AKG-IMAGES/AKG-IMAGES/PROFIMEDIA AKG-IMAGES/AKG-IMAGES/PROFIMEDIA
OSKAROVAC

Preminuo je William Friedkin, redatelj kultnog "Egzorcista"

Redatelj koji je osvojio Oscara za film "Francuska veza", ali i nominaciju za "Egzorcista" preminuo je u 88. godini života.

Redatelj koji je osvojio Oscara za film "Francuska veza", ali i nominaciju za "Egzorcista" preminuo je u 88. godini života.

Redatelj William Friedkin preminuo je u Los Angelsu u dobi od 87 godina, a vijesti je potvrdila njegova supruga, producentica Sherry Lansing. Oscara za najboljeg redatelja osvojio je za film "Francuska veza" zbog kojeg je početkom sedamdesetih postao vodeći redatelj nove generacije. Taj isti film osvojio je nagradu Akademije za scenarij, najbolju montažu te kao najbolji film.

image

Sa suprugom Sherry Lansing na Vanity Fair Oscar partyju 2017. godine

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

I iako je "Francuska veza" bio Oscarom nagrađeniji film, mnogo veći hit bio je "Egzorcist", film utemeljen na romanu Petera Blattyja o 12-godišnjoj djevojčici opsjednutoj vragom. Odlična postava filma, među kojima su Linda Blair, Ellen Burstyn, Max Von Sydow i Jason Millers, te zastrašujuće scene opsjednute djevojčice osigurale su filmu veliku popularnost, a s godinama i veliko mjesto u povijesti filma. Scene su bile toliko zastrašujuće da su mnogi napuštali kina, a viđeni prizori su ih držali budnima noćima. Iako je dobio čak 10 nominacija, među kojima i onu za redatelja, na kraju je osvojio dvije - za scenarij i za zvuk.

image

William Friedkin na Stazi slavnih 1997. godine

CHRIS DELMAS AFP

Uspjeh koji je ostvario početkom sedamdesetih, Friedkin kasnije nije ponovio iako je nastavio režirati. Neki od njegovih filmova su "To Live and Die in LA", "Cruising", "Rules of Engagement" i "12 Angry Men", a režirao je i TV serije, odnosno neke od epizoda serijala "The Twilight Zone", "Rebel Highway" i "CSI: Crime Scene Investigation".

Linker
17. svibanj 2024 17:37