Pokret za žene

Dobre vijesti iz Pule: Besplatni ulošci osigurani u najvećem istarskom gradu

Gradonačelnik Filip Zoričić nastavio je misiju koju je započeo lani kad je bio ravnatelj gimnazije i učenicama osigurao bezbrižne dane za vrijeme menstruacije, a nedavno je to napravio u 11 osnovnih škola.

"Uz besplatne uloške, uveli smo i građanski odgoj. Time smo pokrenuli izgradnju suvremenog, građanskog društva. To nema veze s politikom, nego s civilizacijskim dosegom i sviješću o potrebi", govori pulski gradonačelnik Filip Zoričić (40), na čiju je inicijativu ove školske godine osigurano 18.225 eura (otprilike 140 tisuća kuna) za opskrbu 11 osnovnih škola besplatnim ulošcima. Time je Pula postala sedmi grad koji misli na nove generacije žena: besplatni ulošci od prošlog su siječnja dostupni u riječkim osnovnim školama, u Varaždinu se od lani izdvaja 40 tisuća kuna za učenice iz obitelji lošijeg imovinskog statusa, karlovačke osnovne škole imaju na raspolaganju fond od 200 tisuća kuna, a iz gradskog proračuna financiraju se besplatni ulošci i u Samoboru, Zaprešiću i Jastrebarskom.

image

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić smatra je uvođenje besplatnih uložaka jedan od koraka u izgradnji suvremenog građanskog društva

MATIJA DJANJESIC/CROPIX CROPIX

Pulski gradonačelnik uronio je u problematiku menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj - na koje je skrenulo pažnju istraživanje riječke udruge PaRiter krajem 2020. - još lanjskog proljeća. Filip Zoričić bio je, naime, prvi muškarac u Hrvatskoj koji je reagirao na poražavajuće rezultate tog istraživanja - među kojima je i činjenica da trećina žena na ulošcima i tamponima mora štedjeti, a 8,7 posto djevojčica izostalo je iz škole jer nije imalo dovoljno menstrualnih potrepština. Tada još kao ravnatelj Gimnazije Pula, iz školske je blagajne osigurao budžet za besplatne uloške i tampone za sve učenice. Nakon toga je pak kao nezavisni kandidat krenuo u borbu za mjesto prvog čovjeka grada. U tome je, iako rođeni Splićanin, i uspio, a uvođenjem uložaka u osnovne škole dokazao je da mu tema menstrualnog siromaštva nije bila samo predizborni mamac.

"Ovo je poruka koja je puno šira od same primjene uložaka. To je poruka da otvorimo oči pred nečim što nam zaista jest pred očima, da ima djevojčica koje nemaju temeljne uvjete za život, ali to je i poruka državi da dodatno smanji PDV na higijenske uloške", govori Zoričić.

U travnju je, naime, smanjen PDV s 25 na 13 posto, čime je samo djelomično usvojena inicijativa udruge PaRiter i dijela saborskih zastupnica koje su prethodno pokrenule peticiju za smanjivanje porezne stope na pet posto.

image

Ženski tim Filipa Zoričića: pročelnica društvenih djeloatnosti i mladih Ivana Sokolov, pročelnica za kulturu i civilno društvo Emina Popović Sterpin, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, pročelnica lokalne samouprave i voditeljica ureda gradonačelnika Anja Ademi, pročelnica prostornog planiranja i zaštite okoliša Ingrid Bulian, pročelnica za opću upravu i mjesnu samoupravu Slavica Jelovac

GORAN SEBELIC CROPIX

Filip Zoričić u cijelu je priču ušao i emotivno involviran, kao otac 14-godišnjeg sina Mateja i 16-godišnje kćeri Anike. Nezamislivo mu je da neka Anikina vršnjakinja kalkulira hoće li i u kojem trenutku promijeniti uložak jer ih nema dovoljno da ih koristi koliko želi. Osim toga, neovisno o socijalnom statusu, menstruacija je biološki zadana, a sve donedavno ulošci i tamponi u Hrvatskoj su se - umjesto kao nužnosti - oporezivali kao luksuz.

Potporu u provođenju odluke o besplatnim ulošcima Filip Zoričić u prvom je redu imao od svoje supruge Petre, profesorice u Medicinskoj školi, ali i u svom timu - koji čini sedam žena i tri muškarca.

"Nisam se zanosio time jesu li oko mene muškarci ili žene, jer najprije želim biti okružen dobrim i poštenim ljudima, a onda i stručnim. Moje suradnice najveća su snaga i nada uprave grada Pule i odlično funkcioniramo. Još jednom se pokazalo da žene brže pokreću svijet", kaže Zoričić.

Vjeruje da će njihov potez motivirati i županijsku razinu - u čijoj su ingerenciji srednje škole - da krenu s istom praksom kao u osnovnim školama. U njima još, doduše, nisu postavljani dispanzeri, odnosno automati, ali su ulošci dostupni za korištenje svim djevojčicama u uredima školskih psihologa i pedagoga.

Linker
19. travanj 2024 11:40