Pero Kvrgić
 RANKO SUVAR/CROPIX
Tužna vijest

Odlazak još jednog velikana: Preminuo je Pero Kvrgić, legendarni glumac kazališta i filma

Glumac je otišao u 94. godini života, u karijeri je odigrao blizu 200 uloga, kojima je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj kulturi.

Glumac je otišao u 94. godini života, u karijeri je odigrao blizu 200 uloga, kojima je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj kulturi.

Proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić preminuo je u 94. godini života u Zagrebu. Legenda hrvatskog kazališta, filma i televizije posljednje je godine provela u Domu za starije osobe na Lašćini, javlja Jutarnji list.

Ostvario je uloge kako u impozantnom nizu klasika, tako i mnogobrojnim djelima suvremenih autora, za što je dobio mnogobrojna priznanja. Prema nekim podacima, broj uloga koje je Pero Kvrgić u kazalištu odigrao tijekom svoje karijere bliži se brojci od 200.

Među njima ističe se uloga u legendarnoj predstavi "Stilske vježbe" Raymonda Queneaua. Ta je predstava premijerno prikazana 19. siječnja 1968. godine i od tada je bila konstantno na repertoaru, oborivši sve hrvatske rekorde te sloveći kao potencijalno najdugovječnija predstava na svijetu, igrana u istoj postavi - uz Peru Kvrgića glumila je Lela Margitić.

image
Pero Kvrgić s Lelom Margitić 2018. izvodi 'Stilske vježbe', čime su obiljeili 50 godina kontinuiranog izbođenja te predstave.
RANKO SUVAR/CROPIX

Gluma kao poziv

Pero Kvrgić rođen je u Moravicama, u Gorskom kotaru, 4. ožujka 1927. godine. Polazio je nekadašnju zagrebačku Zemaljsku glumačku školu i Dramski studio u Zagrebu. Godine 1944., kao sedamnaestogodišnjak, pridružio se partizanskim kazališnim skupinama "Ivan Goran Kovačić" i "August Cesarec". Od 1950. do 1954. član je ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, nakon čega se priključuje novoustrojenoj skupini "pobunjenika" iz HNK-a, što je osnovala Zagrebačko dramsko kazalište, danas kazalište "Gavella".

Nakon rada u Zagrebačkom dramskom kazalištu, ponovno se vraća u HNK Zagreb, u čijem ansamblu ostaje do umirovljenja.

Pero je Kvrgić glumio u svim većim kazalištima i kazališnim skupinama u Hrvatskoj, kao i na festivalima, među kojima su i Teatar &TD, Zagrebačko kazalište mladih, HNK u Splitu, riječki HKD teatar, dubrovačko Kazalište "Marina Držića", zagrebački "Kerempuh" i "Komedija", Teatar u gostima, Epilog teatar, brijunski Teatar Ulysses, Žar ptica, "Bagatella", Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto...

Pero Kvrgić je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su i Nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo, Nagrada "Dubravko Dujšin", Nagrada Grada Zagreba, Nagrada Grada Dubrovnika, nagrada na Sterijinom pozorju, kao i na sarajevskim Malim scenama, Nagrada "Orlando", Nagrada "Tito Strozzi", Nagrada hrvatskog glumišta, Nagrada "Eleonora Duse", "Marul" itd.

Pero Kvrgić je od bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića odlikovan Redom kneza Branimira za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske, a 2007. godine dobio je i vlastitu zvijezdu u hrvatskoj Ulici slavnih na opatijskoj šetnici Slatini.

Linker
16. srpanj 2024 11:50