potpuno svoja

Jill Biden prava je prva dama modernog doba: Niti jedna prije nje u povijesti Amerike nije ovo napravila

Iako je dolaskom svog supruga Joea Bidena na vlast postala njegovom ‘desnom rukom‘, nova odgovornost nije je spriječila da se nastavi baviti onime što zaista voli.

Američka prva dama Jill Biden ne bavi se samo obvezama u Bijeloj kući, već i svojim poslom koji je imala i prije nego je njezin suprug Joe Biden postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Samozatajna Jill po struci je profesorica engleskog jezika, a taj posao naprosto obožava.

Radi ga već punih pedeset godina pa joj je dosta teško palo kada je tijekom lockdowna zbog pandemije morala svoje studente podučavati online, no sada se vratila u učionice na North Virginia Community Collegeu, gdje radi od 2009. godine.

Čitajte i: Jill Biden nakon par mjeseci uspjela ono što Melaniji nije uspjelo niti nakon četiri godine

Svoje prve dvije diplome Jill je primila nakon studija početkom sedamdesetih, a 2007. završila je doktorat na Sveučilištu Delaware. Za vrijeme karijere radila je i u srednjim školama te ustanovama za adolescente s problemima u ponašanju. Povratkom na posao postala je prva dama u povijesti Amerike koja ima puno radno vrijeme van Bijele kuće.

image
Njezin suprug Joe podržava je u svemu, kao i ona njega.
ADRIA HUGHES/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

"Postoje neke stvari koje jednostavno ne možete zamijeniti, a ja jedva čekam da se vratim u učionicu", rekla je nedavno Jill za časopis Good Housekeeping. Nekoliko puta je tijekom kampanje svojeg supruga napomenula da se kani vratiti na posao, a to je sada i ostvarila.

Tammy Vigil, profesorica komunikacija na sveučilištu u Bostonu koja je napisala knjigu o prvim damama Michelle Obami i Melaniji Trump, rekla je da je prva dama koja radi puno radno vrijeme "velika stvar" za Ameriku. Bivše prve dame nisu radile izvan Bijele kuće - najčešće su podržavale svoje muževe, odgajale djecu i bile domaćice.

Čitajte i: 'Mama, upoznala sam gentlemana': Kako je Jill preokrenula i zacijelila život Joea Bidena

image
Jill obožava profesorski posao i jedva je dočekala da se ponovno vrati u učionice.
MEDIAPUNCH INC/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Neke prve dame djelovale su kao ambasadorice svojih muževa. Posebno aktivna bila je Eleanor Roosevelt koja je putovala po SAD-u i izvještavala predsjednika Franklina D. Roosevelta, čije su aktivnosti bile ograničene dječjom paralizom.

Jill Biden oduvijek je željela imati karijeru. Tijekom osam godina, kada je njezin suprug bio potpredsjednik SAD-a, radila je na koledžu u Virginiji i nije željela dopustiti da je dodatna odgovornost kao prve dame natjera da odustane od karijere s kojom se toliko poistovjećuje.

"Poučavanje nije samo ono što ja radim. To jesam ja", rekla je svojedobno Jill koja pokušava zadržati svoj politički identitet izvan učionice. Naime, mnogi njezini bivši učenici u Virginiji nisu imali pojma da je udana za potpredsjednika, a ona im o tome nije ni govorila.

Linker
18. travanj 2024 04:58