Chef David Skoko

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Kulinarski podvizi

David Skoko: "Možda nisam najbolji kuhar, ali zato super promoviram našu zemlju"

Proveli smo jedan dan s poznatim chefom, čiji se serijal "Motor, loza, kuhača" odsad prikazuje na kanalu 24Kitchen, koji nam je ispričao sve o promjeni životnih navika nakon zatajenja srca te skorašnjoj gastronomskoj turi po SAD-u.

Proveli smo jedan dan s poznatim chefom, čiji se serijal "Motor, loza, kuhača" odsad prikazuje na kanalu 24Kitchen, koji nam je ispričao sve o promjeni životnih navika nakon zatajenja srca te skorašnjoj gastronomskoj turi po SAD-u.

Iako su kuhari na glasu kao tašti, puni sebe, drski, pa pomalo i arogantni već pri prvom susretu s Davidom Skokom sve te predrasude prema chefovima padaju u vodu. Jednostavan, opušten i prije svega skroman Skoko je jedan od najzahvalnijih sugovornika. Uvjerili smo se u to i iz prve ruke nakon što smo dan proveli sa simpatičnim Puljaninom u Vinariji Bolfan, jednoj od najvećih vinarija u okolici Zagreba iz koje pogled seže na netaknutu prirodu i četiri najviša planinska vrha kontinentalne Hrvatske. Vinarija je u vlasništvu obitelji Bolfan, no ovog puta u ulozi domaćina našao se Skoko koji nas je srdačno dočekao na samom ulazu, a potom s nama i nazdravio čašom Centurion gold pjenušca.

Povod našeg susreta bio je početak emitiranja kulinarsko-putopisnog serijala "Motor, loza, kuhača" na kanalu 24Kitchen, koji kroz devet epizoda priča priče o našim najpoznatijim vinima i ljudima koji stoje iza njih, što je još jedno veliko priznanje 48-godišnjem Skoki, ali i cijelom timu s kojim je radio na serijalu pod producentskom palicom Inje Korać. Skoko nam je u razgovoru otkrio kako se osjeća kao prvi i jedini Hrvat koji je ulaskom na 24Kitchen stao uz bok velikim svjetskim gastro imenima poput Jamieja Olivera i Gordona Ramsayja, progovorio o obitelji koja mu je najveće utočište, životu nakon što je preživio zatajenje srca, a otkrio nam je i da uskoro sprema kovčege i po prvi puta odlazi u Ameriku...

No, krenimo redom. Nakon što smo ispili pjenušac, počastili se narescima posluženim uz domaći kukuruzni kruh i proizvode s lokalnih OPG-ova, sa Skokom smo se uputili u obilazak vinarije koju naš sugovornik poznaje do najsitnijih detalja jer je upravo u njoj snimio jednu epizodu serijala koji je premijerno prikazan prošle godine na HRT-u. Koliko uopće sam poznaje vina? Bilo je pitanje koje se sasvim logično nametnulo na početku razgovora.

"Motor, loza, kuhača" najdraži mi je televizijski projekt i odmah sam u startu znao da bi ovo trebali napraviti za velike televizije

- Završio sam srednju poljoprivrednu školu i učio sam vinarstvo i vinogradarstvo tako da znam neke osnove o uzgoju vinove loze i imam nešto teoretskog znanja o proizvodnji samog vina - govori naš sugovornik koji je za vrijeme snimanja serijala s ekipom prešao više od 7000 kilometara po cijeloj zemlji, a u devet epizoda prošli su skoro sve najpoznatije vinske ceste hrvatske. - Iskreno, nisam neki vinopija. Puno putujem i vozim pa je to razlog zbog kojeg zapravo često izbjegavam bilo kakav alkohol - kaže Skoko kojem ovo nije prvi put da njegov projekt zaživi i na najuglednijem svjetskom gastro kanalu. Prvi angažman ponuđen mu je 2018., a tada je 24Kitchen otkupio prava na emisiju "Stari gušti, nova kužina".

image

Chef David Skoko uskoro po prvi puta odlazi na gastronomsku turu po Americi

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Bio je to prvi put da su jednom hrvatskom kuharu ponudili takav angažman i nevjerojatno mi je drago da sam to bio ja. Je li to bio sklop okolnosti, sreće ili ne znam čega ne znam ni sam, ali ja sam to odmah prihvatio jer je to bilo ispunjenje mojih snova, oduvijek sam htio raditi nešto za široku publiku i na taj način promovirati svoju predivnu zemlju. Ja iz te perspektive vidim gastronomiju - govori Skoko koji nije krio uzbuđenje zbog svega što mu se događa proteklih mjeseci.

