PRONAŠAO JE LJUBAV

Domaći pijanist u sretnoj je vezi na daljinu: ‘Naš susret se dogodio s razlogom‘

Skladatelj i pijanist Zvjezdan Ružić radi više nego ikad, a jedan od razloga njegova nadahnuća je i studentica psihologije Paola Uroda, s kojom je u sretnoj vezi od prošle jeseni - iako ona živi u Engleskoj, a on u Hrvatskoj.

Mnoge umjetnike u nekoj fazi života zadesi stvaralačka kriza, no pijanist, skladatelj i aranžer Zvjezdan Ružić zasad ne planira utihnuti - štoviše, kreativniji je nego ikad. Nedavno je počeo održavati online masterclass Jazz O‘Clock, koji pohađa gotovo 40 polaznika iz čitave regije, a dogovara i koncerte za ljeto u Hrvatskoj i regiji. Nakon valentinovskog covera hita Cyndi Lauper "True Colors", snimljenog u suradnji s riječkim gitaristom Franom Živkovićem, Zvjezdan za svoju publiku priprema posebnu poslasticu - obradu hita Michaela Jacksona "Beat It", koja će izaći krajem ožujka.

Uz to završava produkciju dva koncerta koji će uskoro biti prikazani na HRT-u. Riječ je o "plovećem" koncertu na maksimirskom jezeru iz 2019. i lanjskom koncertu iz riječkog HNK, gdje su mu gosti bili njegovi prijatelji Luko Paljetak i Josipa Lisac. S Lukom Paljetkom je ostvario suradnju na pjesmi "Tvoj Život", objavljenu na njegovom posljednjem albumu "Inspiration", dok Josipa i Zvjezdan umjetnički surađuju još od inauguracije predsjednika Milanovića, gdje su izveli hrvatsku himnu.

Zvjezdan je uvijek bio svjestan činjenice da su uz ljubav i talent za uspjeh potrebni i trud i odricanje, no sada ga dodatno nadahnjuje i jedna posebna dama. Iako inače nerado govori o svom privatnom životu, otkrio nam je da je u ljubavnoj vezi s djevojkom s kojom, na prvi pogled, nema mnogo toga zajedničkog: Paola Uroda je 22-godišnjakinja koja nije profesionalna glazbenica (iako voli glazbu i lijepo pjeva), već u Londonu završava studij psihologije.

image

Paola Uroda i Zvjezdan Ružić

PRIVATNI ALBUM

"Privukla me njezina duša jer je Paulina iskrena, neiskvarena, toliko dobra, pametna i preslatka cura! Mogao bih nizati još mnogo epiteta za nju, ali shvatili ste što želim reći. Poput mene, njeguje tradicionalne vrijednosti kao što su predanost i lojalnost, a s druge strane je "open minded". Oboje smatramo da se sve može riješiti razgovorom te si dajemo prijeko potrebnu slobodu pa u našem odnosu nema mjesta drami ni ljubomori. Uz nju se doista osjećam voljeno i sigurno, a i ona kaže da se tako osjeća sa mnom. Zapravo, iako je toliko mlađa od mene, imam osjećaj da je u mnogim stvarima zrelija", govori Zvjezdan, koji je Paolu upoznao prije godinu i pol u Cukarikafeu, riječkom kafiću gdje je sezonski konobarila. Zapričali su se, nakon nekoliko dana ponovno sreli na istome mjestu i osjetili bliskost. Znajući da se ona uskoro vraća u Englesku, nisu željeli produbljivati taj odnos.

