Prijevara desetljeća

Elizabeth Holmes: Miljenica Silicijske doline proglešena krivom, prijeti joj do 20 godina zatvora

Njezin izum koji bi s par kapi krvi mogao dijagnosticirati oko 200 bolesti donio joj je bogatstvo od devet milijardi dolara, no ubrzo se pokazao potpuno beskorisnim

Nakon višemjesečnog suđenja, Elizabeth Holmes (37), vlasnica i bivša direktorica tvrtke 'Theranos', proglašena je krivom za četiri od jedanaest optužbi, uključivši zavjeru radi počinjenja prijevare protiv ulagača i još tri vezane vrste prijevara.

Ova američka inovatorica i poslovna žena, nekadašnja miljenica Silicijske doline, prije deset godina zaprijetila je medicinskoj industriji sa svojim gadgetom koji bi svakome omogućio da kod kuće analizom par kapi krvi dijagnosticira čak dvjestotinjak bolesti. Ideja da patent od nekoliko dolara zamijeni skupe preglede kod liječnika, svidjela se brojnim investitorima koji su joj donjeli 9 milijardi dolara pa ju je tako 2014. časopis Forbes proglasio najmlađom milijarderkom na svijetu, a mediji su joj tepali da je novi Steve Jobs.

image

Elizabeth Holmes s odvjetnicima dolazi na suđenje

DDP USA/PROFIMEDIA

Strmoglavi pad

Ali već 2015. sve se rasplinulo poput balona od sapunice kada je Wall Street Journal objavio članak istraživačkog novinara Johna Carreyroua koji razotkriva da taj patent jednostavno ne funkcionira. Njoj je ubrzo zabranjen rad u laboratoriju, a direktor tvrtke ostao njezin bivši partner Sunny Balwani za kojeg njezin odvjetnički tim tvrdi da ju je zlostavljao i koji se zajedno s njom našao na optuženičkoj klupi. No nju se kao inovatoricu i začetnicu ideje smatra mozgom operacije koja je smišljeno obmanjivala javnost, investitore, konkurenciju i potrošače pa čak i vlastite zaposlenike. U međuvremenu je Elizabeth Holmes pronašla novu ljubav, Billyja Evansa, nasljednika luksuznog lanca hotela ''Evans'' i u srpnju prošle godine rodila njihovo prvo dijete.

Čitajte i: Nagađanja su točna! Oskarovac Kevin Spacey u Zagrebu snima film o Franji Tuđmanu

No ni ta činjenica, kao ni to da odbacuje optužbe i ne osjeća se krivom, neće umanjiti kaznu koju će joj odrediti sud u Kaliforniji. Naime, Holmes još nije privedena, jer još nije određen datum izricanja kazne, a za tjedana dana zakazano je novo ročište za optužbe o kojima se porota od osam muškaraca i četiri žene nisu mogli usuglasiti.

A o cijeloj priči koja je potresla amrički poslovni svijet već se snima film s Amandom Seyfried u ulozi Elizabeth Holmes.

Linker
20. travanj 2024 07:36