Nasilnik i smijurija

Mahnitanje Kanyea Westa: Izvrijeđao urednicu, navukao na sebe bijes Voguea i Gigi Hadid

Glazbenik i dizajner svojim je printom ‘White lives matter‘ razbjesnio i zgrozio brojne djelatnike i obožavatelje mode.

Modna urednica Gabriella Karefa-Johnson jedna je od mnogih koji su prisustvovali modnoj reviji Kanyea Westa na Tjednu mode u Parizu. Također je jedna od mnogih koja je ostala u šoku nakon što je vidjela da su sastavni dio njegove Yeezy kolekcije majice s natpisom "White Lives Matter", no kada se pridružila drugima u izražavanju svog stava nakon revije, Kanye je izdvojio samo nju i posvetio joj niz uvredljivih objava na Instagramu. Ismijavao je njezin izgled, uz fotografiju na kojoj je prikazana cijela figura napisao je "Ovo nije osoba iz svijeta mode", kasnije je dodao da zna kako Anna (vjerojatno Wintour) ne voli čizme koje je nosila Karefa-Johnson.

Napao ju je nakon što je Karefa-Johnson - koja radi na editorijalima Voguea, Garage magazina i mnogih drugih - na Instagramu izrazila kritike na njegovu reviju. Objavila je video u kojem jedan od Kanyeovih crnih modela hoda pistom, a na ruci ima ispisan "WLM" natpis - što je nazvala "ponašanjem bez opravdanja" na svom storiju. Kanye je na događaj došao u sličnoj majici.

image

Kanye West na leđima majice ima ispisamo ‘WLM‘

PICHICHIPIXX/SPLASH/PROFIMEDIA

"Vjerojatno mi je jasno što je pokušao napraviti - mislio je da je to umjetnost apsurda. Nije. Nije tako ispalo i duboko je uvredljivo, nasilno i opasno. Majice koje je ovaj čovjek osmislio, proizveo i podijelio sa svijetom čisto su nasilje", napisala je modna urednica.

Ovoj je temi posvetila još jedan IG story u kojem je objasnila zašto je ta Kanyeova distopijska slika opasna. "Opasnost je u tome, sama premisa, ideja da je bijela nadmoć ugrožena zbog izumiranja, nešto što opravdava masovno zatvaranje, masovna ubojstva, čak i dolazak ropstva", napisala je Karefa-Johnson.

Modna biblija Vogue, stao je iza svoje suradnice, objavivši kratak tekst dajući joj tako punu podršku.

"Vogue stoji uz Gabriellu Karefa-Johnson, našu globalnu modnu urednicu i dugogodišnju suradnicu. Osobno je targetirana i zlostavljana. To je neprihvatljivo. Sada više nego ikad, glasovi, glasovi poput njenog su potrebni, a danas u privatnom sastanku s Yeom, još je jednom rekla svoju istinu na način na koji ona smatra najboljim, pod svojim uvjetima", napisali su na Vogueu.

U obranu modne urednice stala je i jedna od najpoznatijih supermodela današnjice Gigi Hadid. Na svom je storiju napisala da je Karefa-Johnson jedna od najvažnijih glasova modne industrije te da bi "mogla naučiti tog sramotnog čovjeka na više razina nego on to zna".

Zatim je Kanyeu odgovorila na jednu od njegovih objava, vezanih za svađe s Gabriellom.

"Možeš samo sanjati da imaš postotak njenog intelekta. Nemaš pojma haha... Ako to tvoje sranje ima bilo kakvog smisla, ona bi mogla biti jedina osoba koja bi te mogla spasiti. Kao da ‘čast‘ zbog poziva na tvoju reviju može spriječiti nekoga da kaže svoje mišljenje...? Lol. Ti si nasilnik i smijurija", oštro je napisala Gigi.

Modni svijet ne prestaje brujiti o kontroverznoj reviji. NY Style, modna rubrika The New York Timesa, na svojim je mrežama objavio Kanyeovu sliku preko koje stoji natpis "Ne postoji opravdanje za Yeovu ‘White lives matter‘ majicu". Ispod fotografije nalazi se podulji tekst, nabrajaju da su na licu mjesta s revije izašli Jaden Smith, kao i urednica magazina Dazed Lynette Nylander.

Kanye na svom Instagramu objavljuje, piše pa briše. Posljednja objava je slika urednice koju je izvrijeđao Gabriella Karefa-Johnson, uz koju detaljno opisuje kako su se ipak našli licem u lice.

"Gabby je moja sestra. Ne želim pustiti ljude na spavanje s mišlju da se Gabrielle i ja nismo našli danas u 17 sati, na dva sata, zatim smo otišli na večeru u Ferdie", napisao je kontroverzni umjetnik.

Spomenuo je da je Anna (vjerojatno Wintour) angažirala Baza Luhrmana da snimi njihov susret, a materijal će montirati tijekom noći. Kaže da su se slikali, ali su dobili upute da ne objavljuju fotografije. Kanye smatra da su Gabrielle, kao i neke druge pripadnike Afričko-američke zajednice, iskoristili da pljuju njegov izričaj. Što je modna urednica porekla, jer, kako tvrdi, nitko joj nije dao instrukcije o čemu da govori.

"Ispričali smo se jedan drugome zbog toga što smo se međusobno povrijedili. Zapravo smo se složili da smo oboje iskusili borbu za prihvaćanjem u svijetu koji nije naš. Ona se nije složila, ja se nisam složio, mi se nismo složili. Barem oboje volimo Ferdie i modu", napisao je Kanye u svom specifičnom načinu pisanja bez ijedne točke i zareza.

Ako mu je vjerovati na riječ, ova saga još uvijek nije završena, a pred nama je ako ništa drugo pažljivo smontiran film o njihovom susretu. Gabrielle je na svom IG storyju objavila poruku o tome kako je zahvalna na podršci koju joj je njezina zajednica pružila.

Linker
24. travanj 2024 21:59