GETTY IMAGES/SHUTTERSTOCK
LEGENDARNI GLAZBENIK

Mick Jagger: Od sinonima za seks, drogu i rock‘n‘roll do čovjeka koji promiče zdrav život

Kroz buran život neumornog frontmena Rolling Stonesa prošlo je, prema njegovim riječima, više od 4000 žena, ima osmero djece, petero unučadi i troje praunučadi, a i s 80 godina tulumari kao mladić - o čemu svjedoči nedavna proslava njegovog rođendana na koju su došle najveće zvijezde današnjice.

Kroz buran život neumornog frontmena Rolling Stonesa prošlo je, prema njegovim riječima, više od 4000 žena, ima osmero djece, petero unučadi i troje praunučadi, a i s 80 godina tulumari kao mladić - o čemu svjedoči nedavna proslava njegovog rođendana na koju su došle najveće zvijezde današnjice.

Bila mu je 31 godina kad je izjavio da bi radije bio mrtav nego kao 45-godišnjak pjevao "Satisfaction" i druge vječne hitove The Rolling Stonesa, ali čini se da nitko, pa ni legendarni engleski roker Mick Jagger, nije prorok u vlastitom selu i isključivi kreator vlastitog života. Neumorni i neukrotivi glazbenik koji se u proteklih šest desetljeća afirmirao kao jedan od najvećih fenomena i ikona rock‘n‘rolla osamdeseti je rođendan proslavio na cjelonoćnoj zabavi 26. srpnja u društvu tristotinjak uzvanika u londonskom noćnom klubu Embargo Republica. Mick Jagger ga je zakupio kako bi svojim gostima priredio "nezaboravnu zabavu o kojoj će se dugo govoriti", a među uzvanicima su bili članovi Stonesa, prijatelji poput Leonarda DiCaprija, Stelle McCartney i Lennyja Kravitza koji su predvodili zvijezde s A liste, sadašnji i bivši članovi obitelji, poput nevjenčane supruge Jerry Hall te njegove 43 godine mlađe životne družice Melanie Hamrick, umirovljene primabalerine Američkog baleta koja je na zabavu stigla u protezi s ozlijeđenim skočnim zglobom. Njihov šestogodišnji sin Deveraux Jagger, koji je sudeći po fotografijama objavljenim na maminim društvenim mrežama tatina slika i prilika, ne samo po izgledu nego i po mimici, te gestikulaciji, ovaj put je ostao - kod kuće.

image

Jagger sa šestogodišnjim sinom Deverauxom

SHUTTERSTOCK EDITORIAL JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDI

S Mickom Jaggerom bile su i neke od najljepših žena na svijetu, među kojima su Jerry Hall, Marianne Faithfull, Anita Pallenberg, Carla Bruni, Playboyeva zečica Bebe Buell, Marsha Hunt, Sophie Dahl... No, samo je Bianca Perez-Mora Macias uspjela Micka Jaggera odvesti pred matičara i danas nosi prezime bivšeg supruga. Vjenčali su se 12. svibnja 1971. u Saint Tropezu, francuskom ljetovalištu na Azurnoj obali kamo su se Stonesi preselili kako bi izbjegli plaćanje 93 posto poreza na ekstra dobit u Velikoj Britaniji. U braku su proveli sedam godina, ali su se razišli mnogo ranije zbog njegovih stalnih afera te veze s Bebe Buell, s kojom se družio od 1974. do 1976. S Jerry Hall je, doduše, upriličio vjenčanje na plaži na Baliju 21. studenog 1990., ali je taj brak Visoki upravni sud Engleske i Walesa u Londonu proglasio ništetnim nakon njihove rastave 1999. Lesley-Ann Jones, autorica knjige "The Stone Age", ustvrdila je kako je Jagger svojedobno seksualno eksperimentirao i s muškarcima, a kao njegove ljubavnike navela je Keitha Richardsa, Micka Taylora, Davida Bowieja i Helmuta Bergera, koji ga je i upoznao sa suprugom Biancom Jagger.

image

S Jerry Hall ima četvero djece

SHUTTERSTOCK EDITORIAL STEVE BENT/MAIL ON SUNDAY/SHUTTE
image

S Biancom Jagger vjenčao se 1971.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL NICK ROGERS/SHUTTERSTOCK
image

