlaku smjesu umutiti žumance. Lisnato tijesto razvaljati i oblikovati u tuljce. Narezati na 2 - 3 cm debele komade i svaki krug staviti u kalup za muffine. Mokrim prstima formirati košarice. Uliti smjesu od jaja u 2/3 visine košarice te peći u zagrijanoj pećnici na 280 stupnjeva oko deset minuta, dok se krema ne karamelizira, odnosno ne dobije karakteristične tamne točkice.

Pročitajte i:

Mediteran na balkonu: Neodoljiv miris začinskog bilja neka vas odvede iz doma na obalu mora

VIDEO | David Skoko otkrio nam je omiljeni uskrsni recept, tajnu sretnog braka i vrhunski projekt

Internet luduje za ovom tortom u bojama duge: Treba vam 5 sastojaka, a spreman je za sat vremena

Donna Vekić izolaciju koristi za novu karijeru? Objavljenim videima otkrila dosad skrivenu strast

Linker
09. travanj 2024 17:55