Saša Burić, Hanza Media
Zrak je čist

I sama se borila s alergijama: Splitska inovatorica dobila treću nagradu za svoj pročiščivać zraka

Na nedavnom međunarodnom natjecanju “Inovacije VS korona” uređaj za filtraciju zraka u zatvorenim prostorima Inge Kovačić Sindik pomeo je konkurenciju. Splitskoj inovatorici ovo je treća nagrada za njezin pročiščivać zraka.

Splićanka Inga Kovačić Sindik (60) ovih je dana dobila najbolju potvrdu da nije pogriješila kad je prije sedam godina napustila uhodanu tvrtku za tehnologiju vode i zraka te se okrenula nesigurnom svijetu inovacija.

Treća nagrada za "iTherapy"

Njezin uređaj za filtraciju zraka u zatvorenim prostorima “iTherapy” pomeo je konkurenciju na nedavnom međunarodnom natjecanju “Inovacije VS korona”. Među 200-tinjak izuma projekt te inženjerke kemijske tehnologije ocijenjen je kao najcjelovitije rješenje za zdravi zrak, koji je prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije jednako bitan u borbi protiv koronavirusa kao i higijena ruku te socijalna distanca.

Uređaj istodobno deaktivira i sprečava širenje bioaerosola, bakterija i virusa, pa tako i Covida-19, dok zrak obogaćuje negativnim ionima i antioksidansima - objašnjava Inga Kovačić Sindik, kojoj je to treća nagrada za njezin pročišćivač zraka.

Prije dvije godine na istom je natjecanju proglašena europskom inovatoricom godine, dok je lani njezin “iTherapy” dobio priznanje Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo kao najbolja inovacija. - Uređaj sam patentirala još 2016., otkad je i na tržištu, a može se koristiti u svim zatvorenim prostorima - kaže Inga.

Nagrađena inovatorica ističe da joj je ova posljednja zlatna medalja osobito važna jer je stigla u trenutku kad se svijet suočava s jednim od najvećih izazova.

"Spoznaja da svojom idejom možete pridonijeti društvu glavno mi je nadahnuće i razlog zbog kojeg sam se počela baviti inovacijama. "iTherapy" sam osmislila kako bih pomogla osobama koje su alergične na neki antigen iz zraka. Naime, na pragu pedesete i sama sam se neko vrijeme borila s alergijom, dok nisam detektirala da je za sve kriva prašina, odnosno razne nečistoće u zraku. Zahvaljujući iTherapyju usavršila sam i svoj prvi izum, kabinu Dalma, neku vrstu saune s mikroklimatskim uvjetima Dalmacije", govori Inga Kovačić Sindik te dodaje da je njezina tvrtka Kristalna ideja, koju je osnovala 2007., jedina u Hrvatskoj specijalizirana za proizvodnju pročišćivača zraka.

Kći i zet dio su njezina tima u kojem radi mnogo žena

U Inginom deseteročlanom timu su i njezina kći Ivana te zet Lukša, oboje magistri ekonomije, a svake godine im se u laboratoriju pridruži desetak studenata i pripravnika s Kemijsko-tehnološkog fakulteta. "Među njima je puno žena, što mi je posebno drago jer je u vrijeme kad sam počela graditi karijeru svijet tehnološke inovacije uglavnom bio rezerviran za muškarce", kaže Inga, koja je tridesetak godina radila kao kemijska tehnologinja. Prva radna iskustva stekla je u splitskoj željezari, a svoju bivšu tvrtku za tehnologiju vode i zraka osnovala je sredinom devedesetih.

Kad se odlučila posvetiti novoj karijeri u području inovacija, tvrtku je preuzeo njezin suprug, koji je lani preminuo.

"U meni su se još od djetinjstva 'kuhale' neke ideje. Stalno sam nešto istraživala, posebice u prirodi. I danas svaki slobodni trenutak koristim za boravak na svježem i čistom zraku, a zadnjih godina društvo mi prave moji unuci Lovre i Linda", kaže Inga Kovačić Sindik.

Na jesen bi trebala predstaviti novi, savršeniji model "iTherapyja", a istodobno radi i na sljedećem projektu - uređaju za filtriranje i modeliranje zraka za vanjske prostore.

Čitajte i:

Kao u hotelu s pet zvjezdica! Luksuzni minimalizam zagrebačke poduzetnice u centru grada

Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković

Jezik hrvatskog dizajna: Upoznajmo tri kreativke iza tri domaća brenda koje nas inspiriraju svojim radovima

Linker
11. travanj 2024 02:57