ROB LATOUR/AFI/SHUTTERSTOCK
BOL JE TEŠKO PODNOSILA

Borba za život poznate glumice: Prošla je petnaest operacija i pomišljala na najgore

Sarah Hyland ispričala je u podcastu bivše kolegice sa seta i televizijske mame Julie Bowen sve detalje grčevite borbe za život zbog displazije bubrega.

Sarah Hyland ispričala je u podcastu bivše kolegice sa seta i televizijske mame Julie Bowen sve detalje grčevite borbe za život zbog displazije bubrega.

Pamtimo je kao bezbrižnu, katkad nepromišljenu tinejdžericu Haley Dunphy iz serije Moderna obitelj, jednog od najgledanijih projekata ABC-ja koji se prikazivao 11 sezona, ali Sarah Hyland, američka glumica koja se tom ulogom proslavila, iza kamera je posve drugačija. Djeluje preozbiljno s obzirom na činjenicu kako je već u ranim tridesetim ostvarila ono što mnogi ne uspiju cijeli život. Trebala bi, smatraju njezini fanovi, više uživati životu u kojem joj se sve posložilo kao u bajci … Međutim, u podcastu Quitters glumice Julie Bowen koja je u hit seriji tumačila ulogu Haleyine mame Claire Dunphy, ispričala je kako izgleda naličje njene priče o uzletu u zabavljačkoj industriji i zašto je tijekom snimanja serije, od rujna 2009. do travnja 2020., na setu ostavljala dojam preozbiljne i distancirane djevojke.

image

Julie Bowen.

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

"Postoje cijele epizode serije čijeg se snimanja jedva sjećam. Prošle su kao u magli", rekla je mlada žena u podcastu. Razlog je teška bolest, urođena displazija bubrega (nedovoljno su razvijeni) s kojom se bori otkako zna za sebe. Doduše, prvih pet godina snimanja serije nije bilo tako strašno jer se inače ne bi upustila u taj projekt.

Borba za život

Odlasci na set isprva su joj bili poput odmora od druženja s liječnicima. Kako je rasla, problemi sa zdravljem bili su sve teži, a bol sve snažnija. Naime, zbog vitalnih organa koji nikad nisu radili kako treba posljedice je trpio cijeli organizam. Ne bi li je održali na životu, liječnici su je operirali petnaest puta od čega su dva zahvata bile transplantacije bubrega, prenosi Yahoo.

"Sada sam dobro. Zdravlje mi je stabilno. Doduše, jako dugo nisam napustila kuću ali sada je sve u redu", rekla je svojoj televizijskoj mami u podcastu, koja je svjedočila njenim najtežim trenucima na setu. Bilo je situacija kad je bolest mladu glumicu toliko iscrpila i toliko ju je boljelo da je ležala na setu s toplim oblozima na kritičnom mjestu. Kad je trebalo ponoviti scenu, sklupčanoj i iscrpljenoj Sarah prilazila bi Julie Bowen.

image

Glumica je ispričala detalje grčevite borbe za život zbog displazije bubrega.

JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK

"Nikad neću zaboraviti snimanje na vanjskoj lokaciji u Los Angelesu. Sunce je zašlo, bilo je hladno. Sarah je u skladu sa scenom nosila laganu suknju. Bila je ranjiva i tako mlada, tijekom pauze je stavila vruće obloge na bubrege. Trebali smo ponoviti pa sam došla do nje provjeriti kako se osjeća i imali snage? Ustala je poput robota i odradila svoj dio. Znali smo da joj nije lako, ali bi uvijek nekako isključila bol kad je bila riječ o poslu", ispričala je Bowen.

