Marko Todorov / CROPIX
Proslavljeni sportaš

Mihovil Španja završio na hitnoj operaciji srca: 'Boljelo je, ali sam dobio novu priliku za život'

Paraolimpijac i umirovljeni plivač završio je na hitnoj operaciji srca u dubrovačkoj Općoj bolnici. Nakon što su ga dulje vrijeme mučili bolovi u prsištu, odlučio je otići na pregled. Odluka je to koja mu je, pokazat će se uskoro, spasila život.

Proslavljeni paraolimpijac i umirovljeni plivač Mihovil Španja, objavio je na svom Facebooku da je proteklih dana prošao kroz pravu dramu kada je završio na hitnoj operaciji srca. U dubrovačkoj bolnici hitno je operiran te mu je ugrađen stent.

"Pišem možda najteži i najvažniji post dosad. Naime, prije tri dana sam nakon bolova u predjelu prsišta primljen na hitan prijem Opće bolnice Dubrovnik zahvaljujući doktoru Marku Morettiju, koji je sugerirao da dođem pregledati o čemu se radi s obzirom na to da bol traje već neko vrijeme", počeo je Španja svoju pripovijest.

Nakon krvnih pretraga, EKG-a i ultrazvuka srca utvrđen je neuobičajen porast troponina.

Preporuka je to koja mu je spasila život. "Zbog nje slavim novi rođendan. Nakon krvnih pretraga, EKG-a i ultrazvuka srca utvrđen je neuobičajen porast troponina, što je automatski bilo signal za uzbunu radi obiteljske anamneze od pokojnog oca koji je imao slične simptome. Ja sam imao sreće da sam na inzistiranje kardiologinje Stanke Koncul Stojanović ostao na daljnjem promatranju u bolnici", dodao je plivač i rekao da je dan kasnije završio na koronarografiji.

Hitno mi je ugrađen stent radi začepljenja jedne od većih krvnih žila koje vode u srce.

"Dobio sam novu priliku za život. Ovim putem od sveg srca zahvaljujem kompletnom medicinskom osoblju bolnice, dr. Koncul Stojanović i invazivnom kardiologu Peri Markunoviću, medicinskim sestrama i tehničarima koji su mi bili na raspolaganju u svakom trenutku. Zašto sve ovo pišem? Jer želim uputiti apel svima koji zanemaruju redovne zdravstvene preglede i simptome koje im signalizira tijelo da se zamisle jer prevencija i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju može spriječiti neželjene posljedice, u najgorem slučaju i smrt. Čuvajte se", poručio je Mihovil uz fotografiju iz bolnice.

Dubrovnik,020916.
Premijera dugometraznog dokumentarnog filma Skrivena strana medalje o zivotu paraolimpijca Mihovila Spanje, redateljice Antonie Dubravke Carnerud u Dubrovniku. 
Na fotografiji: Mihovil Spanja.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / CROPIX
Velikan hrvatskog sporta pobijedio je niz privatnih i profesionalnih prepreka.

Najtrofejniji hrvatski sportaš umirovio se prije nekoliko godina, posvetio se tada studiju odnosa s javnošću i radu s djecom s poteškoćama u razvoju. U tom smislu sport je i dalje veliki dio Mihovilovog života, aktivist je koji ne odustaje od poruke da su sport, disciplina i posvećenost zalog za sretniji i uspješniji život sviju, a poglavito djece i mladih.

Čitajte i:

Mihovil Španja: Nakon najdraže medalje, vrijeme je za zbogom

Mihovil Španja - godina mojih putovanja

Mihovil Španja: Strastveni sam vrtlar

Linker
13. travanj 2024 20:37