SAMO UZ PRATNJU

Djevojčice ga neće gledati? Film ‘Barbie‘ bit će ljetni hit, ali nije za mlađe od 13 godina

Američki distributeri su filmu "Barbie", koji u kina stiže 21. srpnja, dodijelili oznaku PG-13, što znači da ne preporučuju gledanje osobama mlađima od trinaest godina.

Filmska "Barbie" će, kako stvari stoje, biti najveći ljetni kino hit, a možda i najveći filmski hit godine, ali ga djevojčice mlađe od trinaest godina, prema preporuci distributera ne bi trebale gledati. Film je u Sjedinjenim Državama dobio oznaku PG-13 što znači da ga osobe mlađe od trinaest godina ne bi smjele samostalno gledati u društvu svojih vršnjakinja, nego isključiovo u pratnji odraslih osoba.

Kako je poznato distribucija u svjetkim kinima započinje 21. srpnja, a film redateljice Grete Gerwig u kojem glavne uloge Barbie i Kena igraju Margot Robbie i Ryan Gosling producenti iz studija Warner Bros. Pictures opisuju ovim riječima: "Život u Barbielandu je savršen i takav treba biti. Sve dok ne zapadnete u egzsitencijalnu krizu ili niste Ken."

image

Ryan Gosling i Margot Robbie su filmski Ken i Barbie

JUSTIN TALLIS AFP

Zbog rječnika neprimjerenog djeci koji uključuje i psovke, te sugestivnih referenci na sadržaje neprimjerene uzrastu mlađima od 13 godina distributeri su ga označili kao sadržaj PG-13. U njemu se, naime, govori o teškim temama, poput smrti i umiranja, smislu egzistencije, a neke šale su prilično uvrnute i prema mišljenju distributera neshvatljive djeci. Ciljana publika su, ističe se, milenijalci i pripadnici generacije Z, koji su odrasli igrajući se barbikama, a svi oni su na svoj način proživjeli ono o čemu se u filmu zapravo govori - izlasku iz zaštićenog svijeta fantazija u kojem je sve savršeno u stvarni svijet sa svojim svakodnevnim nedaćama, te radostima i tugama.

Svečane nacionalne premijere i zatvorene projekcije već su održane u mnogim zemljama diljem svijeta, kupovina ulaznica u pretprodaji nadmašila je sva očekivanja, a prvi osvrtima u specijaliziranim časopisima i portalima govore da je riječ o ozbiljnom filmu s kompleksnom temom i fascinantnim glumcima. Uoči početka prikazivanja najružičastijeg filma u povijesti kinematografije doznali smo i kako je u svijetu zavladala nestašica svijetloružičaste boje, a modne kuće ispraznile su skladišta za svoje kolekcije nadahnute barbiecorom, koji će ovog ljeta biti globalni ultimativni modni "must have".

image

Naslovnu ulogu igra Margot Robbie

JUSTIN TALLIS AFP
Linker
24. travanj 2024 20:17