Šokantno

Cure nove pikanterije posljednjih dana u životu Anthonyja Bourdaina

U knjizi se otkrivaju brojni intimni detalji iz života slavnog kuhara, a njegov brat nazvao ju je uvredljivom i klevetničkom fikcijom.

Za nekoliko dana izlazi neautorizirana biografija ‘‘Down and Out in Paradise: The Lie of Anthony Bourdain‘‘, o slavnom američkom kuharu i TV voditelju koji je 2018. u Francuskoj počinio samoubojstvo i šokirao cijeli svijet. Šokantna knjiga koju je napisao američki novinar Charles Leershen, temeljena je na brojnim intervjuima s Bourdainu bliskim ljudima, a poseban naglasak dat je na posljednje dane slavnog chefa i pokušaj otkrivanja što ga je dovelo do tragičnog čina. Ulomke iz knjige objavio je The New York Times, među kojima su i posljednje poruke koje je slavni chef razmjenjivao s talijanskom glumicom Asijom Argento s kojom je imao strastvenu i turbulentnu vezu.

Navodno je stravičnom činu da se objesi u hotelskoj sobi u Francuskoj, gdje je boravio zbog snimanja svog TV serijala ‘‘Parts Unknown‘‘, djelomice kriva i opsesivna ljubomora prema Argento.

image

Bourdain s talijanskom glumicom Asijom Argento

SIPA USA/DDP USA/PROFIMEDIA

Naime, kada je sa svojom TV ekipom stigao u Francusku, izašle su paparazzo fotografije Asie Argento kako se ljubi i grli s mlađahnim francuskim novinarom Hugom Clémentom. Fotografije su snimljene u lobiju rimskog Hotela de Russie, gdje su glumica i Anthony Bourdain često zalazili. To je posebno pogodilo Bourdaina koji joj je nekoliko dana prije smrti poslao poruku:

‘‘Dobro sam. Nisam pakostan. Nisam ljubomoran što si bila s drugim muškarcem. Ja te ne posjedujem. Ti si slobodna. Kao što sam rekao. Kao što sam obećao. Kao što sam stvarno mislio. Ali bila si nemarna. Bila si bezobzirna s mojim srcem. Moj život. Ali de Russie... Samo to boli‘‘, napisao joj je kuhar razočaran jer je za sastanak s novim ljubavnikom barem mogla odabrati drugi hotel.

image

Fotografija koja je kriva za sve: Asia Argento u naručju mlađahnog novinara Huga Clémenta

FAMZ, SCAN, ANVE, AGFO/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Ona mu je odgovorila da više ne može trpjeti njegovu idiotsku posesivnost, nazvala ga je bolesnim buržujem i poručila mu je neka se liječi. Dva dana nakon tih prepiski Bourdain se objesio. A činilo se da im sve neodoljivu osobnost, posao iz snova, prekrasnu kćer i međunarodnu slavu. Stvarnost je, međutim, bila kompliciranija nego što se činilo.

Proslavio se svojim bestselerom "Kitchen Confidential", radio je nagrađivane emisije među kojima su "Anthony Bourdain: No Reservations i Parts Unknown", ali imao je i svoju mračnu stranu koju nije niti skrivao. Patio je od depresije kao posljedice ovisnosti i koliko god je pokušavao što normalnije živjeti, to mu je sve teže uspijevalo. U braku s Ottaviom Busijom dobio je danas petnaestogodišnju kćer Ariane koju je obožavao, ali ni ta ljubav mu nije bila dovoljna da sačuva život.

image

Anthony Bourdain u daniam sreće sa suprugom Ottavijom Busijom kćerkicom Ariane

DARIO ALEQUIN/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

‘‘Mrzim svoje fanove. Mrzim biti slavan. Mrzim svoj posao, usamljen sam i živim u stalnoj neizvjesnosti‘‘, jedna je od poruka koju je napisao prije smrti, a objavljena je u biografiji.

Na knjigu je burno reagirao Bourdainov brat Christopher Bourdain koji ju je nazvao uvredljivom i klevetničkom fikcijom, a Argento je The New York Timesu poslala poruku da je autoru biografije strogo zabranila da objavio bilo što iz njihovih razgovora.

Kako bilo, biografija izlazi 11. listopada i već je za njom nastala pomama.

Linker
20. travanj 2024 08:22