Getty Images
Feljton: Bill Gates

Filantrop kojeg ne vole: Životni put čovjek koji je promijenio svijet i donirao milijarde, a nije morao

Osnivač Microsofta, koji već dugo upozorava na prijetnju od virusa, tri je desetljeća vjeran istoj ženi s kojom je odgojio troje djece u tradicionalnom duhu i stvorio moćnu humanitarnu zakladu.

Jedan od najvećih paradoksa u životu Billa Gatesa (64) je da koliko god od svog enormnog bogatstva donira za opće dobro, a čini to već dugo i izdašno, nikako ne uspijeva zadobiti nepodijeljene simpatije javnosti. Premda je njegova dobrotvorna zaklada dosad odvojila više od 300 milijuna dolara za borbu protiv Covida-19, zamjetan broj Amerikanaca priklonio se novoj teoriji zavjere da je upravo Bill Gates kreirao koronavirus kako bi na njemu profitirao tako što će prvi patentirati djelotvorno cjepivo. Ali to nije sve. S cjepivom će u mozak cijepljenih tajno implantirati i mikročip za praćenje i nadziranje, što u konačnici znači da će preuzeti kontrolu nad cijelim čovječanstvom.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kakvi su čipovi u glavi autora te paranoične konstrukcije i tko im ih je ugradio, no činjenica je da imaju široku publiku, od antivaksera do Trumpovih agitatora. Također je činjenica da je Gates još 2015. vizionarski upozoravao kako najveća opasnost čovječanstvu ne prijeti od nuklearnog oružja, nego od virusa. Ponovio je to upozorenje i 2017.

- Ne znamo kad će se pojaviti sljedeći patogen, s kakvim karakteristikama, kako će se širiti ili tko će sve biti pogođen, ali znamo da svijet nije spreman nositi se s tim.

Bill Gates and Paul Allen, 1982. .Feb. 10, 1982., Image: 43563372, License: Rights-managed, Restrictions: * U.S. Tabloid Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: s03 / Zuma Press / Profimedia
s03 / Zuma Press / Profimedia
S Paulom allenom, s kojim je 1975. osnovao Microsoft.

Njegov početak

Bio je u pravu, kao što nije pogriješio ni 1975. kad se okanio studiranja na Harvardu kako bi s Paulom G. Allenom osnovao Microsoft i iz garaže pokrenuo kompjutorsku revoluciju.

Njih dvojica upoznali su se u privatnoj srednjoj školi Lakeside u Seattleu, gdje su stekli i prva znanja o osnovama programiranja.

Microsoft je postao programerska velesila nakon što ih je 1980. kompjutorski gigant IBM angažirao da osmisle softver za njihovo prvo osobno računalo. Bio je to povijesni operacijski sustav MS-DOS; kasnije su došli Windowsi, Office, Outlook, Explorer, Word, Excel, PowerPoint… i čelna mjesta na Forbesovoj listi najbogatijih Zemljana.

Allen je djelomice zbog Hodgkinove bolesti, djelomice zbog pogoršanih odnosa s Gatesom početkom 80-ih prestao aktivno sudjelovati u upravljanju Microsoftom, a njegov partner, omražen među konkurencijom zbog ubojitog poslovnog instinkta i nelegalnih pokušaja monopoliziranja tržišta, nastavio je voditi kompaniju u nove pobjede te postao prvi sultan digitalne ere.

Twitter
Sa suprugom Melindom vjenčao se 1994. na Havajima.

Bila je među rijetkim ženama u firmi

U vrijeme kad je već ulazilo u modu mrziti i dijabolizirati Billa Gatesa, a idolizirati njegova ljutog rivala Stevea Jobsa, u Microsoftu je 1987. počela raditi mlada informatičarka Melinda French i isprva joj se nije svidjelo radno okruženje gdje su žene bile u manjini.

- Svi su bili grubi i otresiti, vladao je svadljiv natjecateljski duh i oko svake sitnice vodile su se bespoštedne rasprave - opisivala je Teksašanka Melinda svoje prvo radno mjesto gdje se od svih očekivalo da rade barem 12 sati dnevno. Boss Gates, koji nije vjerovao u slobodne vikende i godišnje odmore, memorirao je registracije automobila svih zaposlenika kako bi jednim pogledom na parkiralište mogao vidjeti tko kasni na posao, a tko radi prekovremeno.

Te iste godine Melinda je na poslovnoj večeri u New Yorku sjedila uz svog devet godina starijeg direktora Gatesa i učinio joj se duhovitiji nego što je očekivala.

