Zvijezda je rođena

Emily Carey ekskluzivno o hit seriji i djetinjstvu: ‘Dani su se pretvarali u noćne more‘

Britanska glumica samo za Gloriju otkriva kako se nosila sa snimanjem nasilnih scena u serijalu ‘Zmajeva kuća‘ te kako je na njezin život utjecala odluka da sa 14 godina napusti školu.

"Još ne vjerujem da mi se ovo događa. Samo tri sata nakon audicije za serijal "Zmajeva kuća" producenti su me nazvali i rekli da je uloga moja. Uskoro smo počeli snimati i evo me sada ovdje u Amsterdamu, na premijeri", pomalo rafalno započela je naš razgovor mlada engleska glumica Emily Carey, kao da će nevjerojatna prilika koju je dobila nestati ako samo malo zastane.

Ta 19-godišnjakinja iz londonskog predgrađa Barnet itekako je svjesna da će uskoro pobuditi veliko zanimanje javnosti. Zaslužit će to ulogom mlade Alicent Hightower u novom HBO-ovu hitu koji istražuje svijet iz popularnog serijala "Igra prijestolja".

Priča se događa dvjestotinjak godina prije radnje "Igre prijestolja", a opisuje kako je propala vladajuća obitelj Targaryen, u čemu će Alicent imati važnu ulogu.

"Mnogi misle da je Alicent negativka, no najbolje da pogledate serijal pa sami procijenite tko je dobar, a tko zao", zagonetna je Emily dok u luksuznom amsterdamskom hotelu The Grand razgovaramo o "Zmajevoj kući", čija će prva epizoda biti prikazana 22. kolovoza na streaming platformi HBO Max te kabelskoj televiziji HBO.

image

S kolegicom Milly Alcock na snimanju ‘Zmajeve kuće‘.

PROFIMEDIA

Serijal je, kao i "Igra prijestolja", nastao prema romanu Georgea R. R. Martina. A baš kao što je prethodni dotad nepoznate glumce Emiliju Clarke, Sophiju Turner i Kita Haringtona promovirao u svjetske zvijezde, tako i "Zmajeva kuća" ima velike šanse da Carey omogući isto. A čini se da je na glumački uspjeh bila predodređena i prije nego što se rodila.

"Prvu sam ulogu dobila još u majčinoj utrobi", s osmijehom govori engleska glumica. "Ona je bila statistica u britanskom serijalu "Holby City", a kako su autori trebali sliku bebe s ultrazvuka, mama im je dala moju snimku. Poslije sam se u serijalu pojavljivala i kao beba, a i u djetinjstvu sam nastavila snimati reklame i male uloge u serijama. Prvu veću ulogu dobila sam s osam godina u mjuziklu Shrek".


Gluma joj je u krvi

Uz odrastanje u umjetničkoj obitelji, talent i rani start nije nimalo čudno što je već ostvarila respektabilnu karijeru. Glumila je u petnaest filmova, među kojima su i holivudski hitovi "Wonder Woman" i "Tomb Raider". Zanimljivo je da je u njima, baš kao i u "Zmajevoj kući", igrala mlađu verziju glavnih junakinja. U prvoj sezoni serijala postoji vremenski skok od petnaestak godina, zbog čega su producenti odlučili da Alicent tumače dvije glumice - Emily u tinejdžerskim danima, a Olivia Cooke kao odraslu ženu.