"Oboje smo se bojali veze na daljinu i zaključili da je bolje da ostanemo prijatelji, iako nismo poricali emocije. U rujnu prošle godine Paola se vratila u London, ali smo svakodnevno razgovarali pet-šest sati pa sam imao osjećaj kao da nije ni otišla. Doživio sam drugačiju perspektivu veze na daljinu. Kad sam prvi put bio u takvoj vezi, bilo mi je 19 godina i tada je to bila prava drama. Mnogo ljudi osjeća daljinu iako su svaki dan zajedno, a ja osjećam toliku bliskost s Paulinom i kada je fizički daleko", kaže Zvjezdan, dodajući kako su službeno prohodali 8. listopada prošle godine, kada ga je iznenadila došavši mu na koncert u zagrebačku Tvornicu kulture. Na kraju su oboje zaključili kako je super što su krenuli polako, kao prijatelji, jer su se tako bolje upoznali. Nedavno je Zvjezdan tjedan dana proveo u Engleskoj kod Paole, šetali su birminghamskim kanalima, koje mnogi uspoređuju s Venecijom, dok ih je u Londonu posebno oduševio poznati mjuzikl "Kralj lavova" na West Endu.

"Uz Paulinu kao da sam na novom početku. Otkako mi je ušla u život osjećam da se trebam još više unaprjeđivati i nadograđivati, posebno kada je riječ o glazbi. Kroz svoj masterclass sam osvježio znanja s akademije i vratio se u studentske dane", kaže Zvjezdan, koji je diplomirao na konzervatoriju u Klagenfurtu i otad niže brojne uspjehe. Hrvatska glazbena unija ga je čak šest puta proglasila našim najboljim jazz pijanistom, a osvojio je i pet Porina. Objavio je šest autorskih albuma, a poznat je i po svom solističkom projektu Pianotron, u kojem kombinira sviranje na mellotronu i koncertnom klaviru, stvarajući svoj originalni zvuk. Odrastao je u Matuljima pokraj Opatije, a zanimljivo je da je iz istog mjesta i njegova djevojka, ali se ondje nikada nisu sreli. Nekoliko mjeseci prije prvog susreta s Paolom Zvjezdan je upoznao njezinog brata Jana, koji mu se javio na Instagramu oduševljen njegovom skladbom "Tvoj Život".

"Doista vjerujem da se svi susreti događaju s razlogom, a ova priča mi se čini suludom. Upoznajem Paolinog brata, s kojim popijem kavu slučajno, u prolazu, on mi priča o svojoj mami koja predivno pjeva, priča svoju životnu priču. Sestru nije spominjao previše, ali sudbina je htjela da je sretnem samo mjesec dana kasnije", govori Zvjezdan, koji živi na relaciji Zagreb - Matulji, a Paola je u Londonu od 2020. No, ove godine će se vratiti u Hrvatsku jer do ljeta planira završiti studij. O budućim koracima svoje veze ne razmišljaju, žive u sadašnjosti i uživaju u svakom zajedničkom trenutku.

Uvijek sam nešto planirao, sanjario, očekivao svašta pa se puno puta razočarao. Jedino što sada želim je uživati u svakom novom danu

"Uvijek sam nešto planirao, sanjario, očekivao svašta pa se puno puta razočarao. Jedino što sada želim je uživati u svakom novom danu s Paulinom, dati sve što mogu u našu ljubav i prepustiti Bogu da odluči o ostatku našeg putovanja. Kad smo zajedno, malo nam je potrebno da budemo sretni. Uvijek imamo novih tema za razgovor i nikada nam nije dosadno. Ne zaletavam se u ljubavne veze samo da bih bio u nekom odnosu, znam biti sam. Zapravo, nikad nisam sam - jer imam glazbu, a glazba je moja prva ljubav. Da bi veza imala smisla, važno mi je da se duše poklope i da nastane neka ekstra dimenzija, ono nešto što ne stane u riječi. O tome od pamtivijeka pišu, a toliko je teško naći - pogotovo danas, u ovom moru ludila. Pronaći ljubav, nekoga da te doista vidi, nekoga kome ćeš se do kraja prepustiti. S Paulinom je to doista tako, ništa što imamo nije teatralno, nikakvi veliki bljeskovi na van, a iznutra, toliko ljubavi, topline, toliko duboko i stvarno", zaključuje Zvjezdan Ružić.

Linker
20. travanj 2024 04:11