Nekoliko mjeseci kasnije, dok su čavrljali na uredskom parkiralištu, on se odvažio i pozvao je na izlazak, ali tek za dva tjedna.

- Nije mi to dovoljno spontano - odgovorila mu je. - Pozovi me, ali ne ovoliko unaprijed.

Nazvao je dva sata kasnije, iste su večeri izašli i otada su nerazdvojni. Ona je njemu priznala da je imala druge dečke, a Bill joj je odgovorio da je on prije nje imao samo Microsoft. Nije Gatesu bilo lako uskočiti u nešto neplanirano jer sa svim svojim nesmotrenostima, primjerice konzumacijom LSD-a kako bi hakirao vlastiti mozak, raskrstio je prije 25. godine života. Iako do grla zakopčan i programiran kao robot, Bill se svidio Melindi.

Oboje su voljeli matematiku, komplicirane slagalice, intelektualno nadmetanje i čitanje knjiga. On je citate svoje omiljene knjige “Veliki Gatsby” dao ispisati po zidovima i zatravilo ga je što je Melinda taj roman čak dvaput pročitala.

Facebook Bill Gates
Bračni par Gates sa sinom roryjem i kćerima Phoebe i Jennifer

Bogati, ali skromni i razumni

William Henry Gates III., sin odvjetnika i bankarice, i Melinda Ann French, kći inženjera aeronautike i kućanice, vjenčali su se 1994. na golf-igralištu hotela Manele Bay na havajskom otoku Lanaiju. Kako bi se osigurao da mu paparazzi ne pokvare svadbu, Bill je zakupio cijeli hotel, kao i sve helikoptere na otoku. Među uzvanicima bili su i legendarni investitor Warren Buffett te uvažena Katharine Graham, tadašnja vlasnica Washington Posta.

Na svom grandioznom, 124 milijuna dolara vrijednom posjedu u gradiću Medina pokraj Seattlea, na obali jezera Washington, u kući od 6000 četvornih metara sa šest kuhinja, svečanom salom za 200 ljudi, kinodvoranom i umjetnim potokom punim riba, supružnici Gates podizali su troje djece.

Odgajali su ih bez galame i kažnjavanja, usmjeravajući ih da se ne ulijene i ne uzohole zbog toga što su rođeni pod sretnom zvijezdom.

Njihova djeca mobitel su mogla dobiti tek kad napune 14 godina, elektroničke uređaje smjela su koristiti samo sat vremena dnevno, svakodnevno su morala obavljati sitne kućanske poslove i redovito ići na misu s roditeljima. Jennifer (24), najstarije od njihovo troje djece, diplomirana je biologinja i amaterski se natječe u preponskom jahanju. U siječnju se zaručila za Nayela Nassara (29), Amerikanca egipatskog podrijetla, koji se profesionalno natječe u konjičkim sportovima i u tome je vrlo uspješan. Dvadesetogodišnji Rory, jedini sin Melinde i Billa, studira u Chicagu računalne znanosti i ekonomiju, piše poeziju, od roditelja je naslijedio i strast prema slagalicama, a deklarira se kao feminist, na što je njegova majka jako ponosna. Mlađa kći, Phoebe Gates (17), završava ekskluzivnu srednju školu koju je pohađao i njezin otac, gdje godina školovanja stoji oko 40.000 dolara.

370258 01: An aerial view of Microsoft's Bill Gates'' estate lines Lake Washington May 30, 2000 in Seattle, WA. (Photo by Dan Callister/Newsmakers)
Getty Images
Obitelj Gates živi na imanju pokraj gradića Medina u državi Washington.

Supružnici Gates odlučili su gotovo svu svoju imovinu, trenutačno vrijednu više od 100 milijardi dolara, oporučno ostaviti u dobrotvorne svrhe, a svakom djetetu ostaviti tek po 10 milijuna dolara.

Tako će Jennifer, Rory i Phoebe morati dobro zasukati rukave žele li postići nešto više u životu. Budući da je Bill prvu milijardu dolara zaradio kad mu je bila 31 godina, njegovi potomci još imaju vremena oboriti taj obiteljski rekord.

Facebook
U svibnju 2019. odmarao se na Floridi većinu vremena provodeći čitajući knjige.

Taj čovjek nikad ne kasni

S obzirom koliko je bogatstvo stekao, Bill Gates nije osobito rastrošan. Ima privatni zrakoplov, a s godinama je nakupio veliku ergelu luksuznih automobila (i kazni za prebrzu vožnju) te popriličnu kolekciju umjetnina. Kako voli knjige, na aukciji je 1994. za 30,8 milijuna dolara kupio najskuplju knjigu na svijetu - manuskript Leonarda da Vincija nazvan “Codex Leicester”.

