Gloria osobno

Kristina Ivanuš kao žrtva nasilja poručila: ‘Sretna sam što sam isključena iz obitelji‘

Otkako je zavladala pandemija koronavirusa, obiteljskog nasilja je sve više, a žrtvama je pomoć, jer mnogo vremena provode zatvorene u domu s nasilnicima, teže dostupna, zato je upravo to bila tema novog Gloria osobno panela.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava na 25. studenog, organiziran je veliki panel Gloria osobno: ‘Dosta je šutnje’ u zagrebačkoj Laubi. Među sudionicima u raspravi o ovoj bitnoj temi bila je i Kristina Ivanuš, dobitnica nagrade Hermann Gmeiner i djevojka koja je dirnula javnost svojom pričom o zlostavljanju, nakon kojeg je odrasla u SOS dječjem selu Lekenik.


"Odrasla sam u obitelji u kojoj je bio zlostavljač, i koliko god to tužno zvučalo, sretna sam što sam isključena iz te obitelji, jer pružila mi se nova prilika za život u Dječjem selu. Sa svoje 22 godine progovorila sam o nasilju i mislim da svi drugi ljudi trebaju progovoriti, jer tek onda će se nešto moći riješiti", kazala je nevjerojatna djevojka Kristina Ivanuš i time potvrdila da se s mladima premalo razgovara o nasilju.


Preokrenula tužnu sudbinu

Djevojka je sa sestrama završila u SOS selu Lekenik, nakon što je majka napustila obitelj, jer više nije mogla trpjeti nasilje. Taj težak i tužan početak života, Kristina je uspjela preokrenuti, danas je na trećoj godini studija marketinga, podvodni je model, a njezine napore prepoznali su i u vodstvu organizacije SOS Dječje selo, te joj dodijelili svjetsku nagradu Hermann Gmeiner.

'Da sam ostala kod roditelja, nikada se ne bih bavila stvarima kojima se danas bavim. Mnogi ne prijavljuju nasilje zato što se boje da će biti osuđeni i ništa neće riješiti, a to je krivo', rekla je Kristina.

image
Kristina Ivanuš dobitnica nagrade Hermann Gmeiner odrasla je u SOS Dječjem selu Lekenik.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Otkako je zavladala pandemija koronavirusa, obiteljskog nasilja je sve više, a žrtvama je pomoć, jer mnogo vremena provode zatvorene u domu s nasilnicima, teže dostupna. Zato je od iznimne važnosti da ga svi koji mu na bilo koji način svjedoče, prijave - složili su se sudionici panela Gloria osobno: ‘Dosta je šutnje’.

Dosta je šutnje: Veliki Gloria panel o obiteljskom nasilju otkrio zastrašujuću statistiku

Uz Kristinu na Gloria osobno panelu o ovoj bitnoj temi progovorili su i Ljubica Matijević Vrsaljko, odvjetnica i nekadašnja pravobraniteljica za djecu, dr. sc. Lana Petö Kujundžić, sutkinja, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna, a razgovor je moderirala voditeljica Barbara Kolar.

image
Sudionici Gloria osobno panela ‘Dosta je šutnje’ održanog u zagrebačkoj Laubi.
VEDRAN PETEH/CROPIX

VIDEO: Pogledajte veliki Gloria panel 'Dosta je šutnje' i izjave ministra Josipa Aladrovića te profesorice Sanje Musić Milanović




Paket pomoći žrtvama nasilja

Putem videoporuka njihovim su se apelima da prijave nasilnike pridružili i Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te profesorica Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Resorni ministar je najavio da od 25. studenoga počinje s radom besplatna 24-satna SOS nacionalna linija za žrtve nasilja (116-006).

Također, ministar je istaknuo da su potpisana dva ugovora za sigurne kuće u koprivničko-križevačkoj i virovitičko-podravskoj županiji, gdje su dosad postojala samo privremena skloništa.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je bilo suorganizator Glorijinog panela zajedno s Europskim socijalnim fondom, dodijelit će tri milijuna kuna za 20 udruga koje se bave suzbijanjem nasilja u obitelji, a u pripremi je i informativna kampanja koja bi trebala doprinijeti senzibilizaciji javnosti za tu temu.

Linker
11. travanj 2024 06:23