Uzlet mlade poetese!

Lice s naslovnice Timea: Nakon stihova koji su dirnuli svijet, objavjuje tri knjige: ‘Ja sam kao uragan‘

Zahvaljujući pjesnikinji koju je u Los Angelesu s podjednako nadarenom blizankom Gabrielle podignula samohrana majka, učiteljica engleskog jezika, poezija je u Americi postala cool, a pjesnici su postali zvijezde.

Samopouzdanje i mudrost pjesnikinje Amande Gorman (22), čiji su stihovi "The Hill We Climb" tijekom inauguracije predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris dirnuli tolika srca, naveli su nas da se zapitamo tko je ta lijepa Afroamerikanka? Odakle dolazi, gdje crpi nadahnuće, kako je uspjela poeziju učiniti toliko cool? Odgovore na ta pitanja daje bivša prva dama Michelle Obama (57) koja ju je intervjuirala za "Time". Naslovnicu uglednog magazina krasi upravo Amanda Gorman - kojoj je to bio treći susret s bivšom prvom damom.

Upoznale su se u Bijeloj kući kad je Amanda kao 16-godišnjakinja osvojila titulu Mlade pjesničke laureatkinje Los Angelesa, a susrele su se i 2018., na događanju "Black Girls Rock" kojim se osnažuje stvaralaštvo mladih Afroamerikanki. Poetesa koja je tijekom studija sociologije na Harvardu postala Nacionalna pjesnička laureatkinja za mlade, do kraja ove godine objavit će tri knjige koje se s nestrpljenjem iščekuju.

Odrasla je u Los Angelesu, s podjednako nadarenom blizankom Gabrielle, a podigla ju je samohrana majka Joan Wicks, učiteljica engleskog jezika i književnosti.

"Kad je na inauguraciji nastupila Lady Gaga, pomislila sam da ta žena doista 'rastura'. Govor Joea Bidena ocijenila sam kao nevjerojatan, a onda sam pomislila da nakon njih dvoje fantastičnih, nastupam ja. Mučilo me je hoću li uspjeti doći do postolja bez spoticanja? Ruke su bi bile hladne. Bojala sam se kako okretati stranice ako mi prsti utrnu", otkriva mlada žena dodajući kako je sad već povijesnu recitaciju namjeravala vježbati svaki dan.

"Međutim, sve se kretalo tako brzo da sam zapravo mogla sjesti s tekstom tek noć prije. Vježbanje se svelo na to da pripremim svoje tijelo i psihu za taj trenutak", kazala je Amanda.

Pjesnički uragan

Kad ju je bivša prva dama upitala kako je pokret "Black Lives Matters" utjecao na pozicioniranje umjetnosti u novom afroameričkom kreativnom valu, čija je predvodnica, poetesa je skromno odvratila da umjetnost dolazi do izražaja na neočekivanim mjestima. Njoj je, primjerice, za oko zapeo natpis s jednog transparenta na demonstracijama: ”Niste nas uništili. Mi smo sjeme i uvijek ćemo isklijati”.

image
Svijet je oduševila pojavljivanjem na inauguraciji novog američkog predsjednika.
PROFIMEDIA

Kao uzore istaknula je crne pjesnike Yusefa Komunyakaa, Soniu Sanchez i Phillis Wheatley, a dok je pisala stihove "The Hill We Climb", čitala je djela Winstona Churchilla i Abrahama Lincolna. Nadahnjuje ju i rečenica što ju je Michelle Obama izgovorila dok je bila prva dana: "Svako jutro budim se u zdanju koje su izgradili crni robovi”.

Razgovor za "Times" otkrio je malo znani detalj. Naime, Amanda se borila s govornom manom - nije mogla izgovoriti suglasnik "r".

"Joe Biden pobijedio je mucanje, a ja do prije tri godine nisam mogla pravilno izgovoriti vlastito prezime. Nekad sam na to gledala kao na slabost, a sad shvaćam da mi je govorna mana dala dodatni poticaj kako bih se afirmirala.

Naposljetku je poručila da ona nije "tek bljesak” s javnog događaja koji ju je pogurnuo u središte pozornosti poput "grumena zlata u situ za ispiranje" kakve su nekad imali američki tragači za plemenitom kovinom.

"Ja sam uragan koji dolazi svake godine i možete očekivati da ćete me uskoro opet vidjeti", rekla je mlada pjesnikinja.

Linker
19. travanj 2024 12:34