Antonia Ćosić

 PRIVATNA ARHIVA
Moja nedjelja

HRT-ova voditeljica otkriva kako započinje zadnji dan u tjednu: "Nije za pohvalu, ali to mi je prijeko potrebno gorivo"

Antonija Ćosić i vikendom ustaje rano jer su njezini vikendi radni, a prije nego što zakorači u dinamičan dan, počasti se obilnim doručkom i kavom bez koje ne može zamisliti dan.

Antonija Ćosić i vikendom ustaje rano jer su njezini vikendi radni, a prije nego što zakorači u dinamičan dan, počasti se obilnim doručkom i kavom bez koje ne može zamisliti dan.

I dok većina ljudi nedjelju doživljava kao dan za predah, kada si mogu priuštiti da ne rade baš ništa, za HRT-ovu voditeljicu Antoniju Ćosić (33) to je dan u punom pogonu. Njezino jutro počinje već oko sedam sati, dovoljno rano da stigne na posao, iako priznaje da bi, da nema profesionalnih obaveza, spavala do podne.

"Neka ne misli netko da mi je to prirodno stanje...", našalila se Antonija i odmah dodala kako joj je prva stvar ujutro – jelo.

image

Antonia gotovo svaku nedjelju provodi radno na HRT-u

PRIVATNA ARHIVA

"Nije to za pohvalu (opet), jer valjda bih prvo trebala oprati zube i umiti se, ali hrana je gorivo koje mi je prijeko potrebno kad nedjelja počinje debelo prerano. Inače jedem pahuljice, ali kako je ipak nedjelja, smatram da se treba dodatno motivirati pa si pripremim nešto konkretnije – malo uz vrhnje, kajmak ili rajčicu. Moja baka, koja je govorila da špek pokreće tijelo i spašava pluća, bila bi ponosna. A tata bi ga nazvao – ‘onim dobrim Adidas špekom’", kroz smijeh prepričava simpatična voditeljica koja se jutrom razbuđuje uz šalicu Franckove ciglice. Velika je kavopija, pa je i na poslu dočeka nova doza kofeina.

image

Antonijina baka govorila je da špek pokreće tijelo i spašava pluća

PRIVATNA ARHIVA

"Uspjela sam izdržati godinu i pol bez kave, ali ujutro je teško dobiti onu bistrinu i jasnoću bez nje. Da me čeka samo špeceraj ili kuhanje ručka, ne bi mi ni trebala, ali kad treba ‘uletjeti’ na HRT, pripremiti pitanja za emisiju uživo, dočekati goste i informirati se o temi, onda se mozak mora brzo uključiti", objašnjava Antonia koja se na Prisavlju zaposlila još 2016. godine, a od tada se i ne sjeća kada je zadnji put imala niz slobodnih nedjelja.

image

Radne nedjelje uključuju i pripreme za televizijski nastup

PRIVATNA ARHIVA

Nedjelja joj, kaže, prođe u nadi da će je po završetku posla dočekati sunce, kako bi mogla prošetati gradom i počastiti se nečim finim za ručak – čisto, kako kaže, za nagradu.

"Kao što vidite, hrana je uvijek pokretač i nagrada u mom malom svemiru. Prije smo poslije ručka znali raditi krafne ili kolačiće… Bilo bi lijepo opet biti dijete pa da te netko tetoši", prisjeća se s osmijehom.

image

Hrana je uvijek pokretač i nagrada u Antonijinom malom svemiru

PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

Kako bi izbjegla onaj poznati osjećaj nelagode zbog nadolazećeg radnog tjedna, popularno nazvan "smonday" (kombinacija Sunday i Monday), poslijepodneva radije ispunjava druženjima.

"To je onaj trenutak kad se u nedjelju popodne počinje osjećati tjeskoba zbog ponedjeljka i svih obaveza koje slijede. No, kako su mi najčešće radni i subota i nedjelja i ponedjeljak – meni smonday zapravo i nije pravi smonday. Sve je to neki kontinuirani rad, bez stalnog tempa, više promjenjivo", pojašnjava Antonia.

image

Antonia nakon posla bira druženja s prijateljima umjesto povlačenja u osamu

PRIVATNA ARHIVA

Nedjelju tako zatvara pripremama za novi radni dan, ponovno na HRT-u, ali i na Algebri Bernays gdje predaje psihologiju.

image

Nakon posla, nada se sunčanoj šetnji po gradu

PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

"Zbog posla, kraj vikenda osjećam tek kad idem leći. Dok sam bila mala, cijelu bih nedjelju navečer bila tužna jer bi čarolija vikenda nestajala", zaključuje Antonia s dozom nostalgije koja svoje slobodne dane, najčešće koristi sredinom tjedna.

06. srpanj 2025 08:41