Julia Navaljni / Instagram
Ljubav jača i od moćnog Putina!

Ni slutila nije kakav je život čeka! Supruga otrovanog ruskog oporbenjaka spašava ga, sama protiv svih

Aleksej Navaljni u Njemačkoj je i dalje u induciranoj komi nakon što mu je u četvrtak pozlilo na letu prije kojeg je u Moskvi popio čaj. Žestoki oporbenjak navodno je njime otrovan, a otad borbu za njegovo zdravlje i budućnost vodi hrabra mu supruga Yulia, koju Rusi obožavaju.

Koliko god titula najžešćeg protivnika predsjednika Putina donosi prestiž na javnoj ruskoj sceni, toliko je teška, jer s njom pod ruku dolaze i nepredvidive situacije opasne po zdravlje. Dokazuje to borba za život antikorupcijskog aktivista i vođe liberalne ruske oporbe Alekseja Navaljnog (44) nedavno prebačenog na liječenje u Njemačku u dramatičnim okolnostima.

Yulia vjeruje da će njezin suprug u Njemačkoj dobiti najbolju zdravstvenu skrb, trudila se svim silama odvesti za iz Rusije.

Još uvijek je u induciranoj komi, a zabrinuto lice njegove supruge Yulije Navaljne (44) ukazuje na ozbiljnost stanja u kojem se nalazi. Pa ipak, zacijelo je odahnula otkako se u subotu ujutro sa suprugom ukrcala u privatni zrakoplov 'Challenger 604' što ga je unajmila udruga Cinema for Peace, berlinska nevladina organizacija koja podiže svijest o društvenoj važnosti filmova (čiji je osnivač Jaka Bizilj, prijatelj Alekseja Navaljnog, op.a.). Vjeruje kako će njezin muž na odredištu, u Caritasovoj bolnici u Berlinu, dobiti bolju medicinsku skrb i veću šansu za preživljavanje. nego što ju je imao u oskudno opremljenoj bolnici u sibirskom gradu Omsku kamo je dospio u četvrtak ujutro, nakon što mu je pozlilo na letu iz sibirskog grada Tomska prema Moskvi.

BERLIN, GERMANY - AUGUST 22: German army emergency personnel load portable isolation unit (Epi Shuttle) into their ambulance that was used to transport Russian opposition figure Alexei Navalny at Charite hospital on August 22, 2020 in Berlin, Germany. Navalny has arrived in Germany at Charite Hospital in Berlin for treatment for possible poisoning. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)
Getty Images
U stanju inducirane kome Aleksej Navaljni stigao je u Njemačku, a sve nakon inzistiranja njegove supruge.

Čuli su se bolni krikovi.

Okolnosti zbog kojih je zrakoplov s oporbenim političarom prisilno sletio u jedan od najstarijih gradova Sibira s pola milijuna stanovnika, nejasne su. Autor dokumentarca "On za vas nije Dimon" o Dmitriju Medvjedevu (u kojem propituje kako je bivši ruski premijer tijekom političke karijere stekao navodni imetak vrijedan oko 1,2 milijarde dolara), nedavno je boravio u Novosibirsku i Tomsku kako bi podržao oporbene i nezavisne kandidate na lokalnim izborima u rujnu te ojačao mrežu ruske liberalne oporbe.

'Ne zaklapaj oči, Lješa! Diši, diši!'

Prije ukrcaja u zrakoplov za Moskvu popio je biljni čaj u kafiću u zračnoj luci, a dok se smještao na sjedalo u ekonomskoj klasi, prišla mu je putnica i zamolila ga za zajedničku fotografiju. Nakon više od pola sata oporbenom političaru je pozlilo, a svjedočanstvo o dramatičnoj situaciji putnica s kojom se fotografirao ispričala je britanskom Daily Mailu.

