Pokret i organizacija White Ribbon

Jedan je globalni pokret posebno zanimljiv u borbi protiv nasilja nad ženama

Na današnji dan, 25. studenog 1960. godine u Dominikanskoj Republici stradale su tri sestre Mirabal. Nasilno su ubijene po nalogu tadašnjeg diktatora Rafaela Trujila koji ih je dao smaknuti zbog aktivizma kojim su se bavile usmjerenog protiv njegovog autokratskog režima. Tri sestre Mirabal nazvane su Las Mariposas (španjolski leptiri), a njihova četvrta sestra koja je danas živa i dalje se zalaže za očuvanje uspomene na njih tri.

Njima u čast Ujedinjeni Narodi su 1999. proglasili 25. studeni Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. O nasilju nad ženama čitamo svakodnevno. Zapravo čitati o tome predstavlja korak prema rješenju jer za brojne se slučajeve zlostavljanja niakada niti ne sazna, što zbog primitivizma društva, zbog straha ili nedostupnosti medija. Prema podacima World Health Organisation (WHO) nasilje nad ženama predstavlja jedan od najvećih problema kršenja ljudskih prava. Prema podacima WHO procjenjuje se da je 1 od 3 (35%) žene izložena nasilju, bilo psihičkom ili seksualnom, a većina tih stradanja odvija se u intimnoj sferi doma odnosno pretpostavlja se da dolazi od partnera. Nadalje podaci govore da čak 38% ubijenih žena stradava od intimnog partnera.

Brojne su zemlje svijeta u kojima se nasilje događa svakodnevno. Čak 15% žena u Japanu i 71% žena u Etiopiji prijave barem jednom fizičko ili psihičko zlostavljanje od strane partnera, a između 0.3–11.5% prijave seksualno napastovanje do 15. godine života. Prva seksualna iskustva također su nasilna - 17% žena u ruralnim područjima Tanzanije ih doživi, zatim 24% u Peruu i čak 30% u Bangladešu.

Statistike su uvijek poražavajuće i postaje umarajuće nabrajati ih, ali sama činjenica da se itekako vode akcije diljem svijeta protiv toga, budi nadu. Jedan od takvih globalnih uspješnih pokreta započeo je u Londonu i to na inicijativu muškaraca koji su svoju borbu protiv nasilja nad ženama započeli 1991. pod imenom White Ribbon, i to kao podrška djelovanju feministica. Bio je to njihov odgovor na masakr koji je u kanadskom Montrealu počinio 25-godišnji Marc Lépine ubivši pri tome 4 muške osobe, 14 žena i ranivši još 10 nakon čega je presudio i sebi. Ovaj je događaj bio okidač za ujedinjenje muškaraca u pokretu koji će s godinama postati i utjecajna organizacija.

Danas je White Ribbon aktivan u preko 60 država u svijetu, a neke od najuspješnijih kampanji provedene su u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi pa čak i Pakistanu. Pokret pokušava educirati, promovirati i organizirati brojne aktivnosti diljem svijeta kako bi ukazao na jednakost spolova, na važnost zdravih međuljudskih odnosa i veza te na puno nježniji pogled na 'muškost'.

Njihova ovogodišnja kampanja koju provodi australski ogranak organizacije upravo govori u prilog ovom posljednjem gdje se na plakatima pojavljuju različiti muškarci iz cijelog svijeta uz spominjanje važnih žena u njihovom životu.

Više o ovom pokretu potražite na www.whiteribbon.ca.

Linker
25. travanj 2024 06:16