Krajem 60-ih hodao je s glumicom Marianne Faithfull

PROFIMEDIA PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Slavljenik je na proslavu stigao u zelenom odijelu i tenisicama te crnoj košulji s bijelim točkama, a zabava je, prema riječima insajdera, bila jako emotivna i nabijena dobrom energijom, ali daleko od razuzdanih tuluma po kakvima javnost i mediji pamte Micka Jaggera. I to ne samo iz mladenačkih dana. Prije dvadeset godina, primjerice, 60. je rođendan proslavio ludim izlaskom s tadašnjom partnericom L‘Wren Scott, definitivno jednom od najvažnijih žena u svom životu, s kojom je cijelu noć plesao i partijao u praškom klubu Duplex.

image

S kćerima Jade i georgiom May te partnericom L‘Wren Scott s kojom je bio do njene smrti 2014.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

"Mick to voli, u svojoj biti je performer, a najviše je svoj na pozornici i na plesnom podiju, za njega je to ideal izlaska", izjavila je L‘Wren Scott, bivša američka manekenka i stilistica slavnih, s kojom je u vezi bio od 2001. sve do dana njezine tragične smrti 2014. godine.

Biologija očito čini svoje bez obzira na to što je Jagger, uz ostalo, nagrađen i dobrim genima: njegov otac Basil Fanshawe "Joe" Jagger, kojeg je slavni glazbenik rezimirajući postignuto svojedobno nazvao ključnom i najvažnijom osobom u svom životu, preminuo je u 93. godini. Stoga je i neuništivi Mick Jagger, koji je zasad posljednju turneju "Sixty" s Rolling Stonesima završio lanjskog ljeta koncertom 3. kolovoza u berlinskoj Waldbühne, na pragu devetog desetljeća stao na loptu, usporio i malo se smirio, premda su njegov stil života i napori kojima se izlaže neusporedivi s onima njegovih vršnjaka.

Da ostane u formi, Jagger i dalje svakodnevno vježba: pod vodstvom osobnog trenera odrađuje trkačke dionice od 12 kilometara, vozi bicikl, diže utege te vježba kickbox, balet i jogu. Tako se kontrakulturna ikona šezdesetih i sedamdesetih, čije je ime postalo sinonim za seks, drogu i rock‘n‘roll, paradoksalno prometnula u školski ideal zdravog življenja, i to ne samo za pripadnike svoje generacije.

No, to sigurno neće promijeniti sliku po kojoj pamtimo Micka Jaggera, frontmena kotrljajućeg rock cirkusa, čija je priča započela prvim nastupom u londonskom klubu Marquee 2. svibnja 1962. Među ostalim sam je svojedobno izjavio da je spavao - vjerovali ili ne - s više od četiri tisuće žena, a taj podatak je u svakom slučaju fascinantan, svejedno je li riječ o gruboj procjeni ili sustavno vođenom, pedantno ažuriranom popisu - u što mnogi sumnjaju.

image

Postav je od početka do 1969. činio i Brian Jones, koji je i smislio naziv benda

PROFIMEDIA KEYSTONE ARCHIVES/HIP/TOPFOT

U profesionalnom i privatnom životopisu Micka Jaggera ničeg ne manjka, pa je tako i potomaka u izobilju. Sin Deveraux Jagger, koji u prosincu slavi sedmi rođendan, najmlađi je od njegovo osmero djece. Najstarija, 52-godišnja kći Karis rođena je u vezi s američkom glumicom i pjevačicom Marshom Hunt. S bivšom suprugom Biancom Jagger dobio je kćer Jade Jagger (51), dok s bivšom manekenkom Jerry Hall ima kćeri Elizabeth (39) i Georgiju-May (31) te sinove Jamesa (37) i Gabriela (25). U vezi s brazilskom manekenkom Lucianom Gimenez dobio je sina Lucasa (23), a uz to je peterostruki djed te trostruki pradjed.

image

Kći Elizabeth i sin James bave se modelingom i glumom

SHUTTERSTOCK EDITORIAL MATT BARON/SHUTTERSTOCK
image

Otac i najstarija kći Karis bili su mu pratnja u Buckinhamskoj palači kad je primio titulu ‘Sir‘

SHUTTERSTOCK EDITORIAL MARK LARGE/DAILY MAIL/SHUTTERSTO

Zbog toga ne čudi da nikad nećemo dočekati Jaggerovu autobiografiju, jer je u njegovom životu svega jednostavno - previše. Svojedobno je, doduše, prihvatio lukrativnu ponudu publicista Lorda Weidenfelda, koji mu je isplatio milijun funti predujma kako bi se bacio na taj posao, ali je od pisanja vrlo brzo odustao.