- "Motor, loza, kuhača" najdraži mi je televizijski projekt i odmah sam u startu znao da bi ovo trebali napraviti za velike televizije kako bi ga vidjelo što više ljudi. Sada znamo da smo napravili odličan projekt u svjetskoj kategoriji koja je rame uz rame stvarno velikim televizijskim facama. To znači da i mi možemo napraviti jako dobar show samo kada dobijemo mogućnost, a tu nam je mogućnost dao HRT - ističe naš sugovornik. Mnogi ga smatraju našim najuvjerljivijim promotorom lokalne i održive gastronomije u Hrvatskoj pa nas je zanimalo i imponira li mu to, a odgovor koji smo dobili ugodno nas je iznenadio.

- Znam da nisam najbolji kuhar u Hrvatskoj, ali drago mi je da mnogi misle da sam najbolji promotor hrvatske kuhinje, to mi je veliko priznanje i puno mi to znači. Naša zemlja je stvarno prekrasna, naš turizam ima puno potencijala što znam i sam jer dolazim iz južnog dijela Istre gdje je turizam oduvijek bio razvijen. Svaki dan uočavam nešto novo što Hrvatska još može ponuditi. Spektakularne pejzaže, zanimljive gastronomske ponude, zanimljiva vina, uspješne ljude... Što više idem u detalje Hrvatska me sve više inspirira da ju promoviram na neki svoj način za koji mislim da vrijedi. Nadam se da ću inspirirati ljude koji ovdje žive i rade da ostanu ovdje i da ovo što imamo ovdje je stvarno posebno i da se uz malo veći trud može postići puno toga, a to su u ovom posljednjem serijalu dokazali i naši vrijedni vinari - govori David Skoko i napominje da emisije koje snima, u pravilu, ne gleda. - Radije gledam stvari koje me mogu inspirirati, iako, ruku na srce, ne gledam puno televiziju iz razloga što sam jako malo doma jer puno radim i vrlo malo vremena provodim doma i u to vrijeme kada sam doma više sam posvećen razgovoru i druženju s obitelji - ističe Skoko.

Sa suprugom Anom sve dobro i loše dijeli već 29 godina, od čega su 18 godina u braku, a zajedno imaju 17-godišnjeg sina Antona i 13-godišnju kći Franku. - Anton je sportaš, ide u medicinsku školu, završava za fizioterapeuta, zanima ga anatomija, zdravlje, sport. Franka je sportašica, a okušala se i u glumi. Već se godinama bavi plesom na svili. Supruga je zaljubljenik u sport, bivša plesačica tako da i ona pleše četiri, pet puta tjedno. Trenira svaki dan, posvećeni su zdravoj hrani jer smo brži, efikasniji i kvalitetniji ljudi ako zdravo jedemo jer smo zdravi i sposobniji, ali se s hranom ne opterećujemo, kod nas je to normalno - kaže Skoko koji se ne libi javno priznati da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. A on o svojoj govori s puno ljubavi i poštovanja.

- Zajedno smo otkad smo bili djeca, ona je bila srednja škola, ja sam tek završio, jako se volimo i velika mi je podrška, ali i smjernica. Puno mi puta zna reći "budalo stani", gdje ćeš toliko, čemu to sve, ne možemo svi pratiti sve te tvoje ludosti. Ona je moja savjest, moj čvrsti oslonac i temelj zajedno uz moju širu obitelj, roditelje i sestre. Dobro je što me među njima nitko ne shvaća jako ozbiljno i dobro je to što taj medijski uspjeh ne smatraju previše ozbiljno, ne daju tome veliku vrijednost što je jako dobro za mene jer ne daju mom egu da naraste - smije se Skoko. Kad je doma kuhinju rado prepušta supruzi.

