BILJANA BLIVAJS/CROPIX
ZVIJEZDE KUHAJU

Kad prijateljice zajedno slave: Male tradicije slastičarke Ivane Čuljak i dizajnerice Lane Puljić

Slastičarka Ivana Čuljak i dizajnerica Lana Puljić već tradicionalno Badnjak provode skupa, u probranom društvu koje uživa u finom piću, dobroj glazbi i ukusnim desertima s Ivaninim ‘potpisom‘.

Slastičarka Ivana Čuljak i dizajnerica Lana Puljić već tradicionalno Badnjak provode skupa, u probranom društvu koje uživa u finom piću, dobroj glazbi i ukusnim desertima s Ivaninim ‘potpisom‘.

Upoznale su se prije desetak godina preko tadašnjih dečki, a, kako u šali konstatiraju, iz tih su veza zauvijek dobile - jedna drugu. Zapravo su zahvalne svojim bivšima jer danas su zagrebačka modna dizajnerica Lana Puljić i slastičarka Ivana Čuljak nerazdvojne prijateljice, koje već nekoliko godina zaredom Badnjak slave zajedno. Kako Ivana taj dan zbog brojnih obaveza i narudžbi u svojoj slastičarnici "Neka jedu kolače" ne stigne do rodne Hercegovine, Božić već tradicionalno dočekuje s Lanom i njezinom obitelji.

image

Ivana Božić već tradicionalno dočekuje s Lanom i njezinom obitelji

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Lana se pobrine za ukrašavanje, njezina mama za najljepšu gozbu, a ja sam, naravno, zadužena za kolače", otkrila je Ivana, koja blagdansku trpezu obogati svojim slasnim desertima - rafaelo kuglicama, prhkim keksićima sa šumskim voćem, tortama te njezinim nadaleko poznatim tartevima s lješnjakom, čokoladom, pistacijama i limetom.

"Obožavam i Ivanine babke! Svi njezini kolači su preukusni, no moram spomenuti i deserte moje mame i bake. Blagdane ne mogu zamisliti bez maminih vanilin kiflica, išlera i zvjezdica s domaćim pekmezom od marelica, dok baka radi orehnjaču i makovnjaču od najfinijeg dizanog tijesta na svijetu", kazala je Lana, koja se na Badnjak najviše posvećuje dekoriranju stana i blagdanskog stola.

image

Lana se za Badnjak posvećuje dekoriranju doma i blagdanskog stola

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Već godinama pomalo skupljam dijelove Villeroy & Boch božićnog servisa pa se iznimno veselim dobu godine u kojem ga mogu pokazati gostima. Kad je Božić u pitanju, volim se raspištoljiti s dekoracijama koje su uvijek pomalo "over the top". Već generacijama skupljamo božićne ukrase i iznimno sam ponosna na svoju kolekciju. Obožavam kititi bor i obavezno kupujem najveći koji pronađem, a da mi stane u stan", kroz smijeh je rekla Lana. Nakon što dotjera svoj stan, "baca" se na mamin, u kojem se obično slavi Badnja večer, a među gostima je i obiteljski prijatelj, glazbenik Jura Stublić, pa uvijek bude veselo i uz pjesmu.

"Ja, doduše, na tu večeru uglavnom dođem umorna, nakon cijelog dana pečenja i pakiranja kolača, pa mi se jednog Badnjaka desilo da sam doslovno zaspala za stolom" prisjetila se Ivana, koja se u Laninoj kući osjeća kao u svojoj. "Nas smo dvije poput pravih sestara, u stanju satima sjediti i razgovarati o svemu i svačemu. Ona mene hrani, ja nju oblačim i to je zapravo jedna fantastična kombinacija", dodala je Lana, otkrivajući kako su obje hedonistice i gurmanice, koje vole provoditi vrijeme uz dobru hranu i fino vino te su u stanju satima čavrljati o svemu i svačemu, a ponajviše putovanjima koja su im zajednička strast.

image

Obje su hedonistice i gurmanice, koje vole provoditi vrijeme uz dobru hranu i fino vino

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Sličnih smo karaktera i životnih vrijednosti pa je naše druženje veoma prirodno i uvijek zabavno. Imamo toliko toga zajedničkog da ljudi znaju reći kako i sličimo dodaje Ivana, koja se osim Badnjaku u Zagrebu u kojem već godinama živi silno veseli i Božiću u rodnoj Hercegovini. Imam predivne uspomene na Božiće iz djetinjstva. Na Badnjak bih uvijek s tatom pripremala bakalar koji obožavam, a s mamom radila kolače. U našoj je obitelji uvijek bilo bitno što će se jesti, a kako je nas petero braće i sestara, mama je za svako dijete morala napraviti njegov najdraži kolač, u čemu joj i ja odmalena pomažem. Među obaveznim blagdanskim desertima je "božićni panj" koji svake godine mora biti na stolu. Mama obavezno priprema pašticadu i peče kruh, a stol se tradicionalno dekorira pšenicom na kojoj su tri svijeće - crvena, bijela i plava, koje se nakon ručka gase s kruhom umočenim u vino. Moja obitelj drži do starih tradicionalnih običaja i što sam starija, ti mi se običaji sve više sviđaju", kazala je Ivana.