"To je težak, mukotrpan, dugotrajan i dosadan posao. Puno je uzbudljivije nastaviti živjeti nego rekapitulirati vlastiti život, rezimirati svoje uspone i padove, to jednostavno nije za mene", izjavio je Jagger, koji je uplaćeni predujam vratio izdavaču.

Njegov život ionako je opjevan u desecima neautoriziranih biografija, a njegove najvažnije pjesme nadahnute su stvarnim osobama i događajima: primjerice Marianne Faithfull opjevao je u "Sister Morphine", Marshu Hunt u "Brown Sugar". Što god o tome neki mislili, to su ipak autorska umjetnička djela, a kao autor knjige o vlastitom životu izložio bi se ne samo nepouzdanosti vlastitog sjećanja nego i kritikama živućih protagonista i potomaka onih koje spominje, a u međuvremenu su preminuli. Težak posao po sebi predstavljao bi i sam izbor onih čija imena će se naći u takvoj knjizi pa ne čudi da se slavni roker, koji se u pandemiji koronavirusa ponovno počeo baviti tom mišlju, naposljetku okanio ćoravog posla.

image

Od 2014. živi s 44 godine mlađom partnericom Melanie Hamrick

PROFIMEDIA GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/P

Sir Michael Philip Jagger rođen je 26. srpnja 1943. u ratom poharanoj Engleskoj u obitelji nastavnika tjelesnog odgoja Basila Joea Fanshawea Jaggera, koji je sebi namijenio nemoguću misiju popularizacije košarke u Velikoj Britaniji. Koliko je u njoj uspio govori mizerna popularnost tog sporta na otoku, a fanovi košarke nisu postali ni njegovi sinovi Mick i Chris. Dapače, Mick Jagger je fan kriketa i nogometa, pa ga se često, posebno na najvećim nogometnim natjecanjima, može vidjeti na tribinama. Mickova majka Eva Ensley Mary bila je frizerka i tvrdokorna aktivistica Konzervativne stranke, a kao roditelj se odlikovala strogošću i nije bila presretna što joj stariji sin vrijeme provodi pjevajući po kući i slušajući radijske emisije s popularnom glazbom na Radio Luxemburgu i BBC-ju.

"Kao klinac sam stalno pjevao, obožavao sam to, muzika mi je bila sve", izjavio je Jagger, kojeg je otac upisao u crkveni zbor jer se majci od starijeg sina dizala kosa na glavi kad bi ga zatekla kako se krevelji pred ogledalom, što prema njezinim shvaćanjima odgoja nije dolazilo u obzir. Obitelj je do Mickove jedanaeste godine živjela u gradu Dartfordu, smještenom na estuariju rijeke Temze, i danas je dio londonskog megalopolisa. Od središta Londona udaljen je trideset kilometara, a Mick je pohađao osnovnu školu Wentworth gdje je u razred išao s budućim kolegom iz benda Keithom Richardsom. Jedino razdoblje kad su njih dvojica bili dulje razdvojeni bilo je od 1954. do 1961., jer se Mickova obitelj preselila u obližnji, desetak kilometara udaljeni Wilmington.

image

Mick s kolegama iz benda: Charlie Watts, Bill Wyman, Keith Richards i Ronnie Wood 2012.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PRO