"Ovo je sedmi put da igram mlađu verziju glavnog lika. To je moja mala niša. Očito imam sreće da nalikujem na neke druge ljude. No ovaj je put ipak drukčije. Kada sam uz Aliciu Vikander glumila Laru Croft u "Tomb Raideru", ulogu sam dobila u posljednji trenutak. Nisam imala vremena za pripremu, osim nekoliko sati streljaštva. Za "Wonder Woman" imala sam dosta vremena, ali glavni mi je problem bio naglasak. Gal Gadot, koja je glumila odraslu verziju mojeg lika, govori specifičnim izraelsko-američkim naglaskom pa je posebno snimila moje replike kako bih ih naučila izgovarati. Mislila sam da će i ovdje biti tako, da ću samo malo pomoći dok će većinu tereta ponijeti Olivia. Prevarila sam se. Mlada Alicent jednako je važna kao i njezina starija verzija pa sam mnogo utjecala na sam lik", otkriva Emily Carey.

image

S 14 godina je glumila mladu Laru Croft u filmu ‘Tomb Raider‘.

PROFIMEDIA

Nije joj bilo ugodno

Iako presretna što je dobila ulogu u prestižnom serijalu kao što je "Zmajeva kuća", na snimanje je došla pomalo u strahu. Uz upečatljive dijaloge i intrigantne dramske zaplete "Igra prijestolja" među obožavateljima poznata je i po brojnim scenama seksa i nasilja, a često se to dvoje spajalo u jednom prizoru pa Emily nije bilo nimalo svejedno kako će izgledati njezin dio priče.

"Priznajem da sam bila prestrašena. Ulogu sam dobila kao dijete, sa samo sedamnaest godina. Pa ni sad, dvije godine poslije, ne mogu reći da sam potpuno odrasla osoba. Budući da prije nisam gledala "Igru prijestolja", nakon što su mi javili da sam dobila ulogu, počela sam istraživati u kakav se to svijet upuštam. Dočekalo me mnogo nasilnih scena seksa, kao i nasilja prema ženama. Nije mi bilo nimalo ugodno. Srećom, svi moji strahovi nestali su tijekom snimanja. Producenti su svakoj sceni pristupali ozbiljno i s poštovanjem prema glumcima. Ako vam se nešto nije sviđalo, mogli ste bez problema to i reći. Takvo što iznimno je važno u serijalu koji ima toliko glumica, pogotovo mladih", prisjetila se Emily, kojoj je najveća potpora u karijeri majka Sarah MacDonnell, danas vlasnica agencije za mlade talente. Njoj prvoj je rekla da će glumiti u "Zmajevoj kući".

image

Ekipa iz serijala u Amsterdamu nakon premijere: Fabien Frankel, Emily Carey, Milly Alcock i Steve Toussaint.

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIM BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIM

"Zapravo nisam nikome smjela reći, ali pretpostavljam da su mame ipak važnije od ugovornih obveza. Ionako je sjedila pokraj mene dok sam bila na telefonu. Čim je vidjela izraz sreće na mojem licu, počela je plakati. Suze radosnice samo su klizile niz njezino lice", otkrila je mlada glumica.

Mama joj je bila velika potpora i u jednoj od najtežih životnih odluka - da sa samo 14 godina napusti srednju školu. Već je tada dosta snimala, osjećala je da se ne uklapa među vršnjake, a oni joj nimalo nisu olakšavali neprestanim zadirkivanjima.

"Sve je to počelo utjecati na moje mentalno zdravlje. Jednostavno to nije bila prava okolina za mene. Čim sam se maknula iz škole, procvjetala sam. Nisam imala problema sa školskim gradivom, već s petnaest godina polagala sam testove koje inače polažu osamnaestogodišnjaci, no dani u školi pretvarali su se u noćne more. Bila je to teška odluka, ali sada sam sigurna da je bila ispravna", rekla je Emily, svjesna da će ju brojni bivši školski kolege, baš kao i gledatelji diljem svijeta, gledati u "Zmajevoj kući".

"Nitko ne može predvidjeti koliki će hit biti "Zmajeva kuća", no nema sumnje da će je ljudi gledati. Brojni obožavatelji "Igre prijestolja" možda su se promijenili i otkrili nove serijale, ali naš će im biti svojevrsni povratak kući", sigurna je Emily Carey u uspjeh novih zgoda iz Westerosa.

Linker
20. travanj 2024 07:54