MARIA LAURA ANTONELLI/SHUTTERSTOCK MARIA LAURA ANTONELLI/SHUTTERSTOCK
Monica Belluci

Ikona talijanskog filma: "Ne možeš od nekoga zahtijevati da ti bude u potpunosti vjeran"

Talijanska glumica, proslavljena ulogama u filmovima ponajboljih svjetskih redatelja, ne opterećuje se promjenama koje donose godine, a na pragu šestog desetljeća i dalje figurira kao jedna od najljepših žena na svijetu.

Talijanska glumica, proslavljena ulogama u filmovima ponajboljih svjetskih redatelja, ne opterećuje se promjenama koje donose godine, a na pragu šestog desetljeća i dalje figurira kao jedna od najljepših žena na svijetu.

Talijanska glumica Monica Bellucci zahvaljujući šarmu i bezvremenskoj ljepoti pridružila se legendarnim ikonama talijanskog filma kao što su Sophia Loren, Gina Lollobrigida i Claudia Cardinale koje su se zlatnim slovima upisale u svjetsku kinematografiju. Dokaz je to da je Italija rasadnik rasnih ljepotica sveobuhvatnog talenta koje pomiču granice. U više od trideset godina karijere Monica Bellucci jednaki uspjeh postigla je na velikom platnu i na televiziji, a surađivala je s nekim od najvažnijih redatelja današnjice, poput Francisa Forda Coppole, talijanskog oskarovca Giuseppea Tornatorea s kojim je snimila kultni film ‘’Malena’’ i Mela Gibsona s kojim je radila ‘’Pasiju’’. Ostvarila je zavidnu karijeru u talijanskoj i francuskoj kinematografiji jednako kao i onoj holivudskoj pa je tako glumila uz slavne kolege poput Keanu Reevesa, Bena Kingsleyja, Genea Hackmana, Morgana Freemana, Jima Caviezela, Tony Collette, Roberta De Nira, Jean-Luis Trintignanta, bivšeg supruga Vincenta Cassela...

image

Tony Collette i Monica Bellucci zvijezde su nove akcijske komedije ‘Mafija Mama‘

PROFIMEDIA CATTLEYA - CORNERSTONE FILMS - E

Monica Bellucci rođena je 30. rujna 1964. u mjestu Città di Castello, pedesetak kilometara udaljenom od Perugie gdje je studirala pravo. Odrasla je kao jedinica u obitelji farmera Pasqualea Belluccija i slikarice Brunelle Briganti čiju je ljepotu i naslijedila. Priča se da je još kao djevojčica bila toliko lijepa da je šef kuhinje jednog restorana odbio uzeti novac od njezinih roditelja fasciniran Monicinim izgledom. Divili su joj se i učitelji jer je bila i odlična učenica, a jedan od njih čak ju je i portretirao. Kao malena nije baš bila društvena, radije je vrijeme provodila s roditeljima nego se igrala s drugom djecom. Voljela je učiti i čitati knjige, a sebe je u budućnosti vidjela kao pravnicu. Već sa šesnaest godina krenula je pak u svijet modelinga, na nagovor lokalnih fotografa.

image

Glumila je u ‘Asterixu i Obelixu: Misija Kleopatra‘ u 2002.

PROFIMEDIA ETIENNE GEORGE/CHRISTOPHEL COL

"Odrasla sam gledajući te boginje, Sophiju Loren, Ginu Lollobrigidu, Claudiju Cardinale, Annu Magnani, ali teško mi je bilo i zamisliti kako bih mogla napraviti golemi skok na veliki ekran iz malog umbrijskog sela Città di Castello. Postati odvjetnicom činilo se lakše izvedivim", izjavila je jednom i otkrila da ju je za vrijeme studija na sveučilištu u Perugii jedna prijateljica odvela u agenciju Elite Model iz Milana gdje joj je odmah ponuđen ugovor. Poslovi su se krenuli redati diljem svijeta, od Pariza do New Yorka, a na studij se nikada više nije vratila. Na pitanje je li joj teško bilo baviti se modelingom, jednom je rekla: “Nije. Za taj posao dovoljno je biti lijep.’’

Paralelno s karijerom modela počela je uzimati satove glume, a otkrio ju je Francis Ford Coppola koji joj je 1992. dao prvu veću ulogu u filmu ‘’Drakula’’, u kojem je glumila jednu od tri vampirske nevjeste. No, svjetsku slavu je stekla tek 2000. zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu ‘’Malena’’ slavnog talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea. U priči o zamamnoj ženi talijanskog vojnika u Drugom svjetskom ratu koja postaje predmetom ogovaranja u maloj sredini osvojila je publiku i kritiku, a film je zaradio i Oscara.

