Mario Treščec
MODNA PRIČA

Igor Galaš: Hrvatski kralj pletenine

Naš najnagrađivaniji modni dizajner mlađe generacije dosad je ispleo desetke tisuća kilometara vunenih niti koje su ga vodile diljem svijeta, no on se najbolje osjeća u svojoj kući u Križevcima, gdje trenutačno plete - kolekciju sportske opreme.

U svjetski trend “sporijeg življenja” savršeno se uklopio i posao Igora Galaša koji je - naoružan pletenim iglama, spretnošću i upornošću - u petnaest godina karijere uspio na desetke tisuća kilometara vunene pređe pretvoriti u atraktivne haljine, ogrtače, šalove i kape. Hobi koji nekima predstavlja način opuštanja ovom je dizajneru to, ali i mnogo više - životni poziv kojim je ostvario svoje privatne i poslovne snove. Naime, 34-godišnji kreator iz Križevaca za svoje je vunene skulpture dobio mnoga prestižna priznanja, u Hrvatskoj i u svijetu.

Nagradu Svjetski ambasador mode 2011. u San Franciscu dizajneru je uručio dvostruki ooskarovac Bill Guttentag

"Zahvaljujući svojim kreacijama uspio sam proputovati svijet i upoznati umjetnike kojima se divim, poput britanske kostimografkinje Zandre Rhodes i kipara Andrewa Logana. Kao dobitnik nagrade svjetskog natjecanja mladih dizajnera iD Dunedin 2010. bio sam, primjerice, na Novom Zelandu, godinu kasnije osvajam Hempel nagradu te gostujem na kineskom Tjednu mode. Iste godine u San Franciscu postajem Svjetski ambasador mode... Gotovo je nemoguće sjetiti se svih super stvari koje mi je donijelo pletenje. "kaže Igor Galaš, kojeg je Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti nedavno proglasilo najboljim mladim umjetnikom 2016.

S kineskog Tjedna mode, 2011., jedna od skica Igora Galaša

Iako su mu sve te nagrade velik poticaj u radu, najveća mu je ipak sreća onaj trenutak kada mu vunene niti zaposle ruke. Proces stvaranja strukturalnog pletiva, kako se stručno naziva njegov stil, toliko ga zaokuplja da nerijetko u Križevcima - u svojoj kući okruženoj zelenilom i cvijećem - plete i po 20 sati dnevno, bez prestanka. A sve je počelo s jednom vestom koju mu je mama Marica isplela kada je bio prvašić.

Haljina-skulptura ispletena od otpadnog materijala komercijalnih kolekcija, s izložbe Art Eko

"Već kao klinca me fasciniralo kako od jedne niti nastaje odjevni predmet. Mama mi je pokazala osnove, a ja sam njoj kratko nakon toga darovao ogromnu vestu."kaže dizajner koji je prije dvije godine s mamom i suradnikom Marijem Treščecom pokrenuo brend Mamita. Pleteninu od pamučnih i svilenih niti spaja sa šivanim komadima dekonstrukcijskog kroja, a planova za budućnost ima još mnogo.

Dizajner s mamom Maricom Galaš i suradnikom Marijem Treščecom

Radi, naime, i kolekciju s dizajnericom Vedranom Šehagić za marku Foch; kako je posebno osjetljiv na zaštitu okoliša, na rovinjskom modnom događanju Sedma nit - sretna nit predstavit će ručno pletene kreacije od vune istarskih ovaca i na taj način podržati projekt zbrinjavanje vune kao sirovine te krenuti u realizaciju svog dugogodišnjeg sna - limitirane kolekcije sportske opreme s pletivom.

Bijela haljina s kapuljačom dio je stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, nastup na Zlatnoj igli 2016.

Linker
10. travanj 2024 13:55