DANI DJETINJSTVA

Imperij trostrukog oskarovca vrijedi milijarde, a o svom djetinjstvu kaže: ‘Bilo je jezivo‘

Film ‘Fabelmans‘ Stevena Spielberga, kojim se slavni filmaš vraća odrastanju u Arizoni, u kina stiže 23. studenog.

U prosincu će proslaviti 75. rođendan, a svojim igranim filmom The Fabelmans američki redatelj, scenarist i producent Steven Spielberg vraća se svojim počecima - odrastanju i formativnim godinama u Arizoni. Njegova filmografija je najimpresivnija u holivudskoj povijesti, dobitnik je tri Oscara te čak 189 drugih prestižnih filmskih nagrada. Kao autor potpisuje šezdesetak naslova, producirao ih je trostruko više i na njima zaradio osobno bogatstvo čija se vrijednost procjenjuje na 3,7 milijarde dolara.

Naslov filma The Fabelmans koji u kina stiže 23. studenog 2022. može se prevesti kao Fabelmanovi, ali i Pripovjedači basni, a Spielberg je na setu okupio glumačku ekipu snova koju predvode Michelle Williams, Seth Rogen, Paul Danno i Gabriel LaBelle.

image

Steven Spielberg sa svoje tri sestre Sue, Nancy i Anne Spielberg

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

Na losanđeleškoj premijeri uz glumačku i filmsku elitu okupili su se i članovi Spielbergove obitelji - supruga Kate Capshaw s kojom je ove godine proslavio 31. godišnjicu braka, te njegove sestre Anne, Nancy i Sue Spielberg koje je zanimalo kako je njihov brat filmski prepričao dane njihovog zajedničkog djetinjstva.

Steven Spielberg rođen je u Cincinnatiju u američkoj saveznoj državi Ohio u obitelji ukrajinskih židova aškenazija: njegova majka Leah bila je koncertna pijanistica koja se bavila i ugostiteljstvom - vodila je restoran, dok je njegov otac Arnold Spielberg bio inženjer i bavio se razvojem računalne znanosti od pojave prvih kompjutera. Steven Spielberg odrastao je s tri mlađe sestre, a obitelj se nakon pet godina života u Haddon Townshipu u New Jerseyju 1957. preselila u Phoenix u Arizoni.

image

Ekipa filma ‘Fabelmans‘: Paul Dano, Michelle Williams, Gabriel LaBelle, Mateo Zoryna Francis-DeFord, Seth Rogen, Steven Spielberg i Chloe East

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

Steven Spielberg upravo je ušao u svoje formativne godine. Svaku je subotu provodio u lokalnom kinu i počeo je snimati svoje prve filmove na 8-milimetarskoj traci. U Lionelu je prikazao sudar vlakova koji je inscenirao svojim igračkama, a u idućem The Last Gunfight je već imao prave glumce, kolege izviđače. Bio je neumoran pa je očevu kameru posvuda nosio sa sobom i idućih godina snimio dvadesetak avanturističkih filmova među kojima se izdvaja 40-minutni ratni spektakl Escape to Nowhere, za koji je kao 13-godišnjak osvojio glavnu nagradu na saveznom učeničkom natjecanju.

image

Steven Spielberg i njegovi mladi glumci: Mateo Zoryna Francis-DeFord i Gabriel LaBelle

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

No, nisu samo filmovi obilježili Spielbergovo odrastanje, nego još više i njegovo židovsko podrijetlo s kojim se kako je priznao tada teško nosio.

"U kući se stalno govorilo o holokaustu, u kojem su stradali mnogi članovi očeve obitelji", izjavio je u biografiji koju je Joseph McBride napisao o njemu 1997. Dodao je i da mu se u ranom tinejdžerskom razdoblju nije bilo lako nositi s izrugivanjem i antisemitizmom školskih kolega koji su ga i fizički zlostavljali.

image

Supružnici Kate Capshaw i Steven Spielberg ove su godine proslavili 31. godišnjicu braka

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

"Bilo je jezivo, u prolazu su me naguravali i udarali, pa sam se kući vraćao i s razbijenim nosom", govorio je slavni redatelj i producent, kojem je filmska čarolija omogućila bijeg od užasne stvarnosti.

I etablirala ga u najvažnijeg filmaša 20. stoljeća čiji su naslovi Ralje, E.T., Indiana Jones, Jurski park, Schindlerova lista i mnogi drugi obilježili povijest Hollywooda.

image

Glumačka ekipa filma: Paul Dano, Michelle Williams i Seth Rogen

AFF-USA/SHUTTERSTOCK
Linker
25. travanj 2024 12:35