BERLIN, GERMANY - AUGUST 21:  Founder of Cinema For Peace, Jaka Bizilj speaks to the media over the case of Russian opposition figure Alexei Navalny on August 21, 2020 in Berlin, Germany. Bizilj had launched an initiative that sent a private plane staffed by German doctors to bring Navalny from Omsk, Russia, for treatment to Berlin. This morning Navalny supporters said they had the necessary papers to facilitate his release from the Omsk hospital, though Omsk doctors later retracted and now say Navalny is not fit to fly and are barring his transfer to Germany. Navalny is in a coma following a possible poisoning. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)
Getty Images
U prijevozu Putinovog najmoćnijeg oponenta pomogao je Slovenac s njemačkom adresom, Jaka Bizilj.

"Let je trajao 40 minuta kad se Navaljni zaputio u toalet. Odande su se začuli njegovi bolni krikovi. Izvukli su ga van, a žena i muškarac u njegovoj pratnji pokušavali su ga održati pri svijesti govoreći mu: "Ne zaklapaj oči, Lješa! Diši, diši!"

Navaljni ne bi bio prvi ruski oporbenjak koji je otrovan pa ne čude sumnje njegove obitelji i suradnika.

Zrakoplov je sletio na najbliži aerodrom i oporbeni političar prebačen je u bolnicu kamo je stigla njegova supruga Yulia sa suradnicima iz oporbene političke platforme Fondacija za borbu protiv korupcije, čiji je suosnivač. Odmah su posumnjali na trovanje jer je tog kobnog jutra popio samo čaj, a prije leta za Moskvu vođa ruske liberalne oporbe bio je dobrog zdravlja.

Sumnju potkrepljuju slučajevi bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije kojima je pozlilo prije dvije godine u parku u Velikoj Britaniji, gdje je dobio azil. Smatra se da su otrovani Novičokom, otrovom koji je sovjetska vojska navodno razvijala još sedamdesetih. Jedva su preživjeli, za razliku od Aleksandra Litvinenka, bivšeg ruskog agenta kojem je presudila šalica čaja s polonijem. Kako je Aleksej Navaljni, inače pravnik te vlasnik tvornice za izradu pletenih košara koju je naslijedio od roditelja, svojim djelovanjem dugo izazivao poziciju u Rusiji - njegova supruga i suradnici imali su razlog za strah.

MOSCOW, RUSSIA - MAY 5, 2018: Opposition activist Alexei Navalny (C) speaks through a megaphone at an unauthorised opposition protest in Moscow's Pushkinskaya Square. Sergei Fadeichev/TASS,Image: 370649710, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia
Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia
Godinama je Aleksej Navaljni, inače pravnik i poduzetnik, najveći protivnik Vladimira Putina.

U pomoć obitelji priskočio slovenski producent Jaka Bizilj?

Tome u prilog svjedoči odluka liječnika u Omsku koji su nakon prijama oporbenog političara u bolnicu, ustvrdili kako mu je pozlilo zbog niske razine šećera u krvi. Izazvali su "tsunami" bijesnih komentara na račun ruske pozicije na društvenim mrežama, a kako je iz policijskih izvora procurio podatak da su na odjeći i prstima Alekseja Navaljnog pronađeni tragovi "nepoznate industrijske tvari", pad šećera u krvi više se nije spominjao. Pristaše oporbenog političara u međuvremenu su uzbunili medije a oni, pak, cijeli svijet, ali Navaljnog svejedno nisu puštali iz bolnice.

Vremena je bilo sve manje, a život vođe ruske liberalne oporbe visio je o koncu. U međuvremenu su u sibirski grad u privatnom zrakoplovu sletjeli njemački specijalisti hitne medicine, iza čijeg dolaska vjerojatno stoje Jaka Bizilj, slovenski filmski producent s njemačkom adresom te političareva supruga Yulia Navaljna. No, pokušaj izbavljenja osujetili su ruski liječnici tvrdeći da neće preživjeti transport, premda su njihovi njemački kolege tvrdili suprotno. Tada je inače smirenoj i pribranoj Yuliji Navaljni pukao film: prošlog petka napisala je pismo ruskom predsjedniku čiji je sadržaj objavila na Twitteru.

Ljuta Yulia pisala je ruskom predsjedniku i sve objavila na Twitteru.

