SPORTSKI FANATICI

Crni vikend: Umro osnivač Red Bulla, a njemački milijunaš nestao u vodama Kostarike!

Austrijski poduzetnik hrvatskog podrijetla Dietrich Mateschitz preminuo je nakon teške bolesti, a Rainer Schaller, vlasnik lanca teretana, srušio se zrakoplovom u more.

Bio je to crni vikend za bogataše s njemačkog govornog područja. Počeo je s viješću da je osnivač Red Bulla Dietrich Mateschitz, jedan od najbogatijih Austrijanaca hrvatsko-slovenskog podrijetla, čije se osobno bogatstvo procjenjuje na 12,5 milijardi dolara, preminuo nakon duge i teške bolesti u 79. godini, a novi šok uslijedio je kad je u vodama Kostarike nestao privatni zrakoplov 53-godišnjeg njemačkog poduzetnika Rainera Schallera, vlasnika grupacije RSG, koja upravlja lancem od više četiri stotine teretana McFit.

image

Dietrich Mateschitz i Arnold Schwarzenegger u Los Angelesu 2004.

PEOPLE PICTURE/SHUTTERSTOCK

U zrakoplovu su se prema popisu putnika nalazili Rainer Schaller, njegova supruga Christiane Schikorsky, djeca Aaron Schaller i Finja Schikorsky, jedan poslovni partner, te švicarski pilot.

Tijela odrasle osobe i malodobnika pronađena su u obalnim vodama Kostarike, baš kao i prtljaga, te dio trupa zrakoplova, a brodovi obalne straže nastavljaju pretraživati područje za ostalim stradalima.

image

Rainer Schaller s pratnjom na dodjeli nagrada GQ Men of the Year 2017.

COLDREY JAMES/ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Zrakoplov se srušio na letu iz Meksika, nakon što je iz zasad neutvrđenih razloga izgubio vezu s kontrolom leta u Kostariki.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na dvjesto milijuna eura, a osim sporta obožavao je i zabavu, pa je od 2006. do 2010. vodio festival elektronske glazbe Love Parade. Povukao se nakon što je u stampedu u cestovnom tunelu u Duisburgu, gdje se festival održavao, poginula 21 osoba, a više od petsto ih je bilo ozlijeđeno.

image

Boksač Vladimir Klitschko i Rainer Schaller u Berlinu 2017.

COLDREY JAMES/ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Dietrich Mateschitz, pak, glasio je za samozatajnog poduzetnika i bogataša, koji je cijeli život bio posvećen ekstremnim sportovima, te očuvanju austrijske kulturne baštine i arhitekture.

Proslavio se energetskim pićem Red Bull, čija se prva limenka na tržištu se našla 1. travnja 1987., a lansirao ga je nakon što je na poslovnom putovanju u Tajlandu kušao energetsko piće Krating Daeng (crveni bik). Uspio ga je brendirati kao vodeće piće na rastućem tržištu energetskih pića i time, uz ostalo, dokazao da školske ocjene nisu preduvjet za uspjeh u biznisu.

image

Dietrich Mateschitz i Niki Lauda na turniru odbojke na pijesku u Klagenfurtu 2004.

PEOPLE PICTURE/SHUTTERSTOCK

Sin nastavnika, majka mu je bila Austrijanka iz Štajerske, a otac podrijetlom Hrvat iz okolice Zadra, teškom mukom je maturirao, a ekonomiju diplomirao nakon deset godina fakulteta. Prije pokretanja vlastitog biznisa prodavao je deterdžente i paste za zube, a njegov 29-godišnji sin Mark vlasnik je pivovare.

"Kroz život me ne vodi želja za bogatstvom, nego ideja slobode i neovisnosti", izjavio je u jednom od rijetkih intervjua tvorac jednog od najoriginalnijih i najcitiranijih reklamnih slogana u povijesti oglašavanja: "Red Bull daje ti krila!".

Linker
25. travanj 2024 15:00