BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
RAZGOVOR

Judita Franković: "S 20 sam bila hrabra i optimistična, a sada sam puna propitivanja i nesigurnosti"

Glumica rođena prije 42 godine u Zagrebu, koju gledamo u novom filmu "Sveta obitelj", otkriva kako održava fizičku i mentalnu snagu te zašto je u četrdesetima nesigurnija nego u dvadesetima.

Glumica rođena prije 42 godine u Zagrebu, koju gledamo u novom filmu "Sveta obitelj", otkriva kako održava fizičku i mentalnu snagu te zašto je u četrdesetima nesigurnija nego u dvadesetima.

Čime vas je osvojio scenarij novog filma "Sveta obitelj"?

- Dubinom, sjajnim likovima, činjenicom da je radnja smještena u Slavoniju, predivan i poseban dio Hrvatske čiji dijalekt obožavam. Bio mi je gušt igrati na njemu, slavonski je čista poezija, nevjerojatan potencijal i za komediju.

Kakva je vaša uloga Note?

- Nota je jedna kul ženska - duhovita, emancipirana, hrabra.

Čuvate li dobro tajne?

- Ako me netko zamoli da nešto ostane među nama i ako dam riječ, onda će to tako biti. U tom smislu sam čovjek od riječi i pouzdana sugovornica. Smatram da je povjerenje važno i nisam sklona iznevjeriti ga.

Jeste li ikada požalili što ste odabrali glumačku karijeru?

- Ma ne! Dugo sam je i temeljito gradila. Ponekad sam razočarana ljudima i time kako stvari funkcioniraju, ali biti u mogućnosti istraživati različite svjetove i kreirati različite likove je zaista nešto čarobno.

Koristite li glumačka umijeća u svakodnevnom životu?

- Uvijek sam oko toga osjetljiva i smatram to neumjesnim, naučila sam da su gluma i glumački proces nešto sveto i da ih treba tretirati s poštovanjem i zahvalnošću.

image

Judita Franković na snimanju za Gloriju početkom 2023. godine

BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

U kojim situacijama ne govorite istinu?

- Ne bih rekla da idem kroz život govoreći neistine, ali posegnem za kakvom sitnom laži ako će ona olakšati neku situaciju.

Koju karakternu osobinu biste rado promijenili kod sebe, a koju najviše volite?

- Ma znate kako, uvijek mislim da su naše mane u drugom trenutku i naše prednosti, taj dualizam čini nas zanimljivima. Tako da prigrljujem sve svoje karakterne osobine i trudim se žonglirati njima. Moji plusevi su svakako intuicija i disciplina.

Čime vas drugi mogu izludjeti?

- Lijenošću, nonšalantnošću, površnošću.

image

Na premijeri u rujnu ove godine

VANESA PANDŽIĆ/ CROPIX

Kako se rješavate stresa?

- Odmorom, fizičkom aktivnošću, razgovorom s prijateljima, čitanjem knjiga.

Plašite li se starosti?

- Plašim se samo toga da izgubim sebe u moru ovovremenih normi i nametnutih standarda ovoga ili onoga. Jer, ako sačuvam sebe i u starosti to ću biti ja, sa svim svojim uspomenama i snovima. Starjeti je izazov, ne baš laskav, ali želim vjerovati da mogu dostojanstveno starjeti.

Prigrljujem sve svoje karakterne osobine i trudim se žonglirati njima. Moji plusevi su svakako intuicija i disciplina

Judita u dvadesetima, tridesetima, četrdesetima - kakva je?

- S dvadeset hrabra, vesela, optimistična, puna snova i vjere u ostvarivanje nemogućega. U tridesetima odlučna, konkretna, poduzetna i dalje optimistična. U četrdesetima puna propitivanja i nesigurnosti. Kod mene je obrnuti put, umjesto da sam kao mlada bila nesigurna i zbunjena, ja sam bila samouvjerena i hrabra, a sad kad bi sve trebalo biti na mjestu, pitam se o smislu svega. Ali ne dam se.

Kako se brinete o mentalnom, a kako o fizičkom zdravlju?

- Roditelji su mi stvorili čvrste temelje, naučili me odgovornosti i ljubavi prema radu i životu. Taj oslonac mi je puno pomogao. Introspekcija je uvijek važna, i tišina, dopustiti si biti sam sa sobom u tišini i suočiti se sa svakim demonom. Istina je da su današnja vremena u tom smislu izazovnija i time više mi se čini da je nužno vraćati se sebi. Fizička aktivnost ima povoljan učinak i na mentalnu stabilnost i u tom smislu se trudim biti aktivna, bilo da hodam, trčim, vježbam jogu. Za sve je to potrebna disciplina koju smo ponekad skloni zanemariti, ali kad god sam mrtva umorna i izaberem barem kratku šetnju umjesto ležanja na kauču, uvijek se osjećam bolje.

image

Na premijeri filma "Sveta obitelj" početkom prosinca uz sestru Maju Franković Bauk

RANKO ŠUVAR/ CROPIX

Imate li hobi?

- Trudim se istraživati nove stvari, uvijek je to u nekim ciklusima jer mi je često, zbog posla, kontinuitet teško zadržati. Plesala sam tango i step, a sad razmišljam o keramici ili dvoranskom penjanju. Kad bih imala više vremena i bila malo mlađa, odvažila bih se na parkour.

Najveći modni gaf?

- Kad gledam neke stare fotke, mislim si, sad to ne bih tako, ali više mi bude smiješno što sam sve spremna staviti na sebe.

Gdje nabavljate odjeću?

- Posvuda, usput, u prolazu, mene nađe odjeća. Volim vintage i second hand dućane - Mango Sticky Rice, Ulični ormar, online Vintage Love Šibenik, Mishka boutique Split, a kupujem i u high street trgovinama, no pokušavam ne pretjerivati.

image

Jedan od stylinga koje je naš fotograf uhvatio na špici

JOSIP MOLER/ CROPIX

Koje kućanske poslove prezirete, a koje radite s lakoćom?

- Nisam ljubiteljica pranja posuđa, tu sam vjerojatno dio statistike, dok mi peglanje nije mrsko. To mi je zen.

Kako najradije provodite slobodno vrijeme?

- Klasika: putovanja, knjige, prijatelji…

Koji film biste preporučili u blagdansko vrijeme?

- Animirani film "Klaus". Prekrasan film koji priča priču kako je nastala legenda o Djedu Mrazu. Na duhovit i emotivan način objašnjava sve motive koje vežemo uz tu legendu, od slanja pisama, do dimnjaka, darova, letećih sobova...

Linker
27. travanj 2024 05:39