Njihov ponovni susret bio je sudbonosan za povijest rock‘n‘rolla, a zbio se na drugom peronu željezničkog kolodvora u Dartfordu. Poznat je i datum, 17. listopada 1961., a o njemu danas svjedoči memorijalna ploča postavljena na tom mjestu s natpisom: "Mick Jagger i Keith Richards susreli su se na ovom mjestu i formirali The Rolling Stonese, jedan od najuspješnijih rock bendova svih vremena". Svedena na najbitnije, priča je točna, ali su stvarni događaji, doduše, bili mnogo kompleksniji i kompliciraniji. Za ime benda najzaslužniji je njegov prvi frontmen, pokojni gitarist i multiinstrumentalist Brian Jones koji ga je "smislio" za vrijeme telefonskog intervjua novinaru Jazz Newsa. "Zovemo se Rollin‘ Stones", ispalio je Jones odgovor na novinarsko pitanje o imenu benda, jer je u tom trenutku ugledao naziv te pjesme na ploči Muddyja Watersa na podu svoje sobe. Prvi nastup pod imenom "Rollin‘ Stones" bend je odradio 2. svibnja 1962. u klubu Marquee u Londonu, i to u postavi s Brianom Jonesom, Mickom Jaggerom, Keithom Richardsom, Ianom Stewartom i Dickom Taylorom.

image

Pričalo se da je Jagger spavao i s Tinom Turner i Davidom Bowiejem, s kojima je redovito tulumario

PROFIMEDIA PHIL LOFTUS/CAPITAL PICTURES /

"Da me netko 1962. upitao hoće li Stonesi potrajati, ne bih se ni u ludilu kladio na to. Ma, nisam nam davao ni pet minuta slave. Zato mi se nije ni žurilo u bend, pa sam prvi poziv odbio. Znao sam da će me Jones, Jagger i Richards, potpuno zagriženi glazbeni manijaci kakvi su bili i ostali, ponovno zvati ako prežive porođajne muke", tim je riječima pokojni bubnjar Charlie Watts svojedobno opisao početak benda čije je formiranje promijenilo povijest rock‘n‘rolla te poimanje glazbenog i koncertnog show biznisa uopće. Charlie Watts bio je dvije godine stariji od Jaggera i Richardsa, a da postane stalni član, tražio je tjednu plaću pa su Mick Jagger i ostatak benda mjesecima krali hranu iz dućana da imaju što jesti dok su se uvježbavali, snimali i prevrtali džepove da isplate Wattsa. U lipnju 1963. bend je objavio prvi singl "Come On", obradu pjesme Chucka Berryja i bio je to početak zvjezdane priče koju ništa nije moglo zaustaviti. Već u lipnju 1964. Stonesi su bili prvi na britanskoj listi s pjesmom "It‘s All Over Now", a iduće godine s hitom "(I Can‘t Get No) Satisfaction" pokorili su i Sjedinjene Države. Strelovitom usponu The Rolling Stonesa pridonijeli su koncertni nastupi, na kojima je publika energiju divljih, seksualno neukrotivih momaka, sklonih svim vrstama ekscesa, upijala uživo, a frontmen benda Mick Jagger svojim je anarhističkim parolama i neobuzdanim ponašanjem najviše pridonio tome da Stonesi postanu vječni kontrapunkt dobrim dečkima iz liverpulske četvorke The Beatles za kojima su djevojke vrištale.

image

Mick Jagger i John Lennon sedamdesetih

PROFIMEDIA ABKCO FILMS - ALBUM/ALBUM/PR

"Nisam se trudio biti buntovan i provokativan, jednostavno sam bio to što jesam, dečko iz predgrađa koji je u svojim pjesmama malo ublažavao ono što je tada stvarno mislio", izjavio je Jagger, čijoj je slavi pridonijelo i uhićenje zbog posjedovanja tableta amfetamina koje je nabavio u Italiji. Osuđen je na zatvorsku kaznu od tri mjeseca, ali je iza rešetaka u Brixtonu proveo samo 24 sata, prije nego što su njegovi odvjetnici isposlovali puštanje na slobodu.

Uvid u to kako su nastajali hitovi poput "As Tears Go By" dao je tadašnji menadžer benda Andrew Loog Oldham. "Rekli su mi da nemaju inspiracije, pa sam na 36 sati Jaggera i Richardsa zaključao u kuhinju. Dečki su odlično odradili svoje pod pritiskom, jer su znali da ne smiju van sve dok pjesma ne bude gotova", izjavio je. Pjesmu je originalno snimila tadašnja Jaggerova partnerica Marianne Faithfull, a Stonesi su svoju verziju objavili tek na svom petom studijskom albumu "December‘s Children (And Everybody‘s)" 1965.

