JESSICA GOW AFP
Prva finalistica

I Srbija ide u veliku završnicu Eurovizije: Znate li o čemu govori pjesma Ramonda?

U prvom polufinalu predstavljala ih je Teya Dora, 32-godišnja glazbenica koja je nastupila druga, a da ide u finale saznala - prva!

U prvom polufinalu predstavljala ih je Teya Dora, 32-godišnja glazbenica koja je nastupila druga, a da ide u finale saznala - prva!

Iza nas je prva polufinalna večer Eurovizije tijekom koje smo doznali prvih deset finalista ovogodišnjeg natjecanja. Osim našeg Baby Lasagne koji je sasvim zasluženo izborio finale u velikoj završnici gledat ćemo i predstavnicu Srbije. Teya Dora u prvoj polufinalnoj večeri nastupila je druga s pjesmom "Ramonda", a prva je saznala da ide u finale s pjesmom iza koje stoje autori Andrijano Kadović, Luka Jovanović, Teodora Pavlovska. Velika podrška uoči eurovizijskoj nastupa u Švedskoj bila joj je i bivša srpska predstavnica Ana Đurić Konstrakta koja je prije dvije godine zauzela visoko peto mjesto u finalu, a može li se sličan scenarij ponoviti i ove godine saznat ćemo već u četvrtak.

image
JESSICA GOW/TT AFP

Nakon prolaska u finale 32-godišnja glazbenica pravog imena Teodora Pavlovska ponovno se našla u fokusu javnosti, a njezin eurovizijski nastup u samo deset sati pregledan je više od 220 tisuća puta.

Ova pjevačica, kompozitorica i autorica stihova studirala je na prestižnom američkom sveučilištu Berklee College of Music za koji je dobila stipendiju. Tamo je predavanja slušala s Charlijem Puthom, dok joj je završnu diplomu predao Jimmy Page, osnivač sastava Led Zeppelin. Završila je glazbenu školu u Beogradu, potom je otišla na već spomenuti i cijenjeni koledž u Bostonu gdje je studirala pjevanje. Potom je ostala u Americi i jedno vrijeme živjela i u New Yorku.

Godinama je pisala pjesme za druge srpske izvođače, a 2019. odlučila je i sama zapjevati. Njezina prva pjesma "Da na meni je‘‘, postala je hit baš kao i nekoliko pjesama koje je tri godine napisala je za filmski serijal ‘‘Južni vetar‘‘.

Među njima je i pjesma "Džanum" objavljena 2023. koja je osvojila društvene mreže i platforme. Njezina pjesma je nakon šest mjeseci poslušana više od 42 milijuna puta samo na servisu Spotify, a na YouTubeu je imala 43 milijuna pregleda. Na Tik Toku je imala više od 400 milijuna je pregleda i došla je šestog mjesta na Billboardovoj ljestvici Croatia Songs te četvrtog na globalnoj ljestvici Daily Viral Songs na Spotifyu. Pjesmu je napisala u čast svom ocu Draganu koji je 2021. preminuo nakon kratke i teške bolesti. Upravo to razlog je zbog kojeg joj je tu pjesmu, kako kaže, teško izvoditi pred publikom.

Pjesma ‘‘Ramonda‘‘ govori o rijetkom cvijetu koji u Srbiji nosi naziv Natalijina Ramonda i simbol je palih srpskih junaka u Prvom svjetskom ratu. A kako se radi o biljci koja nosi i naziv ‘‘cvijet feniks‘‘ zbog svog svojstva da i kada se potpuno osuši, oživi samo uz s pomoću dvije, tri kapi vode, pjevačica je nakon pobjede na srpskom izboru izjavila kako je to najbolja poruka s kojom odlazi na Eurosong 2024.

image
JESSICA GOW/TT AFP
Linker
08. svibanj 2024 08:48