Kad žena sudi muškarcima

Hrvatska nogometna sutkinja piše povijest: ‘Svašta su mi dobacivali na terenu, ali to me nije omelo nego - poguralo još dalje‘

Koprivničanka Ivana Martinčić predvodila je sudačku ekipu na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo između reprezentacija Njemačke i Lihtenštajna, što je rijetkost u muškom nogometu, a samo za Gloriju otkriva s kakvim se sve preprekama suočavala na svom profesionalnom putu.

Hrvatski je nogomet u svijetu itekako poznat zbog naših vrhunskih igrača i trenera, a sada je njegovoj popularnosti - kao i spolnoj ravnopravnosti u vrhunskom sportu - pridonijela i jedna žena. Riječ je o Koprivničanki Ivani Martinčić (36), nogometnoj sutkinji koja je jučer predvodila hrvatsku sudačku ekipu na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo 2022. između Njemačke i Lihtenštajna u Wolfsburgu.

Time je postala prva Hrvatica koja je dijelila pravdu na međunarodnom seniorskom dvoboju muških reprezentacija (u listopadu je sudila na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo za igrače do 21 godine između Latvije i San Marina), a prije toga je ispisala i povijest hrvatskog nogometa.

Prošlog vikenda je na Poljudu sudila utakmicu između Hajduka i Hrvatskog dragovoljca, što je publika popratila burnim pljeskom, a u rujnu susret 9. prvenstvenog kola između Gorice i Hrvatskog dragovoljca. Kao jedina žena u ulozi glavne sutkinje Prve lige HNL-a i Hrvatskoj je donijela veliko priznanje, jer se uz našu zemlju samo još četiri europske države mogu pohvaliti činjenicom da u prvom stupnju natjecanja sude žene.

image

Ivana je strast prema nogometu naslijedila od oca.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Nakon što sam primila vijest od gospodina Brune Marića, predsjednika Komisije nogometnih sudaca, da ću suditi utakmicu između Gorice i Hrvatskog dragovoljca, i da ću biti prva sutkinja koja će voditi utakmicu Prve lige HNL-a kao glavna sutkinja, bila sam vrlo uzbuđena jer sam postala svjesna da pišem povijest. Moram reći da nisam očekivala toliku medijsku pažnju i da sam tek nekoliko dana nakon utakmice shvatila koliko je to bio bitan dan za žensko suđenje. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi jer, nažalost, još uvijek jako mali broj sutkinja dobiva priliku voditi utakmice najvišeg razreda muškog nogometa - rekla nam je Ivana Martinčić, dodajući kako je tog dana imala tremu jer je znala da mora opravdati povjerenje ljudi koji su joj dali tu priliku.

No, već nakon prvog zvižduka trema je nestala i utakmica je uz podršku njenog tima završila bez problema. Primila je čestitke od igrača i trenera obiju momčadi, kao i svih članova Komisije nogometnih sudaca kojima je zahvalna što su došli na njenu “premijeru”.

Čitajte i: Zvijezde naše nogometne reprezentacije dobro driblaju između lopte i pelena, a njihovi su im juniori i supruge najveća podrška

Od hobija do posla

Suđenjem se počela baviti 2008. nakon igranja nogometa u ŽNK Podravke iz Koprivnice i ŽNK Podravina iz Ludbrega. U počecima joj je to, kaže, više bio hobi i zabava, no kad je 2014. dobila sudački znak FIFA-e, i kad je počela suditi međunarodne utakmice diljem Europe, shvatila je da to može biti nešto mnogo ozbiljnije.

- Nešto se u meni prelomilo i ozbiljnije sam pristupala svakom treningu i utakmici. Naravno da se time poboljšala i izvedba na terenu pa sam počela napredovati na UEFA kategoriji sutkinja. Tako sam u samo pet godina od najniže treće kategorije, stigla do elitne skupine najboljih sutkinja Europe. Sada tek vidim koliko je moj izbor bio dobar jer najbolje godine suđenja su ispred mene - govori Ivana, koja je dotad sudila u Trećoj ligi HNL-a i Prvoj ligi HNL-a za žene, a 2015. i 2016. na završnicama Europskog prvenstva žene u mlađim kategorijama.

image

Suđenje u nogometnim utakmicama nekada joj je bio samo hobi.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Prije tri godine je, pak, sudila finale na Europskom prvenstvu za djevojke do 19 godina, a 2017. je promovirana u Drugu ligu HNL-a. Dvije godine kasnije ulazi u elitnu skupinu sutkinja UEFA-e i otad sudi uglavnom seniorkama, a ove godine je, nakon završene VAR edukacije, na red došao i njezin debi u Prvoj ligi HNL-a.

Nasljedna strast

Ivanina strast prema tom poslu ne treba čuditi, jer njezin tata Mladen je bio drugoligaški nogometni sudac. Kaže da je on utjecao na nju, ali ga u početku nije slušala, već je čekala trenutak da sama shvati čime se želi baviti. Gledajući druge sutkinje zaključila je da to nije toliko strašno pa je potkraj 2008. završila tečaj.

- Mislim da je u tom trenutku tata bio najsretniji - kaže Ivana i dodaje kako joj je na početku bilo teško i da joj je trebalo vremena da je igrači, treneri i gledatelji upoznaju i prihvate.

Znalo se dogoditi da joj svašta dobacuju tijekom utakmica, no ona je to ignorirala i trudila se biti koncentrirana samo na teren.

- Bilo je i prigovora igrača tijekom utakmice, ali to je normalno i na to se trebalo naviknuti. No, s više utakmica dobijete dodatno iskustvo i bolje se nosite s tim problemima. Sada je situacija mnogo bolja. Igrači su navikli da im sude žene pa je i nama lakše. Mislim da će se žene uvijek morati dokazivati u takozvanim “muškim” poslovima, ali to nam je samo dodatni izazov da pokažemo da i mi znamo i možemo upravljati s 22 igrača na terenu - ističe Ivana Martinčić, koja svojim nasljednicama poručuje da ne odustaju i da se trude jer će im se to na kraju isplatiti.

image

Naviknula je da joj igrači prigovaraju na terenu, ali to je ne ometa.

MARKO TODOROV/CROPIX

- Budite sigurne da će vama biti lakše nego što je to bilo sadašnjoj generaciji. A opet, i nama je bilo puno lakše nego prethodnim generacijama koje su morale probijati led i otvoriti vrata svima nama. Sada je sve više ženskih klubova i veća je mogućnost da će nove generacije sutkinja više suditi, no muške utakmice su veći izazov i to također treba doživjeti - poručuje Ivana, koja nema mnogo slobodno vremena.

Kad ga pronađe, sluša glazbu, pogleda neki film ili utakmicu, druži se s prijateljima, šeće, vozi bicikl... Odijeva se uglavnom sportski, ali u njenom ormaru pronađe se i nekoliko haljina te cipela s visokom potpeticom.

- Uz haljinu i štikle obavezna je i lagana šminka. Ipak sam ja žensko - smije se Ivana Martinčić, čiji su planovi isključivo vezani uz sport. Želja joj je da jednog dana sudi finale Svjetskog prvenstva za žene te finale Hrvatskog kupa. Nastavit će marljivo raditi, trenirati i paziti na povrede, a sve ostalo će, sigurna je, doći samo po sebi.

Linker
19. travanj 2024 11:03