Video poziv

Oglasila sa: Tenisačica koja je optužila bivšeg kineskog vicepremijera za silovanje - živa je i zdrava

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora stupio je u kontakt sa sportašicom u polusatnom video razgovoru tijekom kojeg je potvrdila da je dobro te znakovito zamolila da se poštuje njezina privatnost.

Kineska tenisačica Peng Shuai oglasila se nakon što je bivšeg kineskog vicepremijera početkom studenog optužila za silovanje, a njezini kolege na društvenim mrežama izrazili zabrinutost za njezinu sigurnost, pa i život. S odvažnom sportašicom koja je nedugo potom nestala na dva tjedna s društvenih mreža i javnog života, razgovarao je jučer Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora. Video poziv trajao je pola sata, a kineske vlasti zacijelo su ga omogućile nakon što je zahtjev teniskih legendi poput Chris Evert i Martine Navratilove da se smjesta utvrdi gdje je i kako se osjeća 35-godišnja sportašica, alarmirao cijeli svijet.

Čitajte i: Kao da je propala u zemlju: Kineska tenisačica nestala nakon objave o seksualnom zlostavljanju bivšeg vicepremijera

"Pojasnila je da je sigurna, dobro je, živi u svom domu u Pekingu te moli da se u ovom trenutku poštuje njezina privatnost", stoji u priopćenju Međunarodnog olimpijskog odbora koje prenosi CNN.

“Sada radije provodi vrijeme s prijateljima i obitelji. Ipak, nastavit će se baviti tenisom, sportom koji toliko voli”, piše u priopćenju. Do kontakta je došlo posredstvom kineskog sportskog dužnosnika Li Lingweija te Emme Terho iz Međunarodnog olimpijskog odbora.

image

Predsjednik Olimpiskog odbora Thomas Bach održao je video poziv s Peng zbog pritiska javnosti.

GREG MARTIN AFP

- Laknulo mi je kada sam se uvjerila da je dobro, što je bila naša glavna briga. Činilo se da je opuštena. Ponudili smo joj podršku i zamolili je da ostane s nama u kontaktu u bilo kojem trenutku, što je očito cijenila - izjavila je Emma Terho.

Tenisačica se smiješila tijekom razgovora, ali je vrlo malo pričala, tvrdi CNN koji je uzalud zatražio snimku video razgovora. Osim toga, dopis što ga je Međunarodni olimpijski odbor proslijedio medijima ne spominje što se poduzelo po pitanju njezinih optužbi za seksualno zlostavljanje premda WTA i Ujedinjeni narodi pozivaju na detaljnu istragu. Glasnogovornik WTA izjavio je kako učinjeno nije dovoljno: "Bilo je dobro vidjeti Peng Shuai u nedavnom videozapisu, ali to ne rješava problem. I dalje brinemo za nju. Teško je utvrditi komunicira li bez cenzure ili prisile", rekao je glasnogovornik u izjavi za CNN.

Linker
20. travanj 2024 01:22