Vedran Peteh
Muško carstvo svjetskog putnika

Hrvoje Šalković otvorio vrata svog stana u centru, progovorio o sinu i objasnio 'tajnu' deset satova

Iako se naš književnik i poduzetnik nagledao predivnih prizora u 133 zemlje svijeta što ih je proputovao, prije jedanaest godina osvojio ga je pogled kroz prozore stana koji se prodavao i shvatio je da upravo zbog toga mora biti njegov.

Pisac i svjetski putnik Hrvoje Šalković (46) posljednje se tri godine do svog stana na petom katu zgrade u centru Zagreba penje isključivo - panoramskim liftom. I premda to dizalo ne juri poput onih u novogradnjama - jer njegova je zgrada vremešna i zaštićena kao kulturno dobro - Hrvoje i ne pomišlja koristiti stepenice, čak ni kada mu se jako žuri.

- Izračunao sam da sam u osam godina penjanja i spuštanja po stepenicama, dakle do ugradnje lifta u zgradu, prešao udaljenost kao da sam se 160 puta “pješice” popeo i spustio na Empire State Building u New Yorku. Frendovi su me zezali da je to super za kondiciju. I jest, ali ne kad u rukama nosim sina Marata, kojem je sad već pet godina, njegov bicikl ili romobil, kovčege, torbe s namirnicama ili se kasno uvečer vraćam mrtav umoran s posla. Lift me spasio - govori Šalković.

zagreb 16.06.2020
Hrvoje Salkovic moj dom
foto vedran peteh
Vedran Peteh
'Knjige mi ne služe kao dekoracija: zadržao sam samo 500 meni najvažnijih naslova koje stalno iznova čitam', tvrdi Shale.

"Kad je sin kod mene, igramo se na podu u dnevnom boravku, ali čim završimo, igračke pospremamo u košare. volim da je sve uredno", kaže Šalković.

Iako se nagledao predivnih prizora u 133 zemlje svijeta što ih je proputovao, prije jedanaest godina osvojio ga je pogled kroz prozore stana koji se prodavao i shvatio je da upravo zbog toga mora biti njegov.

Stan u centru grada

U pogledu na krovove i znamenitosti rodnoga grada uživa danonoćno, i to iz svakog kutka stana od 126 četvornih metara - na kojima su raspoređeni dnevni boravak i kuhinja, dvije spavaće sobe, tri WC-a, dvije kupaonice, nekoliko ugrađenih ormara i svjetlarnik.

S prozora svoje spavaće sobe i dnevnog boravka, odijeljene zidom i golemom staklenom kliznom stijenom, promatra gradsku ljepoticu, secesijsku zgradu Kallina, nezaobilaznu turističku atrakciju iz 1904., na križanju Masarykove i Gundulićeve ulice.

zagreb 16.06.2020
Hrvoje Salkovic moj dom
foto vedran peteh
Vedran Peteh
‘Braća Sisters’ Patricka deWitta - jedina knjiga za koju bi volio da umjesto imena autora stoji njegovo.

- Ljudi dolaze sa svih strana svijeta da bi uživali u balkonima i cvjetnim ukrasima na uglu te zgrade, neobičnom pročelju obloženom višebojnim keramičkim pločicama, pretežno u plavoj i žutoj boji, od kojih je na prvom katu složen motiv šišmiša. A ja to gledam svako jutro, čim otvorim oči - nastavlja Hrvoje Šalković, dodajući da se s prozora vide i spomenik Nikoli Tesli, pa HNK, a iz kuhinje s blagovaonicom i Maratove sobe pruža se pogled na Sljeme, Tuškanac...

Sve tajne uređenja svog stana u centru Zagreba, te kako je Hrvoje Šalković preživio potres pročitajte u novom broju magazina Gloria.

Novi broj magazina Gloria na kioscima je od četvrtka, 02. srpnja lipnja 2020.! Svakom čitatelju darujemo i 'Biobaza Minty Freshness' - tekući pekmez za brzo tamnjenje.

Podsjetimo, još uvijek u prodaji je i Gloria s limitiranim izdanjem hit modnih dodataka po cijeni od 29,90 kn - naočalama ili praktičnom torbicom, uz koje dolaze i gumice za kosu.

Čitajte i:

NOVA LINIJA I DUGA LJUBAV! Saša Kopljar smršavio čak 14 kilograma i proslavio 20 godina braka

Digla glas za napuštenu djecu u domovima! Marta Divjak u naručje majke, ministrice Blaženke, stigla s tri godine

Linker
19. travanj 2024 04:44