Billa nije skupo hraniti jer preskače doručak, omiljeno mu je jelo hamburger uz dijetalnu Coca-Colu, a jedina mu je prehrambena ekstravagancija što osvježavajući napitak u prahu Tang Powder jede žlicom iz vrećice. Nikad ga nitko nije vidio da makar sekundu kasni na sastanak ili ga čuo da se žali na svoju ženu. Najviše strahuje da ga ne izda mozak i zato ga konstantno trenira opsesivnim čitanjem svakolike literature te igranjem bridža. Omiljeni mu je kartaški partner njegov najbolji prijatelj Warren Buffett (89). Redovito kartaju i dok traje izolacija zbog koronavirusa, ali samo online.

S novim tisućljećem softverski tajkun Bill Gates otkrio je da u njemu čuči veliki filantrop i nestrpljivo čeka svoju priliku pa je svoje funkcije u Microsoftu postupno prepuštao drugima kako bi se u potpunosti mogao posvetiti humanitarnom radu.

Zaklada Bill & Melinda Gates, osnovana 2000., raspolaže s oko 50 milijardi dolara i među najvećim je privatnim dobrotvornim organizacijama na svijetu.

Poboljšanje sanitarnih uvjeta u nerazvijenim zemljama, borba protiv zaraznih bolesti, istrebljenje dječje paralize te razvijanje obnovljivih izvora čiste energije neki su od glavnih ciljeva što ih štreber iz Seattlea nastoji ostvariti djelovanjem kroz zakladu.

- Za svaki problem rješenja tražim u tehnološkim inovacijama - kaže Bill Gates. - To znam i u tom sam dobar, to je moj čekić. Mnogi mi problemi izgledaju kao čavli baš zato što imam čekić.


Budućnost zahoda bez mirisa

Bill Gates vjeruje da dobar zahod može riješiti mnoge zdravstvene probleme. On ih u svojoj kući ima 24, a u potrazi za najboljim i najučinkovitijim sanitarnim i kanalizacijskim rješenjima obišao je mnoga ne baš ugodna mjesta. Evo kako je opisao jedno takvo iskustvo:

- Nedavno sam otputovao u Švicarsku kako bih duboko udahnuo miris zahoda. Ono što sam doživio bio je napad na nosnice, kombinacija kanalizacije, štale i amonijaka, zaokružena bljuvotinom. Na sreću, uspio sam udahnuti i nešto puno svježije - budućnost zahoda bez mirisa i boljih higijenskih uvjeta za sve. Sve se ovo odigralo tijekom mog posjeta Firmenichu, ženevskoj tvrtki u obiteljskom vlasništvu koja se specijalizira za mirise i okuse. Poznata je po tome što su stvorili neke od najpoznatijih mirisa, ali sad su jedni od najnovijih partnera naše zaklade u pokušaju poboljšanja higijenskih uvjeta u najsiromašnijim zemljama.

SUN VALLEY, ID - JULY 11:  Billionaire Bill Gates, chairman and founder of Microsoft Corp., and his wife Melinda attend the Allen & Company Sun Valley Conference on July 11, 2015 in Sun Valley, Idaho. Many of the worlds wealthiest and most powerful business people from media, finance, and technology attend the annual week-long conference which is in its 33rd year.  (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Getty Images
Bill i Melinda Gates

Promišljeni ulazak u brak

Nakon godinu dana veze s Billom Gatesom, koju Melindina majka nije odobravala, nametnulo se pitanje hoće li se vjenčati ili raskinuti. Melinda je odluku prepustila svom dragom. Jednog dana zatekla ga je u spavaćoj sobi kako na bijeloj uredskoj ploči ispisuje razloge pro i kontra braka. Nije to baš bilo romantično, ali pokazuje koliko je Gates ozbiljno pristupio donošenju najvažnije odluke u životu.

- Bill nije bio siguran je li spreman na takvu obvezu, jer želio je brak, ali nije znao može li mu se dovoljno posvetiti i ujedno voditi Microsoft - tumači Melinda.

U svojim je memoarima priznala da im je brak ipak bio asimetričan jer na njezina je leđa padao veći dio brige za djecu i kućanstvo.

- Često je naglašavao da je u svemu što je postigao uz sebe imao partnericu. To je istina, ali ta partnerica nije uvijek imala jednaka prava. Morao je naučiti kako da bude ravnopravan, a ja sam morala naučiti kako da se uzdignem da bismo bili jednaki.

Pročitajte i:

Linker
20. travanj 2024 08:32