90. ROĐENDAN

Istinska diva Joan Collins: ‘Ljubila sam puno žaba prije nego sam upoznala vlastitog princa‘

Posljednja živuća ikona zlatnog Hollywooda i u visokim godinama pršti od energije i humora, bezvremenski stil čini ju jednom od najelegantnijih dama gdje god se pojavi, a životnu radost zahvaljuje 32 godine mlađem suprugu s kojim je u braku 21 godinu.

Među njezine najpoznatije izjave spadaju britki i duhoviti komentari poput "Ako ti život servira limune, napravi limunadu", "Da se za shopping dijele crni pojasevi, prva bih ga dobila", "Ne vjerujem u dijete niti bilo kakvu vrstu apstinencije...", i da još uvijek dan ne može zamisliti bez čaše finog vina. Ona je Joan Collins, posljednja glumačka diva ogrnuta aureolom zlatnog holivudskog sjaja - i danas slavi 90. rođendan.

image

Sa suprugom je pozirala na svoj 90. rođendan

JONATHAN BUCKMASTER/MIRRORPIX/PROFIMEDIA JONATHAN BUCKMASTER/MIRRORPIX/PROFIMEDIA

U bogatoj i dugoj karijeri glumila je u više od 50 filmova, imala je na desetke nastupa na londonskom West Endu i njujorškom Broadwayu, uključujući i vlastitu samostalnu predstavu, dobila je zvijezdu na Hollywood Walk of Fame, kraljica Elizabeta II. dodijelila joj je žensku vitešku titulu Dame za humanitaran rad, a planetarnu slavu stekla je osamdesetih godina prošlog stoljeća ulogom osvetoljubive Alexis Carrington iz kultne američke sapunice ‘‘Dinastija‘‘.

image

Sa suprugom Percyjem Gibsoom, kćeri Tarom Newley i sinom (left Alexanderom Newleyjem 2015. nakon što je dobila počasnu titulu Dame za humanitarni rad

NATIONAL NEWS AND PICTURES/AD/NATIONAL PICTURES/PROFIMEDIA
image

Joan Collins s Lindom Evans i Johnom Forsytheom, kolegama iz super popularne sapunice Dinastija

IFTN PLUS/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA

Osim kao glumica, uspješna je i kao spisateljica. Više od trideset godina redovita je kolumnistica magazina The Spectator, pisala je i za The Sunday Telegraph, Daily Mail, The Times, Harper‘s Bazar... Etablirala se i kao uspješna spisateljica koja je prodala više od 50 milijuna primjeraka svojih knjiga, a uz bestselere ‘‘Prime Time‘‘ i ‘‘Love&Desire&Hate‘‘, napisala je i šest knjiga o životnom stilu kao i nekoliko memoara i autobiografija.

image

Joan Collins i suprug Percy Gibson zajedno su 23 godine

CHRISTINE ONGSIEK/AVALON/PROFIMEDIA

Zanimljiv joj je i privatan život. Udavala se pet puta i ima troje djece, kćeri Taru i Katyanu te sina Alexandera. S petim suprugom, 32 godine mlađim glumcem i producentom Percyjem Gibsonom, u braku je od 2002., a nakon vjenčanja izjavila je kako je njezin suprug najčasnija osoba koju je upoznala i duhovito dodala: "Ljubila sam puno žaba prije nego što sam upoznala vlastitog princa". U memoarima iz 2011. ‘‘The World from the Joan‘‘ napisala je - "Za one žene koje traže životnog partnera, vrijedi stara izreka da su muškarci poput autobusa - ako čekaš dovoljno dugo, onaj pravi će doći.‘‘

Iako skoro nitko nije vjerovao da će brak između Joan i Percyja potrajati, onima bliskim glumačkoj divi drago je da su se prevarili. I danas su kao par česti gosti raznih prijema, glumac je prema svojoj supruzi izuzetno pažljiv i nježan, a ona i dalje pokazuje nesmanjenu energiju, bezvremensku eleganciju i očuvanu ljepotu. ‘‘Hvala Bogu da sam se udala za muškarca 30 godina mlađeg od sebe. Ne mogu zamisliti da sam u braku s nekim svojih godina‘‘, kazala je glumačka diva prije dvije godine i dodala kako smatra nevjerojatno bezobraznim kada ju netko pita kada će u mirovinu.

image

Glumica s princezom Dianom 1990.

SHUTTERSTOCK
image

Michael Caine, Shirley Bassey i Joan Collins s kraljicom Elizabetom II. na prijemu 1998.

SHUTTERSTOCK
image

Tommy Steele, Joan Collins i Richard Chamberlain s kraljicom Elizabetom nakon premijee filma ‘Romeo i Julia‘ 1968.

HARRY MYERS/SHUTTERSTOCK HARRY MYERS/SHUTTERSTOCK

I baš taj britanski iskričavi humor jedan je od glavnih aduta koji ju je učinio i danas ju čini omiljenom sugovornicom u brojnim talk showovima.

“Vidjela sam ju bez ikakve šminke i bila je, a sigurna sam da je još uvijek, nevjerojatno lijepa. Na ljepoti je radila i sačuvala ju bez ikakvih zahvata. Ali to naravno nije sve. Ona je izrazito duhovita, zrači posebnom energijom i dovoljno je da samo uđe u prostoriju i ljudi u nju gledaju bez da izgovori riječ. Istinska diva pred kojom još uvijek imam veliko poštovanje. Ona je bila prva popularna glumica zrele dobi, ulogu u ‘Dinastiji‘ prihvatila je s 48 godina, koja se smatrala moćnom i seksi. Prilično neuobičajeno za tadašnje vrijeme. Njezina sam velika obožavateljica i nevjerojatno mi je da će napuniti 90 godina. Poslat ću joj slatku poruku za njezin veliki rođendan‘‘, kazala je glumica Emma Samms koja je u ‘‘Dinastiji‘‘ utjelovila njezinu kćer Fallon Carrington.

image

U povijesnoj drami ‘The Virgin Queen‘ iz 1955. glumila je uz Bette Davis

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK
image

S kraljicom se družila više od pet desetljeća

DAVID CRUMP/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK
image

Joan Collins velika je prijateljica s voditeljem Grahamom Nortonom

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Joan Collins inače je velika obožavateljica monarhije pa je nedavno prisustvovala svečanom koncertu povodom krunidbe kralja Charlesa III., a bila je i velika podrška konzervativnoj premijerki Margaret Thatcher te glasna zagovornica Brexita.

‘‘Velika Britanija danas nije ista zemlja u odnosu na onu u kojoj sam odrasla. Trebaju nam naši zakoni i naše vodstvo. Zaboravite što je bilo i krenite dalje, Carpe Diem. I ja živim dan po dan. To je formula uspjeha‘‘, kazala je glumica kada su na kraju mnogi Britanci posumnjali da je Brexit bila ispravna odluka.

Linker
22. travanj 2024 22:14