NEJA MARKICEVIC/CROPIX
47 GODINA BRAKA

Jasminu Stavrosu obitelj je bila sve, a samozatajna supruga Žarka izvukla ga je s dna

Legendarni glazbenik rođen je u Splitu, a sa suprugom Žarkom podigao je sinove Krešu i Milu, te djevojčicu Lidiju koju su željeli posvojiti.

Legendarni glazbenik rođen je u Splitu, a sa suprugom Žarkom podigao je sinove Krešu i Milu, te djevojčicu Lidiju koju su željeli posvojiti.

Tri godine nedostajale su im do zlatnog pira, 50. godišnjice braka koju su planirali proslaviti u krugu cijele svoje obitelji. Ljubavna priča Jasmina Stavrosa i njegove supruge Žarke je neponovljiva i jedna je od najljepših i najdugovječnijih na našoj estradnoj sceni. Sa suprugom Žarkom vjenčao se 1976. godine, a fatalni susret dogodio se tri sata poslijepodne ispred splitske crkve. Ugledao ju je i pomislio da je to žena s kojom će provesti ostatak života. Do adrese i telefonskog broja svoje Žarke uspio je doći preko rođakinje, ali njezini roditelji ga, kaže, nisu željeli za zeta.

"Žarka je bila anđeo i svetica, a ja čovjek koji je u tom trenutku bio dotaknuo dno života i živio razvratno do bola. Sve dok nisam nju upoznao. Tražio sam dopuštenje od Žarkinog pokojnog oca mogu li se viđati idopisivati s njegovom kćeri, ali me nije doživio. Pripremao sam se za turneju po Sovjetskom Savezu i morao sam se, naime, ošišati, pa me nije prepoznao. Jednostavno mi je rekao da nema vremena razgovarati sa mnom jer radi i mora na posao. Požalio sam se Žarki, jer mi je bilo nepojmljivo da idućih pola godine od nje neće biti ni pisma ni glasa, pa smo se odlučili na brzinu vjenčati i skupa smo otišli u Rusiju. To nam je bio medeni mjesec", ispričao je Jasmin Stavros, koji je sa suprugom Žarkom podigao sinove Milu i Krešu. Stariji sin Milo (45) je poput oca vrhunski bubnjar, a svira u jazz sastavima: usavršavao se na jazz akademiji u austrijskom Grazu, te u Sjedinjenim Državama, a bavi se i produciranjem, aranžiranjem te skladanjem. U braku s Anom Miščević dobio je 13-godišnjeg sina Milu, koji je bio djedov ljubimac i miljenik cijele obitelji.

Stavrosov mlađi sin Krešimir, 44-godišnjak koji je ocu pomagao u popratnim poslovima oko organizacije koncerata, boluje od hidrocefalusa, bolesti koja se zbog proširenja moždanih komora viškom cerebrospinalnog likvora manifestira povećanjem glave i atrofijom mozga.

"Hvala Bogu, zahvaljujući dvama doktorima s Rebra, naš sin sad ima jednu pumpu koja mu regulira vodu u mozgu. Probili su mu dio glave nekako gdje sad taj likvor sam od sebe odlazi. Tako da, Bogu hvala, sad je sve u redu. Stvarno smo se napatili i on, i žena, i ja, sve ove godine. Više ne znam koliko je imao operacija na glavi, ne želim to ni spominjati", ispričao je Stavros, koji je sa suprugom želio posvojiti djevojčicu Lidiju iz dječjeg doma u Nazorovoj. Odbili su ih riječima da su prestari za posvajanje.

"Zakon je takav, što se može, ali Lidija je dio naše obitelji i tako će biti sve dok smo živi", govorio je Jasmin Stavros.

Osim po svojim pjesmama bio je poznat je i kao strastveni ribolovac i skijaš, koji je sa suprugom Žarkom živio između kuće na Korčuli, gdje su provodili ljeto, i zaseoka Kupeć dol kod Svete Jane u blizini Jastrebarskog.

"Tajna uspjeha našeg braka je u razumijevanju i podršci, a najviše Žarkinoj toleranciji. Nije lako biti žena nekoga tko se bavi ovakvim poslom kao ja. Ona je bila ta koja je povukla ravnotežu mira, ljubavi i ona me u mnogo situacija savjetovala kako da se postavim i što da učinim. U doba pandemije svo vrijeme smo provodili zajedno i shvatili koliko značimo jedno drugome. A kad smo imali krize i razmirice odlazili smo kod duhovnika na razgovore i to nam je pomoglo", ispričao je Jasmin Stavros.

Linker
26. travanj 2024 20:02