‘svi sveci mafije‘

Michael Gandolfini krenuo stopama slavnog oca iako on to nije želio: ‘Osjećam da je njegov duh ovdje s nama‘

Zvijezda filma ‘Svi sveci mafije’ utjelovila je mladog Tonyja Soprana - lika kojeg je proslavio njegov otac James Gandolfini prije nego što je prije osam godina umro od srčanog udara.

Svi koji su imali priliku vidjeti film “Svi sveci mafije” ( The Many Saints of Newark) koji u hrvatska kina stiže 7. listopada, a bazira se na priči o odrastanju i mladosti glavnog lika kultnog TV serijala “Obitelj Soprano”, tvrde kako je američki glumac Michael Gandolfini (22) bio savršen izbor za ulogu mladog Tonyja Soprana.

Sin slavnog oca Jamesa Gandolfinija, koji je u 52. godini preminuo od posljedica srčanog udara u kupaonici luksuznog rimskog hotela u ljeto 2013., ne samo da mu fizički potpuno nalikuje, nego je savršeno pogodio i očevu gestikulaciju, mimiku, boju glasa te hod. Michael Gandolfini rođen je 10. svibnja 1999., a brak njegovih roditelja - filmske producentice Marcy Wudarski i Gandolfinija - raspao se nakon svega tri godine. U brakorazvodnoj parnici Wudarski je među razlozima navela Gandolfinijevu ovisnost o alkoholu i drogama te drugim ženama, no nikada nije pokušala sina razdvojiti od oca. Dapače, poticala je njihova druženja, a njih dvojica su se obožavali.

Zanimljivo je da je James Gandolfini tada osmogodišnjeg sina odabrao za kuma na svom vjenčanju s manekenkom Deborom Lin 2008. Legendarni glumac tada se već bio oprostio od uloge Tonyja Soprana koja ga je zahvaljujući uspjehu TV serijala proslavila u cijelom svijetu. “Obitelj Soprano” obožavali su svi - osim malog Michaela - kojem otac i majka nisu dopuštali da ga gleda jer su smatrali da je za to još premalen, a njen uspjeh ugrađen je u temelje globalne ekspanzije kabelske televizije HBO. “Obitelj Soprano” bila je, naime, druga jednosatna televizijska dramska serija koju je HBO producirao.

image
Michaelu je bilo 14 godina kada je pronašao oca u hotelskoj sobi kako leži u nesvijesti
NEW YORK DAILY NEWS ARCHIVE NY DAILY NEWS VIA GETTY IMAGES

James Gandolfini ulogu je dobio nakon audicije na koju ga je pozvala casting agentica Susan Fitzgerald nakon što je pogledala njegov film “Prava romansa” iz 1993. Zahvaljujući serijalu Gandolfinijevo bogatstvo se procjenjivalo na 70 milijuna dolara - u prve četiri godine zarađivao je pet milijuna po sezoni, a za posljednje dvije ispregovarao je dvostruko veći honorar.

Izašao prvi trailer: Sin Jamesa Gandolfinija glumi mladog Tonyja Soprana i nevjerojatno nalikuje ocu

Premda nije želio da sin krene njegovim putem i postane glumac - tata ga je vidio kao profesionalnog sportaša ili redatelja - Michael Gandolfini na kraju je sam izabrao svoj put. Traumu očevog gubitka - upravo on je pozvao pomoć zatekavši oca u besvjesnom stanju nakon masivnog srčanog udara - niti uz stručnu pomoć dugo nije uspijevao razriješiti, pa se kao tinejdžer počeo drogirati i piti. A poput svoga oca - čiji je nadimak u glumačkim kuloarima bio “125 kila seksepila” - borio se i s pretilošću. No, od oca nije naslijedio samo njegovu odjeću i osobne predmete, polovicu kuće na Siciliji te pet milijuna dolara iz Zaklade koju je u njegovo ime osnovao, nego i strast prema glumi. Da se vrati na pravi put - bez droge, alkohola i viška kilograma - zaslužna je i Michaelova djevojka Ally Gorder, njegova kolegica sa Sveučilišta NYU, gdje je on diplomirao glumu, a ona kreativno pisanje. Prohodali su u studenom 2019., a koliko je još strasti među njima vidjelo se i na crvenom tepihu na svjetskoj premijeri filma “Svi sveci mafije” održanoj 23. rujna u New Yorku.

image
Iako James Gandolfini nije želio da mu sin postane glumac,
mladi Michael je ipak izabrao svoj put
SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PRO

- Osjećam da je njegov duh ovdje s nama večeras i siguran sam da bi bio ponosan na sve nas te odličan posao koji smo napravili - izjavio je Michael Gandolfini.

Preminuo James Gandolfini

Linker
06. travanj 2024 02:05