- Moja obitelj je posvećena zdravom životu, supruga jako dobro kuha i ona kuha doma za obitelj, ja rijetko kuham doma jer sam rijetko doma, ali tu i tamo kad jesam volim skuhati. Moja djeca vole jesti, ali nisu opterećeni gastronomijom. Bitno mi je da prepoznaju zdravu hranu, da se žele zdravo hraniti, da znaju skuhati nešto za sebe, ali to zbog sebe, a ako će se jednog dana htjeti baviti gastronomijom ja ću im u tome pomoći, ali pomoći ću im u svemu u čemu god se oni jednog dana vidjeli, baš kao što su meni moji roditelji postavili temelje za rast i razvoj tako i ja želi postaviti temelje njima za rast i razvoj... Mislim da djeci treba biti oslonac i pustiti ih da sami odrede svoj smjer. Ako budu htjeli kuhati ja ću im pomoći da to bude profesionalno, ali već sada znaju kuhati za sebe. Franka ima 13 godina, ali uopće ne sumnjam da bi si već sad znala spremiti kvalitetan obrok, dok za Antona znam da može jer je bio i po tjedan dana sam, u stanju si je skuhati jesti, za sebe, za prijatelje... Može skuhati i za nešto veće društvo. I uživa u tome... - napominje Skoko. Danas se na njemu ne vide tragovi ozbiljnih zdravstvenih problema, zatajenja srca koje je doživio prije osam godina, zbog kojih je šest mjeseci izbivao iz kuhinje.

image

Chef David Skoko u društvu producentice Inje Korać koja stoji iza serijala "Motor, loza, kuhača"

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Zatajenje srca promijenilo je sve moje životne planove i to je bio najveći šok za mene, ali i nešto neophodno što mi se trebalo dogoditi jer sam u tim trenucima života bio jako opterećen sobom i drugim ljudima oko sebe, pogotovo onima koji su imali mišljenje o mom radu. Jako sam se uplašio da će moj posao, moja obitelj i percepcija mene samog u društvu strahovito pasti ako prestanem raditi, ali naposljetku sam shvatio da se ništa od toga nije dogodilo. Naprotiv, dogodilo mi se prosvjetljenje, shvatio sam da uopće nije bitno što netko drugi misli o meni, pogotovo oni koji mi nisu važni. Drugima je bitno kako se promoviram, što kuham, a mojoj obitelji jedino je bitno da sam živ i zdrav i to je za mene najveća vrijednost. Ne zamaram se time što netko misli o meni, ako mi taj netko nije dovoljno blizak. Radim stvari koje volim najbolje što mogu i zbog toga je moja obitelj ponosna na mene. Kad sam se oslobodio tog osjećaja da moram udovoljiti svima sve mi je u životu postalo lakše. Sada radim jače, brže, bolje, kvalitetnije, sretniji sam, nemam nikakvih zdravstvenih problema, posao ne pati, obitelj ne pati i sve je u savršenom balansu - govori proslavljeni chef.

- Osjećam se fizički jako i spremno jer je zdrava prehrana temelj mog bivanja. Poduzimam sve da mi u životu bude bolje i ne smatram da je to povezano novcem, imam dovoljno za egzistenciju, ali želim doživjeti što više kvalitetnih iskustava i upoznati zanimljive ljude, to mi je puno veća satisfakcija od novca - ističe Skoko, jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već četiri generacije stoga s ponosom nosi nadimak Ribarev sin. Stoga ni ne čudi da baterije, u rijetkim slobodnim trenucima, najradije puni na moru.

- Imam jako lijepe hobije, volim brodove, jedrenje, motore, sportske automobile... Nažalost ne stignem ih toliko koristiti, ali radim jako puno jesen, zimu i proljeće da bi se preko ljeta mogao posvetiti svojim strastima. Volim jurilice i u neku ruku i jesam adrenalin junkie, ali ne u pogledu da volim raditi stvari koje su rizične za život. Volim cijelo vrijeme biti u hypeu i raditi stvari koje su mi izazovne i koje nisam radio nikada do sada, to u meni budi adrenalin - otkriva poznati chef i vlasnik obiteljske konobe Batelina u Banjolama koja je već godinama u samom vrhu hrvatske gastronomske scene. - U Batelini su stvari odlično posložene, ipak je to već dobro uhodana obiteljska konoba u kojoj radi cijela obitelj i divan tim koji je već godinama s nama - kaže Skoko. Poželite li ovo ljeto posjetiti Batelinu svakako pomno isplanirajte svoj odlazak u Istru jer bi u suprotnom mogli naići na zatvorena vrata, a tim potezom obitelj Skoko prvenstveno pokazuje poštivanje svojih gostiju. Naime, Batelina se svake godine zatvara u kolovozu iako tada Istra vrvi turistima, a razlog je taj što se u to vrijeme teško može nabaviti svježa riba. - U kolovozu nema dovoljno kvalitetne ribe, a mi bez ribe ne možemo raditi. Nikada nam nije palo napamet da prodajemo uvoznu ribu - ističe chef koji je kroz rad u Batelini postao jedan od najutjecajnijih i najboljih hrvatskih kuhara.

