Dajmo svoj doprinos

Inicijativa kojoj se želimo priključiti: Djeca sa sindromom Down dizjanirala limitirano izdanje Zvijezdinog ulja

U Hrvatskoj živi više od 1700 osoba sa sindromom Down, a Jasna Pulić iz Zvijezde i Dinka Vuković iz Hrvatske zajednice za sindromom Down govore o tome kako se uključivanjem u aktualnu humanitarnu akciju može poboljšati kvaliteta njihovog života.

Prijateljstvo između Zvijezde, našeg najvećeg proizvođača jestivih ulja, i Hrvatske zajednice za sindrom Down traje već šest godina, a nedavno su ga novom suradnjom ojačale Jasna Pulić, direktorica marketinga i razvoja Zvijezde, i Dinka Vuković, predsjednica zajednice. Ove su godine drugi put u humanitarnu akciju uključeni i potrošači, jer će Zvijezda od svake kupljene boce suncokretovog ulja do 31. prosinca izdvojiti 20 lipa za Hrvatsku zajednicu za Down sindrom. Pritom će kupci lako prepoznati o čemu je riječ - jer boce ulja iz limitirane linije krasi crtež suncokreta, rad djeteta sa sindromom Down.

image

Jasna Pulić, direktorica marketinga i razvoja Zvijezde, i Dinka Vuković, predsjednica Hrvatske zajednice za sindrom Down

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Zvijezdino suncokretovo ulje više je godina za redom proglašeno najsnažnijim domaćim brendom prema istraživanju Ipsos Plus BRANDscore 2021. Indikator snage brenda izračunat je na temelju marketinških indikatora performansi brenda koji se kontinuirano prikupljaju u BRANDpuls istraživanju agencije Ipsos. Sredstva prikupljena u akciji bit će raspoređena na osam Udruga za sindrom Down koje djeluju u Hrvatskoj.

- Naša suradnja započela je na Zvijezdin 100. rođendan, a ovom akcijom želimo podići svijest javnosti o osobama sa sindromom Down i načinima na koje im možemo pomoći. Suncokretovo ulje je prvi proizvod koji je Zvijezda stavila na tržište, a djecu sa sindromom Down zovemo djecom suncokretima pa nas posebno veseli što smo u prilici da im pomognemo. Zvijezda je lider na domaćem tržištu i ovo je naš način da vratimo zajednici povjerenje koje nam daje kupujući naše proizvode - kaže Jasna Pulić.

U Hrvatskoj živi više od 1700 osoba sa sindromom Down, od čega su njih 450 članovi jedne od osam udruga čiji je krovni predstavnik Hrvatska zajednica za sindrom Down osnovana 2005. Misija im je poboljšati njihovu kvalitetu života, kako u sferi zdravstva i obrazovanja, tako i na području socijalne zaštite i zapošljavanja te pomoći u potpunom uključivanju u svakodnevicu.

- Kod nas roditelji mogu dobiti informacije kako poticati dijete da se razvija i napreduje, kako mu pomoći da se bolje snađe, uključiti ga u vrtić i školu. Donacije nam služe za financiranje likovnih, glazbenih i kuharskih radionica, plaćanje bazena za bebe sa sindromom Down, sufinanciranje usluga logopeda, rehabilitatora i radnih terapeuta, tiskanje edukativnih materijala... Bez donacija poput Zvijezdine bilo bi nam puno teže, gotovo nemoguće - tvrdi magistrica tehničkih znanosti Dinka Vuković, koja itekako dobro zna o čemu govori.

image

Djeca sa sindromom Down crtala su na radionicama suncokrete

MARIO POJE

Naime, ona i njezin suprug Krešimir, inženjer elektrotehnike, roditelji su 21-godišnjeg Filipa, rođenog sa sindromom Down. Zahvaljujući poticajnoj okolini Filip je završio srednju ekonomsku školu s odličnim uspjehom, a najdraži mu je predmet bila matematika.

- U bolnici su nam rekli da naš sin neće moći čak ni hodati, a on je danas jedno divno, toplo i osjećajno biće koje obožava učiti. Jedan je od 140 djece u Hrvatskoj koja su prošla kroz redovni obrazovni sustav po posebnom programu i uz podršku pomoćnika u nastavi. Njih 30 završilo je srednju školu, a desetak ih je danas zaposleno, uglavnom u trgovini i ugostiteljstvu. Svim roditeljima djece sa sindromom Down mogu iz vlastitog iskustva poručiti: budite uporni, pratite svoje dijete i nikada ne odustajte - naglašava Dinka Vuković, koja najvećim uspjehom njihove udruge smatra dan kada je prvo dijete sa sindromom Down dobilo pomoćnika u nastavi. Dogodilo se to 2007., a već godinu kasnije to je postao odgojno-pedagoški standard.

image

Jedan od nacrtanih suncokreta je odabran kao ilustracija na boci Zvijezdinog ulja iz limitirane linije

PRESS

- Novi veliki projekt na kojem trenutačno radimo je pokretanje specijaliziranih dvogodišnjih tečajeva na kojima bismo djecu sa sindromom Down i drugim intelektualnim poteškoćama nakon srednje škole pripremali za tržište rada. Takvi programi već postoje u svijetu, a mi smo uvjereni da se mogu implementirati i na našim fakultetima. Zato nam je svaka donacija dobrodošla - kaže Dinka Vuković.

Čitajte i: Velika humanitarna akcija za malenu Kiaru: Bori se sa zloćudnim tumorom, a spasiti je može samo liječenje u Americi

Linker
16. travanj 2024 14:34