Manje je poznato da je upravo Mick Jagger početkom sedamdesetih preuzeo ulogu mena­­džera benda i pretvorio Stonese u bastion stadionskih koncertnih atrakcija, a tu dužnost obavlja do dana današnjeg. Desna ruka za financije bio mu je vjerni prijatelj, bavarski princ Rupert Loewenstein koji je taj posao obavljao puna četiri desetljeća - od 1968. do 2007.

Micka Jaggera i Keitha Richardsa smatra se najuspješnijim autorskim dvojcem u povijesti rock‘n‘rolla, a njihov je odnos obilježen beskrajnom ljubavlju u najboljim danima i ubojitom mržnjom u najcrnjim razdobljima. Mickova partnerica Marianne Faithfull svojedobno je izjavila kako je znala da Jagger Keitha voli više nego ikog drugog na svijetu. "Bili su toliko bliski da je izgledalo nemoguće da bi mu se itko drugi mogao toliko približiti", ispričala je.

Keith Richards jedini je Jaggeru mogao reći neke stvari, pa i izderati se na njega. - Ponekad je stvarno znao biti nepodnošljiv, kao uostalom i svatko od nas. No, bez obzira na to, uvijek sam ga, čak i dok smo se gledali preko nišana, smatrao svojim najdražim prijateljem. A prijatelja prihvaćate sa svim njegovim vrlinama i manama te od njih ne očekujete da moraju biti savršenstva bez mana u ljudskom obliku - izjavio je Keith Richards.

Premda su kroz bend, koji je većinu svog vremena provodio na turnejama, prodefilirali deseci vrhunskih glazbenika, status stalnih članova imala su samo njih četvorica, a oni su međusobno podijelili i veliku većinu zarade. Vrijednost osobnog bogatstva velike četvorke procijenjena je na milijardu i petsto milijuna dolara: Mick Jagger i Keith Richards svaki su teški po pola milijarde dolara, a toliko su zajedno zaradili pokojni Charlie Watts i Ronnie Wood, koji se zadnji među njima priključio bendu.

Premda su se osamdesetih međusobno toliko isposvađali da su njihovi sukobi nerijetko prerastali i u fizičke obračune, pa su se posvećivali raznim više ili manje uspješnim solo projektima, na kraju su shvatili da im je najbolje - zajedno. Susret pomirenja dogodio se na Barbadosu 1988., a Mick Jagger i Keith Richards tada su u stvaralačkoj groznici u 48 sati isproducirali šest pjesama.

image

Ekipa filma ‘The Burnt Orange Hersey‘ iz 2019. - Donald Sutherland, Mick Jagger, Elizabeth Debicki i Claes Bang

SHUTTERSTOCK EDITORIAL GEM/SONY/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Otada su ponovno nerazdvojni, a druže se i privatno dok nisu na turnejama, na kojima su ukupno odsvirali više od dvije tisuće stadionskih koncerata te nekoliko puta uzduž i poprijeko obišli zemaljsku kuglu. Mick Jagger obilazi je, doduše, i kad nije na turneji, jer posjeduje nekretnine diljem svijeta. Otkako je u vezi s koreografkinjom Melanie Hamrick - upoznali su 2014. u Japanu, a prohodali tog ljeta kad ju je Jagger pozvao u Zürich u stanci svjetske turneje - većinu vremena provodi s obitelji u Sjedinjenim Državama. No, svojim domom smatra London i Englesku, gdje je odlučio proslaviti svoj 80. rođendan. Jedna od njegovih najluksuznijih nekretnina nalazi se u Francuskoj, gdje na obali rijeke Loire posjeduje dvorac La Fourchette iz 16. stoljeća. Kuću za odmor ima i na Siciliji, tu su i nekretnine na Jamajci te na Karibima, a posjeduje i imanje Downe House u londonskoj četvrti Richmond Hill na obali rijeke Temze koje graniči s lovnim parkom britanskog monarha Charlesa III. Njegova majka, kraljica Elizabeta II., Jaggera je pak 2003. odlikovala titulom viteza: na svečanost u Buckinghamsku palaču slavni roker poveo je oca Joeyja, koji je te godine proslavio 90. rođendan. I bio preponosan što je dočekao taj dan da mu sin ponese titulu - Sir.

Linker
28. travanj 2024 21:30