Znam da nisam najbolji kuhar u Hrvatskoj, ali drago mi je da mnogi misle da sam najbolji promotor hrvatske kuhinje, to mi je veliko priznanje i puno mi to znači

- Često sam se susretao s kuharima koji taj neki egotrip izgrađuju na strahu da je netko možda bolji od njih, ja sam sam sebi odmah priznao da su mnogi puno bolji od mene i odmah mi je lakše i dozvolim si da učim od drugih, ali i ono što je važno ne krijem svoje znanje i rado ga prenosim na druge... Radim i u školama, na radionicama i doista želim podijeliti sve svoje znanje samo zato da napravim još mjesta za znanja. Volim učiti ne samo o kuharstvu već i o životu. Po meni trebamo što više dijeliti svoje znanje kako bi rasli i razvijali se, i biti otvoreni prema novim saznanjima, idejama i pristupima u svim fazama života - kaže Istranin koji kuharske radionice radi u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, podučava učenike kuharskih škole po cijeloj Hrvatskoj, studente gastronomije hotelijerstva na veleučilištu Aspira u Zagrebu i Splitu, kuhare amatere kroz Aminess Cooking with class kuharske radionice, a posebno ga veseli suradnja sa školama i školskim kuharima koji žele uvesti više ribe i morskih plodova na svoje jelovnike sve s ciljem veće potrošnje i konzumacije ribe iz ulova naših ribara. O našoj gastronomiji godinama je pričao turistima koji su dolazili u Hrvatsku, a sada se po prvi put sprema na odlazak "preko bare" na gastronomsku turu od 21. do 27. srpnja. U Ameriku ide na poziv Richarda Gruice, poznatog hrvatsko-američkog ugostitelja i chefa s kojim već dugo surađuje i koji već godinama dovodi goste na gastronomske ture po Hrvatskoj.

image

Sa suprugom Anom u braku je 18 godina, a zajedno imaju 17-godišnjeg sina Antona i 13-godišnju kćer Franku

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Lani smo došli na ideju da probamo napraviti sličnu gastro turu po Americi. Kada govorimo o odlasku u Ameriku našim ljudima na umu su New York, Miami, Los Angeles, Las Vegas... A zapravo se najbolje stvari događaju negdje sa strane, u provinciji gdje uvijek možeš doživjeti nešto izvorno. Chef David Skoko’s Great American Surf & Turf Culinary Road Trip posvećen je izvornoj američkoj gastro kulturi. U sedmodnevnoj avanturi, upoznat ćemo slikovite krajolike Sjeverne i Južne Karoline te prespavati u gradovima Charlotte, Raleigh/Durham, Wilmington i Charleston. Ovo putovanje obećava impresivno istraživanje gastronomskih čuda Karoline - od najboljeg roštilja, preko specijaliteta od svinjetine, pa sve do najsvježijih morskih plodova, upotpunjenih nizom piva, viskija i drugih pića. Već sam dobio poruke od nekih poznanika koji žive u Americi i čuli su za ovo putovanje, kako smo izabrali odlično mjesto. Naime, u relativno maloj zoni Sjeverne i Južne Karoline krije se velika gastronomska raznolikost, pa vjerujem da će osim meni i svima koji krenu s nama u Ameriku ovo biti odlično iskustvo - kaže Skoko. Ova avantura s poznatim chefovima Skokom i Gruicom, koju organiziraju chef Richard Gruica i The Gourmet Vacation, stoji 3 795 eura, a uključuje sedam noćenja, prijevoz, pratnju privatnog vodiča, izlete, ali i nezaboravno druženje s velikanima gastro scene.

Linker
26. travanj 2024 05:48