"Moj suprug Aleksej Anatoljevič Navaljni trenutno je u bolnici Omski u teškom stanju. Smatram da mora dobiti najbolji mogući medicinski tretman u Njemačkoj. Imali smo priliku prebaciti ga pod nadzorom liječnika 21. kolovoza, ali nije se realizirao taj pokušaj. Formalno se obraćam vama i zahtijevam da se dopusti njegov premještaj".

Suosnivač opozicijske stranke Rusija budućnosti prebačen je u Berlin sutradan ujutro, a Julija Navaljna pokazala je da se suočena s opasnošću pretvara se u lavicu koja ne uzmiče pred moćnijim suparnikom. Da nije nesvakidašnjeg kova, diplomirana ekonomistica teško bi podnijela čak 19 uhićenja svog supruga od 2011., kad je prvi put osuđen na 15-dnevnu zatvorsku kaznu zbog "odupiranja državnoj vlasti" do lanjskog kolovoza, kad je pritvoren zbog nezakonitih prosvjeda. Lani je u pritvoru dobio osip i bio otečen zbog navodne alergijske reakcije, no sumnjalo se na trovanje. A prije tri godine, napadač ispred njegova ureda u Moskvi bacio mu je u lice zelenu tekućinu koja se koristi kao dezinficijens, zbog čega mu je djelomično stradalo oko.

Ljubav na prvi pogled počela je u Turskoj

Kad su se 1999. upoznali na ljetovanju u Turskoj, bila je to ljubav na prvi pogled. Vjenčali su se godinu kasnije, a ona nije mogla slutiti kakav je život čeka s naočitim pravnikom i poduzetnikom koji je široj ruskoj javnosti postao poznat 2008. kao osnivač političkog bloga "LiveJournal" (u međuvremenu je prerastao u kanal na YouTubeu s četiri milijuna pretplatnika). Otkako je prije jedanaest godina postao politički aktivan, supruga ga je pratila na protestima, pomagala mu okupiti istomišljenike, osoba je od njegovog najvećeg povjerenja. Dobili su kćer Dariju (19), studenticu na Sveučilištu Stanford i sin Zahara (12) koji u Moskvi pohađa državnu školu, a stanuju u trosobnom stanu.

Ona je lijepa, odlična govornica, uvijek je uz njega.

Kako je njezin suprug prije sedam godina osvojio 27 posto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve, namjeravao se 2018. kandidirati za ruskog predsjednika. Problem je bio u tome što je te iste godine osuđen na pet godina zatvora zbog pronevjere. Kazna je kasnije preinačena u uvjetnu, no zbog presude onemogućeno mu je sudjelovanje na predsjedničkim izborima u Rusiji. Bloger Ilya Varlamov predložio je da kandidaturu za predsjednicu preuzme njegova supruga.

"Zašto ne? Yulia je lijepa, odlična govornica, uvijek je uz njega. Trebao bi je razmotriti kao svoj plan B", sugerirao je bloger.

Ideja se nije realizirala, ali puno govori o samozatajnoj Yuliji kojoj, čini se, sunarodnjaci vjeruju. Sad joj je najvažnije pomoći suprugu da se izvuče iz pogibelji jer njegova borba za život tek je započela. Kad prebrodi najveći životni izazov, odlučna supruga vođe liberalne ruske oporbe možda će i sama postati političarka novog kova.

Čitajte i:

'Zgazimo žohara': Kućanica ustala protiv posljednjeg europskog diktatora!

Trump protiv TikToka: Hoće li predsjednik Amerike uspjeti zabraniti mrežu na kojoj plešu milijuni?

Američka dinastija! Detalji nove biografije Melanije Trump otkrivaju niz odgovora i ostavljaju bez daha

Život Melanije Trump u Bijeloj kući: Donald i ona ne spavaju u istoj sobi, a narušeni su joj odnosi i s 'prvom kćeri'

Problem zvan Donald Trump! Divlje dijete iz bogataške obitelji obilježile fatalne žene i jedna tragedija

Veliki vođa joj tepao 'slatka princeza Yo-jong', sada se nagađa da bi upravo ona mogla preuzeti Sjevernu Koreju

Životna bitka! Boris je bio 'zlatni' klinac s Oxforda kojem ni preljubi ni laži nisu naštetili

Linker
20. travanj 2024 10:33