"Ulogu mi je ponudio osobno Tornatore, jer mislim da je Miramax želio u toj ulozi neku poznatiju glumicu. Producent je bio ozloglašeni Harvey Weinstein, ali s njim nisam imala nikakvog kontakta", rekla je Monica Bellucci.

image

Jedna od njezinih najzapamćenijih uloga je ona u filmu ‘Malena‘ iz 2000.

PROFIMEDIA NZ/CHRISTOPHEL COLLECTION/PR

Nakon tog filma redatelji su je počeli percipirati zaozbiljno pa su joj se nudili i sve zanimljiviji poslovi. Mnogo je snimala u Francuskoj, ali i u Hollywoodu. Redale su se razne uloge, od kojih su komercijalno najuspješnije bile one u drugom i trećem nastavku filmskog serijala ‘’Matrix’’. Posebnu pažnju javnosti Monica Bellucci je privukla ulogom Marije Magdalene u kontroverznom filmu ‘’Pasija’’ redatelja Mela Gibsona. Zahtjevnom rolom biblijske grešnice prilično se odmaknula od svog seksepilnog imidža, a brojni filmski kritičari hvalili su njenu izražajnu glumu na aramejskom jeziku.

Glumica je zamjetnu karijeru ostvarila i u francuskoj kinematografiji zahvaljujući kojoj je upoznala drugog supruga, slavnog glumca Vincenta Cassela. Zaljubili su se 1996. na snimanju filma ‘’Apartman’’ za koji je odmah zaradila nominaciju za nagradu Cesar, a tri godine kasnije vjenčali su se u kneževini Monako. Prije Cassela, glumica je bila četiri godine u braku s modnim fotografom Claudijom Bassom, ali tu vezu nikada nije javno spominjala. S Casselom je dobila dvije kćeri, danas 18-godišnju Devu koja gradi karijeru fotomodela i 13-godišnju Leonie.

"S Devom sam ostala trudna u savršenom trenutku svog života. Bilo mi je četrdeset godina, naputovala sam se, naradila, nahodala crvenim tepisima i previše družila s meni nezanimljivim ljudima. Dvije godine nisam spavala, a Devu sam dojila devet mjeseci. Ali bila sam jako sretna što sam postala majka, nisu mi smetala nikakva odricanja", rekla je svojedobno glumica. Drugu kćer rodila je s 45 godina.

image

Starija kći Deva zapanjujuće sliči majci, a bavi se modelingom - baš kao i Monica

PROFIMEDIA MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIME

"Mislim da je biti roditelj jako težak posao jer uz sve želje da u tome budemo najbolji činimo mnogo grešaka i jednostavno ne postoji pravilo koje će vam pomoći. Trudim se cure odgajati s puno ljubavi i poštovanja, a mislim da je najvažnije mnogo razgovarati. Kad ste vrlo mladi, i najmanji problemi vam se čine ogromni, zato je kvalitetan dijalog između djece i roditelja jedino moguće rješenje", rekla je Monica Bellucci, koja s kćerima živi u Parizu. Od Vincenta Cassela rastala se 2013., a razlog je, navodno, bila njegova nevjera. Plavooki glumac nakon razvoda od rasne Monice zaljubio se u tada 17-godišnju manekenku Tinu Kunakey s kojom se 2021. i vjenčao, a ove godine i rastao.

"Ne možeš od nekoga zahtijevati da ti bude u potpunosti vjeran ako ste dva mjeseca razdvojeni zbog snimanja filma...", komentirala je jednom Monica i dala naslutiti da u njezinom bračnom raju ima problema. A njihovoj vezi sigurno nije pomogla i činjenica da su većinu vremena živjeli na odvojenim adresama kako bi izbjegli bračnu rutinu.