Čitajte i: Slavna glumica ležala u bolnici četiri dana, a doktori ne znaju što joj je: 'Osjećala sam se kao da me netko guši'

Mlada glumica dodala je kako tijekom snimanja zbog iscrpljenosti nije mogla ostati budna osam sati u komadu. Na setu je funkcionirala tako da bi, čim bi završila sa scenom, položila glavu na stol i smjesta zaspala. Probudili bi je prije nove scene, a ona bi glumeći bezbrižnu i vrckavu tinejdžericu junački, bez pritužbi, odradila svoj dio do nove pauze i prilike za odmor. Tako je bilo i kad je godinu dana, triput tjedno, odlazila na dijalizu jer joj se stanje toliko pogoršalo da nije bilo drugog načina. Naime, njezino tijelo odbacilo je bubreg koji joj je 2011., kad je imala 21 godinu, darovao otac Edward Hyland, također glumac. Liječnici su prethodno transplantirani organ morali odstraniti, a život joj je spašavala dijaliza. Nevjerojatno hrabra glumica nadvladala je i taj udarac. S mukama sa zdravljem nosila se bez riječi pritužbe na setu, no uoči odlaska u bolnicu 2016. zbog druge transplantacije, kad joj je mlađi brat Ian Hyland darovao bubreg, toliko je "potonula" da je pomišljala na najgore.

"Što ako se odbacivanje ponovi? Osim toga, moj brat je tako mlad. Što da radim? Taj čin djelovao mi je kao savršen bijeg od još jednog ciklusa dijalize. Gotovo 27 godina živjela sam s boli. Uvijek sam bila ili u bolnici ili se pripremala na ponovni odlazak. Mislim da nije prošlo više od jedne ili dvije godine a da nisam bila hospitalizirana. Zaključila sam da bi svima bilo lakše da me nema, osjećala sam se kao teret", priznala je.

Na sreću, crne misli ipak nije provela u djelo. O narušenom mentalnom zdravlju javno je progovorila 2019., dok je nedavno u podcastu Julie Bowen ispričala kako se iščupala iz nezavidne situacije.


Potonule nade

"Kad odrastaš sa zdravstvenim problemima i uvijek te boli, moraš naučiti kako imati debelu kožu, praviti se da si jači inače će te okolina doživljavati kao slabu, patetičnu i tužnu osobu. Ne želim od sebe raditi žrtvu. Ne sviđa mi se da me drugi vide kao žrtvu", dodajući da je ponosna na sebe što je javno progovorila o svojoj depresiji kao i o tome što ju je dovelo u to stanje.

image

Sarah Hyland.

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Ono što je uslijedilo poslije javnog priznanja, jako ju je iznenadilo: neznanci su je zasuli pismima podrške, zahvaljujući joj što je podijelila svoju muku i pomogla im da se lakše nose s vlastitim zdravstvenim problemima.

No, slava ima i mračnu stranu. Da je teško bolesna, medijima je prije odlaska na njenu prvu transplantaciju otkrila vizažistica sa seta Moderne obitelji. Svi su je počeli nazivati, podigla se nevjerojatna medijska prašina pa je glumica naposljetku morala istupiti u javnost. Sve je ispričala o svojoj bolesti, a pritom se, kaže, osjećala lakšom jer se javnom priznanjem riješila tereta da taji zašto već godinama ima izražene podočnjake, puno spava i ponaša se rezervirano. No, osvrnula se i na to kako se osjećala kad su je mediji ne znajući još da je teško bolesna, "optužili" da ima poremećaj s prehranom jer je zbog odlazaka na dijalizu drastično smršavila. A kad joj je, zbog liječenja steroidima, lice bilo natečeno, morala je odgovarati na kritike da izgleda "debelo" i opovrgavati glasine da je trudna.


Novi život

Zato je uoči druge transplantacije bila puno opreznija: svu snagu morala je usmjeriti na sebe umjesto da daje izjave kako je, eto, čeka novi izazov. Sve je prošlo u redu, a njezino tijelo taj put je prihvatilo darovani bubreg.

Svjesna je da stvari mora prihvatiti jer je to dio njezinog posla

Danas kaže kako je izvukla pouku da nikad ne treba odustati od sebe, a zauzvrat je dobila ispunjeniji život nego što se nadala i najluđim snovima. Ovih dana najveći joj je problem planirati vjenčanje s radijskim voditeljem Wellsom Adamsom, razmišljati o vjenčanici, pozivnicama, cvijeću i vjenčanom buketu... Njezin odabranik nekadašnji je natjecatelj reality showa Bachelorette i Bachelor in Paradise u kojma usamljena srca traže ljubavnu sreću. Pronašao ju je 2018. sa zvijezdom Moderne obitelji, a zaručili su se godinu kasnije. Pred njima je, tvrdi mlada žena, ispunjen, sretan život.

Linker
28. travanj 2024 04:13