TOMISLAV KRISTO/CROPIX CROPIX
Put prema zdravlju

Mate Janković: ‘Stati u hlače i haljinu nije dosta. Gledajte kako da si promijenite život‘

Celebrity chef Mate Janković već neko vrijeme s pratiteljima na društvenim mrežama dijeli svoja iskustva na putu prema boljem zdravlju. Sada je Janković odlučio još detaljnije podijeliti svoju priču, napominjući da gubitak kilogram nije najveća blagodat njegovog putovanja.

Celebrity chef Mate Janković već neko vrijeme s pratiteljima na društvenim mrežama dijeli svoja iskustva na putu prema boljem zdravlju. Sada je Janković odlučio još detaljnije podijeliti svoju priču, napominjući da gubitak kilogram nije najveća blagodat njegovog putovanja.

Mnogi su primijetili vitkiju figuru chefa Mate Jankovića, a pretpostavljali su da je do gubitka kilograma došlo zbog velike količine posla i stresa. Međutim, Mate je otkrio na društvenim mrežama da je gubitak kilograma samo jedna od brojnih pogodnosti u njegovoj misiji da poboljša svoje zdravlje.

Kako je napisao na svom službenom Facebook profilu, dobio je bezbroj upita o svim promjenama u životu i odlučio je iskreno progovoriti o svemu jer bi previše vremena oduzimalo odgovoriti na svaki upit pojedinačno.

image
TOMISLAV KRISTO CROPIX

"Ovim postom ne mislim nikome soliti pamet. Riječ je samo i isključivo o procesu koji je upalio u mom slučaju. Možete ga koristiti kao šalabahter, možda vas inspirira na pozitivne promjene u životu, a možda ga pročitate i kažete si da ste super i da sam ja u k**** i nastavite sa svojim životom. Sve od tih opcija su legitimne i potpuno mi je svejedno koja će biti vaša. Vaš život, vaše sr***", započeo je Mate.

Otkrio je da su njegova nezadovoljstva počela prije dvije godine. Bio je nezadovoljan načinom na koji vodi svoj život i vjerovao je da ne iskorištava svoj potencijal. Kako kaže, odlučio se na promjenu svega.

"Plitki među vama misle da je promjena samo mršavljenje, ali to je vrh sante leda. Velika većina ljudi koja se odluči izgubiti kile padne upravo na mentalitetu u kojem je to jedini cilj. Ja sam htio promijeniti život, a s time i riješiti se SVIH loših navika koje su me sprječavale da budem bolja verzija sebe. Najveća je zamka u tome da prihvatimo sebe i kažemo si da smo u redu takvi kakvi jesmo. U pravilu - jesmo k****. I to bez razlike, SVI. Takav stav ne ostavlja prostor za rad na sebi i pozitivne promjene. U redu je prihvatiti stvari koje je na sebi nemoguće promijeniti. Primjerice - ne mogu biti viši. Ali mogu živjeti zdravije, mogu biti bolji otac, mogu davati sve od sebe i tjerati se disciplinom da živim bolje. Mogu biti bolji čovjek", napisao je.

image
MARKO MIŠČEVIĆ CROPIX

U cijelom ovom procesu jako je zahvalan svojim prijateljima koji su mu bili ogromna podrška. Prisjetio se dana kada je s jedinim prijateljem otišao igrati košarku. "Sjećam se kad sam odlučio živjeti neporočno, imao sam 113 kg i izgledao sam kao da su me izjele ose. Otišao sam s frendom na basket, ideja je bila da igramo do 12. Jedva smo došli do tri. Em je bio prisutan nedostatak talenta, em mi je kondicija bila u predinfarktnom stanju. Bio sam hodajuća mješina. Vreća krumpira s nogama".

Nakon lošeg iskustva na košarkaškom terenu, malo po malo počeo je ići u šetnje, a onda je opet košarci dao drugu priliku. Naravno, najbitnije od svega je da se pridržavao vrlo izbalansirane prehrane i prestao piti alkohol. Počeo je plivati s blogerom Domagojem Jakopovićem Ribafishom i napravio zdravu tranziciju prema disciplini. Krenuo je i u teretanu, a rezultati su polako bili vidljivi. Kilogrami su se počeli topiti i osjetio je kako mu se tijelo transformira.

Trenirao je svaki dan, nekad i dva puta dnevno, i priznao da je počeo uživati u toj vrlo striktnoj disciplini. "Otvorio sam restoran. Usprkos ogromnoj kolčini obaveza i dalje sam ostao na kursu. Prisilio sam se na disciplinu i nisam odustao. Nisam pregovarao sa sobom. Kiša, snijeg, smjene od 15 sati. Našao bih vremena i nastavio. Došao sam do 100 i...stagnacija".

Znajući da mora još nešto poduzeti kako bi napredovao, Mate se odrekao velikog poroka - svoju opsesiju slatkim. Ipak, uz odricanja, treninge i radne obveze, uspio je izgubiti dodatnih 13 kilograma.

Ipak, najveća promjena u njegovom životu nije bila manja brojka na vagi. Najveće i najbitnije promjene dogodile su se na svakom drugom polju. Došlo je do pozitivnih promjena u odnosima s drugim ljudima, postao je zadovoljniji sobom, radna etika bila mu je odlična, fokus sve bolji, spavao je mirnije i u konačnici počeo se veseliti svakom novom danu.

"Ništa se od svih stvari ne bi desilo da nisam želio i bio spreman promijeniti sebe. I dalje imam puno stvari na kojima moram raditi, prvenstveno na svom groznom temperamentu i još milijun mana koje kod sebe vidim. Ali ne mislim stati, to sam sada ja. Sve ove navike su sada dio mene i mog života i tu su da ostanu. Promjena je moguća i ako sam ja ovako grozan to uspio, onda mogu i još neki koji misle da to nije moguće. Ukoliko niste bolesni, kile su posljedica niza loših odluka i načina života koji vodite. U pravilu problemi su puno gori i veći od malo kolača. Ne pitajte sebe kako da izgubite kile, to je najgori motiv. Stati u hlače i haljinu nije dosta. Gledajte kako da si promijenite život. Ako promijenite život, promijenili ste sve na bolje. Za to treba odricanja i proces nije lagan. Ne možete očekivati promjene, a nastaviti sa starim navikama. Nagrada ste VI u svom boljem izdanju svaki dan. Vjerujte mi na riječ - isplati se", završio je Mate objavu.

image
PRESS

Linker
19. srpanj 2024 17:03