Smatram da je romantično i ne biti s nekim cijelo vrijeme. Jer tada se na tu osobu ne naviknete i stvari ne uzimate zdravo za gotovo. Vincent i ja smo vrlo različiti, ali je ta naša formula funkcionirala", izjavila je. Vincent Cassel, za koga mnogi smatraju da je lovac na suknje i kome mnogi nisu oprostili što je prevario “najljepšu ženu na svijetu”, jednom je o svojoj ljubavi s Monicom izjavio: ‘’U mladosti nisam imao puno djevojaka. Bio sam aktivan mladić, skakao sam iz jedne veze u drugu, a nikad ni s jednom curom nisam bio dulje od tri ili četiri mjeseca. Monica je bila moja prva prava ljubav i zajedno smo 15 godina. S razlogom sam čekao. Nisam bio tip glumca koji bi izlazio s kolegicama. Mislio sam da će naša veza biti velika katastrofa. Privlačnost među nama nije bila trenutna, što je nevjerojatno, znam, ali da, udvarao sam joj se. Otada smo zajedno radili na devet filmova i zabavno je provesti cijeli dan s nekim tko vam se sviđa. Monica je u javnosti od svoje 16. godine i naučila me da se ne shvaćam previše ozbiljno, pogotovo ono što o sebi pročitam u medijima. I mislim da nije u poslu zbog svoje ljepote jer ona je prije svega briljantna glumica.”

Poštovanje među bivšim supružnicima ostalo je do danas. Tako je Monica Bellucci dio perioda strogog lockdowna 2020., zbog korone, provela u švicarskom Biarritzu gdje Cassel ima kuću, kako bi kćeri u tom teškom razdoblju bile blizu oca. Pandemija je najteže pala njezinoj starijoj kćeri Devi, koja je tada tek započela karijeru modela.

image

Monica Bellucci

AFP AFP

"Takve su situacije složenije kada ste jako mladi i želite vidjeti svoje prijatelje", rekla je glumica, ponosna što joj kćer kreće istim stopama. Naime, Deva je maturirala, snima kampanje, a već je dobila i prvu ulogu u TV seriji “Gepard” inspiriranoj slavnim istoimenim filmom Luchina Viscontija u kojem su glumili Alain Delon i Claudia Cardinale.

"Jednom nogom živi normalan život tinejdžerice, a drugom je u svijetu odraslih. Ona zna što znači raditi. Društvene mreže i internetski mediji danas pomažu njezinoj generaciji jer talent mogu pokazati odmah, bez prepreka koje smo mi imali", komentirala je ponosna majka.

Nakon rastave od Vincenta Cassela govorilo se da se glumica upustila u vezu s azerbejdžanskim milijarderom Telmanom Ismailovim, povezanim s ruskom mafijom, koji je obožavao svjetski glamur. Ismailov je 2021. uhićen u Crnoj Gori po Interpolovoj tjeralici s optužbom za dva ubojstva, a Monica je demantirala bilo što više od prijateljstva sa sumnjivim bogatašem. Najmanje dvije godine bila je u vezi s 18 godina mlađim francuskim umjetnikom Nicolasom Lefebvreom. Krajem 2019. izjavila je za jedan magazin: “S istom sam osobom već neko vrijeme i sve je u redu. Čovjek s kojim dijelim život ne radi isti posao kao ja, ali puno putuje pa imamo sličan tempo života i u potpunosti razumije ono što radim.”

image

Nakon razvoda hodala je s 18 godina mlađim umjetnikom Nicolasom Lefebvreom

SHUTTERSTOCK EDITORIAL LEIRE P J/DYDPPA/SHUTTERSTOCK

A posljednjih mjeseci glumica je u vezi sa slavnim britanskim redateljem Timom Burtonom, navodno od kraja 2022,. i djeluju zaljubljeno poput tinejdžera. Drže se za ruke, ljube, smijulje i ne skrivaju koliko im je dobro zajedno. Imaju sigurno mnogo toga zajedničkog - dolaze iz filmskog svijeta, a i oboje imaju po dvoje djece s bivšim partnerima. Tim je 13 godina bio u vezi s glumicom Helenom Bonham Carter s kojom ima sina Billyja (20) i kćer Nell (16) pa s Monicom dijeli i iste roditeljske brige.

image

Posljednjih mjeseci u vezi je s britanskim redateljem Timom Burtonom.

PROFIMEDIA CARLOS DEL POZO/MEGA/THE MEGA

Uglavnom, svjetska javnost ne može se pomiriti što najljepša i najseksepilnija glumica prema izboru mnogih magazina uvijek nađe muškarce koji se izgledom nikako ne mogu uvrstiti u kategoriju ljepotana. No, ljubav je slijepa, a treba vidjeti je li Monica konačno našla svog princa koji joj odgovara i po tome što živi u drugom gradu - Londonu.

Linker
27. travanj 2024 06:04