NOVA NADA

Glumi, pleše, pliva i studira! Ovacije za brucošicu s PMF-a na filmskoj gala svečanosti u Berlinu

Mlada dubrovačka glumica Gracija Filipović uvrštena je među najveće europske filmske nade Shooting Stars na ovogodišnjem festivalu Berlinaleu.

Velika većina nas dvije protekle pandemijske godine neće pamtiti ni po čemu lijepom, ali to nije slučaj i s 19-godišnjom dubrovačkom glumicom Gracijom Filipović kojoj su one bile - najbolje u životu. Nakon snimanja i premijere filma “Murina” u Cannesu, promocije u pulskoj Areni, stiglo joj i veliko međunarodno priznanje: Gracija Filipović uvrštena je među najveće europske glumačke nade Shooting Stars, pa je na Valentinovo zablistala na crvenom tepihu ispred palače Berlinale na jednom od najvažnijih filmskih festivala na svijetu. A na gala svečanosti publiku je oduševila svojom svestranošću, skromnošću i - plesnim umijećem.


Izvor/autor: HAVC

Voditeljica svečanosti upitala ju je, naime, kako uspijeva spojiti na prvi pogled nespojivo, jer je Gracija Filipović istodobno plivačica, plesačica stepa, studentica biologije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i filmska zvijezda.

"Za mene je to normalno, sva ta znanja i vještine su mi važne, jer sam zahvaljujući njima mnogo naučila o sebi i svijetu, te stekla neprocjenjiva iskustva koja su mi s jedne strane poticajna, a s druge strane me utemeljuju i drže čvrsto na zemlji", izjavila je Gracija Filipović koja je pritom i zahvalila žiriju koji je prepoznao njezin rad. A svoj je nastup na nagovor voditeljice završila plesnim koracima i zaradila ovacije gledatelja u Berlinale Palastu.

image

Gracija Filipović na crvenom tepihu ispred palače Berlinale

ANDREAS RENTZ GETTY IMAGES FOR EFP

Poziv u Berlin Graciji Filipović je donijela glavna uloga u nagrađivanoj obiteljskoj drami “Mu­­­­rina” redateljice Antonete Alamat Ku­­­si­­­ja­­nović. Program Shooting Stars već četvrt stoljeća usmjerava svjetla reflektora i medijsku pažnju na nadolazeće glumačke zvijezde, te im u sklopu Berlinaleu otvara mogućnost da se predstave najutjecajnijim filmskim agentima, producentima, redateljima...

image

Shooting Stars u Berlinu: Evin Ahmad (Švedka), Clare Dunne (Irska), Emilio Sakraya (Njemačka), Gracija Filipovic (Hrvatska), Joao Unes Monteiro (Portugal), Timon Šturbej (Slovenija), Anamaria Vartolomei (Francuska), Souheila Yacoub (Švicarska), Marie Reuther (Danska) i Hanna van Vliet (Nizozemska) s Claudiom Roth, predsatvnicom njemačke vlade

ANDREAS RENTZ GETTY IMAGES FOR EFP

"Isprva nisam ni znala koliko je ovo velika stvar. Tek kada sam počela malo više istraživati o povijesti Shooting Starsa i vidjela tko je sve bio sudionik, shvatila sam kolika je to čast", izjavila je Gracija, koja je nakon Zrinke Cvitešić, Marije Škaričić i Tihane Lazović četvrta hrvatska glumica u tom programu. Popis stranih zvijezda koji su u njemu sudjelovali još je impresivniji, jer su u njemu sudjelovale zvijezde poput Daniela Craiga, Rachel Weisz, Carey Mulligan, Riza Ahmeda, Alicije Vikander, Daniela Brühla, Ludivine Sagnier, Melanie Laurent...

image

Gracija Filipović na predstavljanju mladih filmskih nada na Berlinaleu

ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

I u generaciji Shooting Starsa 2022. je nekoliko istaknutih imena: Francuskinja Anamaria Vartolomei glavna je glumica filma “Happening”, dobitnika Zlatnog lava u Veneciji, a Šveđanku Evin Ahmad gledamo u Netflixovom serijalu “Snabba Cash”.

Ipak, Gracija se po mnogočemu izdvaja: najmlađa je od njih desetero, a jedina je uz umjetničku karijeru odlučila razvijati i akademsku.

image

Glavni glumci u filmu 'Murina': Leon Lučev and Gracija Filipoviić

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Trenutačno je brucošica studija biologije na zagrebačkom PMF-u, a veliki joj je problem što su joj se ispitni rokovi u zimskom semestru preklopili s predstavljanjem u Berlinu.

"Iskreno ove godine mi je na prvom mjestu Shooting Stars i berlinska promocija. Rokova će biti još, pa ću imati priliku sve nadoknaditi", kaže Gracija Filipović.

Linker
15. travanj 2024 09:50