image

Lana blagdane pamti po određenim okusima

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

I Lana ima slatka sjećanja na blagdane iz djetinjstva, koje pamti po određenim okusima. "Kao mala sam bila luda za keksima pod nazivom "Non plus ultra" koji se sastoje od dva prhka keksa slijepljena domaćim pekmezom od marelica, na kojima su bile puslice. Sjećam se da bih sjela pokraj pune kutije tih keksa i tamanila samo te puslice s vrha", kroz smijeh se prisjetila Lana, koju baš sve u vezi blagdana raduje. A gdje će nerazdvojne prijateljice dočekati novu godinu? Još, kažu, ne znaju, moguće je i da otputuju nekamo u inozemstvo.

image

Nisu sigurne gdje će za Novu godinu, a želja im je da rastu privatno i poslovno te da ostanu zdrave, vesele, ambiciozne i kreativne kao dosad

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Već nekoliko godina tradicionalno slavim "malu novu godinu" u podne, u mom omiljenom kafiću, a nakon toga idem na aerodrom jer ponoć želim dočekati negdje drugdje. Prošle godine to je bilo u Kopenhagenu, prije nego što sam nastavila dalje na Farske otoke, a kamo ću ovaj put, još razmišljam", kazala je Ivana.

Obje se slažu da kad su novogodišnje želje u pitanju, žele isto: da rastu privatno i poslovno te da ostanu zdrave, vesele, ambiciozne i kreativne kao dosad. A u nastavku donosimo recept brze babke i tiramisu torte.

Brza prhka babka s pistacijama i orasima

image

Brza prhka babka s pistacijama i orasima

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Tijesto:

  • 250 g maslaca
  • 180 g kiselog vrhnja 400 dag brašna
  • 5 g soli
  • 50 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • korica limuna

Punjenje:

  • 200 g oraha
  • 200 g pistacija
  • 100 g šećera
  • 1 dl vrućeg mlijeka (tek toliko da orasi i pistacije upiju)

Sirup:

  • 1 dl vode
  • 100 g šećera
  • Vodu i šećer kuhati skupa.

Vodu i šećer kuhati skupa. Premazati preko babke.

Posip:

  • 50 g mljevenih pistacija

Izraditi maslac s vrhnjem i šećerom. Pomiješati sve suhe sastojke i sjediniti sve u kompaktnu smjesu. Zamotati u foliju i ostaviti u hladnjaku najmanje pola sata. Tijesto razvaljati tanko. Premazati smjesom od pistacija i oraha. Zarolati. Rolati po sredini prerezati. Tijesto premotati jedno preko drugog pa na kraju zarolati u krug. Peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta.Gotovu babku premazati sirupom i posipati mljevenim pistacijama.

Tiramisu torta

image

Tiramisu torta

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Sponge biskvit

  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 250 g jaja
  • 250 g brašna
  • 10 g praška za pecivo prstohvat soli

Miksati šećer i maslac. Kad je izmiksano, dodavati naizmjenično jaja i suhe sastojke. Izliti u dva kalupa promjera 18 cm i peći 15-ak min na 180 stupnjeva. Gotove i ohlađene biskvite prerezati na dvije ili tri kore. Višak tijesta odvojiti za cake popse.

Krema od bijele čokolade i mascarponea:

  • 150 g slatkog vrhnja 300 g bijele čokolade 1 list želatine
  • 70 g mascarponea
  • 300 g tučenog slatkog vrhnja

Zagrijati vrhnje. Listić želatine namočiti u vodi i dodati u vruće vrhnje. Preliti preko bijele čokolade i lagano miješati dok ne dobijete ganache. Kad se ganache ohladio na sobnu temperaturu, umiješati 70 g mascarponea i cimet. Na kraju nježno špatulom umiješati prethodno istučeno vrhnje za šlag. Ostaviti u hladnjaku da se stisne.

Slaganje torte:

  • kava 2 dl
  • 30 g kakaa
  • rum po želji

Skuhati 2 dl kave. Po želji dodati malo ruma. Kavom preliti svaki biskvit, staviti kremu pa prosijati malo kakaa. Složiti četiri do pet kora. Svaku premazati kremom i posipati kakaom. Ukrasiti tučenim vrhnjem ili maslac kremom.

Linker
27. travanj 2024 03:35